Άρχισαν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής

Άρχισαν σήμερα λίγο μετά τις 5 το απόγευμα, οι εργασίες της 5ης Συνοδού Κορυφής των Νοτίων Χωρών της ΕΕ, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», στην Λευκωσία.

Τη Σύνοδο φιλοξενεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης και σε αυτήν συμμετέχουν ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Emmanuel Macron, οι Πρωθυπουργοί της Δημοκρατίας της Μάλτας κ. Joseph Muscat, της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Αλέξης Τσίπρας, της Ιταλικής Δημοκρατίας κ. Giuseppe Conte, της Πορτογαλικής Δημοκρατίας κ. Antonio Costa, και ο Υπουργός Εξωτερικών του Βασιλείου της Ισπανίας κ. Josep Borrell Fontelles.

Οι Αρχηγοί των πέντε Κρατών και Κυβερνήσεων και ο Υπουργός Εξωτερικών του Βασιλείου της Ισπανίας, οι οποίοι έφθασαν στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία» λίγο μετά από τις 5 το απόγευμα, έτυχαν υποδοχής από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και στη συνέχεια, προχώρησαν στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο εντός του Συνεδριακού για τις εργασίες της Συνόδου.

Τη Σύνοδο Κορυφής αναμένεται να απασχολήσουν θέματα κοινού, ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, όπως είναι το Μεταναστευτικό και Προσφυγικό, η μεταρρύθμιση στην Ευρωζώνη, η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και πώς μπορεί η ΕΕ να ενισχύσει την αυτονομία της στα θέματα ενέργειας, οι κλιματικές αλλαγές και η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον,  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει τους «6» για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και την ανάγκη ενεργότερης εμπλοκής της ΕΕ. Η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει επίσης θέματα όπως το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για το 2021-2027 και η επερχόμενη Σύνοδος του Αραβικού Συνδέσμου με την ΕΕ.

Μετά από την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου, θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις των «7» στον Τύπο και η έκδοση Κοινής Διακήρυξης. Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραθέσει δείπνο στους έξι υψηλούς προσκεκλημένους του, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Νωρίτερα σήμερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε το πρωί διμερή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Πορτογαλίας κ. Antonio Costa, στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ λίγο μετά από τις 4 το απόγευμα συναντήθηκε με τον Γάλλο Πρόεδρο κ. Emmanuel Macron. Αργότερα σήμερα και στο περιθώριο της Συνόδου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει διμερή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας κ. Giuseppe Conte.