Με έμφαση στο μεταναστευτικό η ομιλία της Βασίλισσας

Νέο νομοσχέδιο με πιο αυστηρή αντιμετώπιση των μεταναστών περιλαμβάνουν τα σχέδια της βρετανικής κυβέρνησης για τον επόμενο χρόνο, όπως αναγνώστηκαν από τη βασίλισσα Ελισάβετ στον καθιερωμένο ετήσιο Λόγο της Βασίλισσας στη Βουλή των Λόρδων για τα επίσημα εγκαίνια της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου.

Το νομοσχέδιο περί μετανάστευσης καθιστά πιο εύκολη την απέλαση μεταναστών που κρίνονται ένοχοι για ποινικά αδικήματα και όσων εισέρχονται στο βρετανικό έδαφος παράνομα. Ο νέος νόμος συντάχθηκε μετά τις αλλεπάλληλες αποτυχημένες νομικές προσπάθειες της κυβέρνησης να απελάσει τον ριζοσπάστη ισλαμιστή κληρικό Αμπού Κατάντα.

Ο νόμος, αν περάσει, θα διασφαλίζει πως οι παράνομοι μετανάστες δε θα μπορούν να λαμβάνουν άδεια οδήγησης, ενώ οι ιδιοκτήτες σπιτιών θα είναι υποχρεωμένοι να ελέγχουν το μεταναστευτικό καθεστώς των ενοικιαστών τους. Εργοδότες που απασχολούν παράνομους μετανάστες θα αντιμετωπίζουν αυστηρότερα πρόστιμα.

Παράλληλα, μετανάστες ακόμα και αν προέρχονται από την ΕΕ δε θα μπορούν να λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας για περισσότερο από έξι μήνες αν δεν αποδεικνύουν ειλικρινή προσπάθεια εύρεσης εργασίας, ενώ οι ξένες κυβερνήσεις θα υποχρεώνονται να πληρώνουν για τη χρήση υπηρεσιών της βρετανικής Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας από πολίτες τους που βρίσκονται προσωρινά στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Θέλουμε να προσελκύσουμε ανθρώπους που θα συνεισφέρουν στον εθνικό μας βίο και εκείνοι που δε συνεισφέρουν θα πρέπει να αποτρέπονται από την έλευσή τους», ανέφερε χαρακτηριστικά η βασίλισσα Ελισάβετ.

Άλλα νομοσχέδια εισάγουν την επιβολή ορίου στις δαπάνες για κοινωνική πρόνοια που υποχρεούται να καταβάλλει κάθε πολίτης στην Αγγλία και διαμορφώνουν μία ενιαία βασική κρατική σύνταξη στις 144 λίρες (170 ευρώ) την εβδομάδα. Η νέα σύνταξη θα αντικαταστήσει την τρέχουσα βασική των 107 λιρών, στην οποία προστίθενται ποσά ανάλογα με την κατάσταση του δικαιούχου.

Προωθείται επίσης νομοσχέδιο που επιτρέπει την «ανάκληση» βουλευτών που κρίνονται ένοχοι σοβαρών παραπτωμάτων από τους ψηφοφόρους της περιφέρειάς τους.

Συνολικά κατατέθηκαν 17 νέα νομοσχέδια τα οποία θα παρουσιαστούν από την κυβέρνηση και θα συζητηθούν αναλυτικά στη Βουλή των Κοινοτήτων.