Μεταμορφώνεται το ιστορικό κέντρο της Αθήνας και απογειώνει τις τιμές των ακινήτων

Περαιτέρω ώθηση στις αξίες των κατοικιών και των εμπορικών ακινήτων του κέντρου της Αθήνας αναμένεται να προσδώσουν οι επικείμενες παρεμβάσεις αστικών αναπλάσεων που δρομολογούνται από το Δήμο Αθηναίων και το Υπουργείο Υποδομών, σε επιλεγμένα σημεία, αλλά κατά βάση στο εμπορικό τρίγωνο που περικλείει το ιστορικό κέντρο της πόλης.

Πρόκειται για το πλέον τουριστικό τμήμα της Αθήνας, το οποίο σήμερα έχει κατακλυστεί από αγγελίες βραχυχρόνιας μίσθωσης, προσελκύοντας πληθώρα επενδύσεων, είτε για την αγορά και αναβάθμιση κατοικιών από ιδιώτες κι επαγγελματίες, είτε για την λειτουργία μικρών ξενοδοχειακών καταλυμάτων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περιοχή του εμπορικού τριγώνου εντοπίζονται σήμερα 1.360 ενεργές αγγελίες ακινήτων μέσω του Airbnb, με το μέσο μηνιαίο εισόδημα να ανέρχεται έως και 1.630 ευρώ στην περίοδο υψηλής ζήτησης, δηλαδή κατά τους θερινούς μήνες.

Ακόμα και σήμερα, μπορεί κανείς να αποκομίσει σχεδόν 700 ευρώ μηνιαίως, εκμισθώνοντας ένα ακίνητο στην εν λόγω περιοχή, μέσω κάποιας ψηφιακής πλατφόρμας (στοιχεία από το AirDNA).

Όπως εκτιμούν στελέχη εταιριών real estate η αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής, θα αυξήσει ακόμα περισσότερο τις ήδη υψηλές τιμές στην περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες από μεσιτικά γραφεία, οι ζητούμενες τιμές σε Πλάκα, Μοναστηράκι και Ακρόπολη κινούνται πλέον σε επίπεδο άνω των 2.000 ευρώ/τ.μ., έχοντας καταγράψει αύξηση της τάξεως του 30% κατά μέσο όρο, σε σχέση με πριν από λίγα χρόνια.

Στο πλαίσιο αυτό, η Πολιτεία φαίνεται να επανέρχεται στο ζήτημα της αναβάθμισης του κέντρου, που αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα στην προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών από το εξωτερικό, προκειμένου να μετατραπεί η πόλη σε προορισμό «σαββατοκύριακου» (city break) για όλο και περισσότερους Ευρωπαίους, διευρύνοντας έτσι και την τουριστική σεζόν.

Πριν από λίγες ημέρες, το Υπουργείο Υποδομών προκήρυξε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την Ανάπλαση του κέντρου της Αθήνας. Αντικείμενο του διαγωνισμού είναι η έκφραση ιδεών για την ανάπλαση-ανάδειξη του Κέντρου της Αθήνας, στην περιοχή που κυρίως ορίζεται από τις οδούς Σταδίου – Πειραιώς – Ερμού, δηλαδή στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

Ενδεικτικό των προθέσεων του Υπουργείου είναι και η περιγραφή των στόχων του διαγωνισμού. Όπως αναφέρεται στην προκήρυξη, «η ανάπλαση και ανάδειξη του ιστορικού κέντρου έχει ως ζητούμενο τη δημιουργία ισότιμης σχέσης των περιοχών που το απαρτίζουν και τη διάρθρωση των λειτουργιών του, ώστε να το μετατρέψουν σε τόπο προορισμού, σε περιοχή κατοικίας, σε χώρο εργασίας, παραδοσιακού ή σύγχρονου εμπορίου, παραδοσιακής βιοτεχνίας, πολιτισμού και αναψυχής και ταυτόχρονα να αναδείξουν τον μητροπολιτικό χαρακτήρα του κέντρου. Κύριος στόχος της ανάπλασης είναι ο σχεδιασμός παρεμβάσεων που θα οδηγήσουν στην ανάκτηση του δημόσιου χώρου, στην περιβαλλοντική του αναβάθμιση και στην διασύνδεση του κέντρου με την ευρύτερη περιοχή».

Καταληκτική προθεσμία υποβολής των προτάσεων του διαγωνισμού έχει οριστεί η 10η Ιουνίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πρώτη ουσιαστική παρέμβαση της Πολιτείας στο κέντρο της Αθήνας από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν «έτρεξε» με σημαντική επιτυχία η Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων, μέσω της σύστασης και λειτουργίας του σχετικού φορέα. Η εν λόγω παρέμβαση οδήγησε σε σειρά έργων ανάπλασης εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, που αναβάθμισε σημαντικά τμήματα του ιστορικού κέντρου, όπως το Μεταξουργείο, ο Κεραμεικός, το Γκάζι και ασφαλώς η οδός Ερμού.