Μεταβιβάστηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία έκταση γης που βρισκόταν υπό την κυριότητα του Ηνωμένου Βασιλείου

Στην κατοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας πέρασε σήμερα έκταση γης, στην περιοχή Ζυγίου, η οποία βρισκόταν υπό την κυριότητα του Ηνωμένου Βασιλείου. Για τη μεταβίβαση της συγκεκριμένης έκτασης, η Κυπριακή Δημοκρατία κατέβαλε στο Ηνωμένο Βασίλειο το ποσό των €8,6 εκ.

Τη συμφωνία, υπέγραψαν το πρωί, στην παρουσία του Βρετανού Ύπατου Αρμοστή κ. Matthew Kidd, ο Υπουργός Μεταφορών κ. Μάριος Δημητριάδης και εκ μέρους του Βρετανικού Υπουργείου Άμυνας, ο κ. Gareth Wilmot.

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Μάριος Δημητριάδης εξέφρασε την ικανοποίηση του για την υπογραφή της συμφωνίας, η οποία, όπως ανέφερε, καταδεικνύει ότι η χώρα μας έχει στρατηγικό σχεδιασμό, σε ότι αφορά τις λιμενικές υποδομές.

Τόνισε ότι η συμφωνία ανοίγει το δρόμο για την υλοποίηση ενός έργου που συζητείται εδώ και 40 χρόνια, που δεν είναι άλλο, από τη δημιουργία λιμανιού στην περιοχή, το οποίο θα εξυπηρετεί βιομηχανικές και ενεργειακές ανάγκες.

Το κόστος, ανέφερε, υπολογίζεται γύρω στα €130 εκ., ενώ εάν ληφθούν υπόψιν το κόστος της διαμόρφωσης της γης πίσω από τα κρηπιδώματα και το κόστος του οδικού δικτύου, θα ξεπεράσει τα €150 – €160 εκ.

Ο κ. Υπουργός εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου για την εποικοδομητική της στάση και τη συνεργασία της, όπως προς και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για τη συμβολή τους στην υπογραφή της συμφωνίας.

Καταλήγοντας, σημείωσε ότι η συμφωνία καταδεικνύει την εξαιρετική συνεργασία που υπάρχει ανάμεσα στις δυο χώρες, μέσω της οποίας, οι δύο χώρες, μπορούν να πετύχουν πολλά.