Η διακυβέρνηση Μαλά θα γράψει ένα νέο κεφάλαιο στην ισότητα των δύο φύλων στην Κύπρο

«Η δική μας διακυβέρνηση οραματίζεται να γράψει ένα νέο κεφάλαιο όσο αφορά στην ισότητα των δύο φύλων» δήλωσε σήμερα ο Σταύρος Μαλάς κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με την Επίτροπο Ισότητας των Φύλων, κα Ιωσηφίνα Αντωνίου. «Κατ’ εμένα, οι γυναίκες αποτελούν το ισχυρό φύλο» είπε ο Σταύρος Μαλάς και υπογράμμισε ότι «μια σύγχρονη κοινωνία πρέπει εμπράκτως να αποδεικνύει ότι η γυναίκα έχει το ρόλο που της αξίζει».

Αναφερόμενος στις δικές του προγραμματικές θέσεις, ο Σταύρος Μαλάς τόνισε τη σημασία που έχει η συμμετοχή των γυναικών στην εκτελεστική εξουσία και έθεσε την έμφυλη ισορροπία στα κέντρα λήψης αποφάσεων ως βασικό παρονομαστή της δικής του φιλοσοφίας. Επανέλαβε επίσης την εξαγγελία του για τουλάχιστον 50% συμμετοχή των γυναικών στο υπουργικό του συμβούλιο αλλά και στα Διοικητικά Συμβούλια των ημικρατικών οργανισμών που θα διορίσει. Επιπρόσθετα, ο Σταύρος Μαλάς κατέθεσε την πρόταση του για δημιουργία Ενιαίας Αρχής Ισότητας των Φύλων, η οποία ουσιαστικά θα μετεξελίσσει τον υφιστάμενο θεσμό. Τόνισε μάλιστα, ότι η Αρχή αυτή θα πρέπει να έχει εκείνες τις εξουσίες που χρειάζεται έτσι ώστε να κάνει μια ουσιαστική παρέμβαση τόσο σε πολιτειακό επίπεδο αλλά και σε ευρύτερο, κοινωνικό.

Τέλος, ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς έδωσε έμφαση στη σημασία της κοινωνικής πολιτικής για τη στήριξη της εργαζόμενης μητέρας αλλά και στο ρόλο της εκπαίδευσης για την καλλιέργεια κουλτούρας ισοτιμίας και αλληλοσεβασμού των φύλων. «Ως ένα ευρωπαϊκό και σύγχρονο κράτος πρέπει να δημιουργήσουμε εκείνες τις υποδομές που στηρίζουν τις ανάγκες, πρωτίστως της γυναίκας» ενώ έκανε ειδική αναφορά στις ανάγκες των μονογονεϊκών οικογενειών. Πρέπει επίσης, συνέχισε ο Σταύρος Μαλάς «να δημιουργήσουμε δομές στήριξης ειδικότερα για τις πρώτες ηλικίες ζωής. Και βέβαια να καλλιεργήσουμε μέσω της παιδείας μας εκείνη την κουλτούρα που πρέπει να υπάρχει, έτσι ώστε, ως σύγχρονη κοινωνία, να δημιουργήσουμε την πραγματική ισότητα των φύλων. Αυτό αποτελεί πολιτισμό».