“Μετά το Eurogroup κλείνει ο κύκλος της λιτότητας”, δηλώνει ο Αλέξης Τσίπρας

Όπως εξήγησε χτες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, το κλειδί βρίσκεται στη φράση του κ. Μοσκοβισί που είπε στη συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα ότι τα μέτρα θα έχουν καθαρό, μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα, θα είναι μέτρα μηδενικής επιβάρυνσης τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της «Ωρας του Πρωθυπουργού».

Επανέλαβε ότι δεν υπάρχει καμία αίρεση για τα αντισταθμιστικά μέτρα, όπως δεν υπάρχει και για τα άλλα μέτρα.

Δήλωσε ότι το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης είναι βασική προϋπόθεση για να επιταχυνθεί η εντυπωσιακά ανοδική αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας. Τόνισε ότι κλείνει ο κύκλος της λιτότητας και μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο που το κεντρικό στοιχείο θα είναι η παραγωγή νέου πλούτου, η προσέλκυση επενδύσεων, με στόχο τη δραστική μείωση της ανεργίας.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι εξίσου σημαντικό με το πότε θα κλείσει η αξιολόγηση είναι και το πώς. Είπε ότι οι βάσεις που ετέθησαν την περασμένη Δευτέρα, επιτρέπουν να προχωρήσουμε γρήγορα. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε επί των πραγματικών οικονομικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας τόσο για τα πρωτογενή πλεονάσματα όσο και για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα γαι το χρέος.

«Προτάσεις όπως αυτές του γερμανικού ΥΠΟΙΚ για στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% επί μια δεκαετία ήρθε η ώρα να φύγουν από το τραπέζι» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, εκτιμώντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα ανοίξει ο δρόμος γαι την υιοθέτηση αξιόπιστου και ρεαλιστικού σχεδίου, που σε συνδυασμό με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, θα εμπεδώσει την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία.

Δεν θριαμβολογούμε, αλλά δεν μπορούμε να μη χαρούμε όταν ακούμε από επίσημα χείλη για την ανάγκη να υπάρξει τερματισμός στην παράλογη επιμονή για μέτρα λιτότητας, είπε ο πρωθυπουργός, ενώ πρόσθεσε ότι η τεχνική δουλειά που θα γίνει το επόμενο διάστημα θα είναι σημαντική.

Ο κ. Τσίπρας απέδωσε τα εύσημα και στον κ. Τσακαλώτο και στον κ. Χουλιαράκη και σε όλη τη διαπραγματευτική ομάδα, επισημαίνοντας πως το αποτέλεσμα αποτέλεσε ηχηρή απάντηση σε όσους έλεγαν ότι θα αποτύχουμε, ότι θα τα δώσουμε όλα, ότι θα τραπούμε σε άτακτη φυγή.

Διερωτήθηκε γιατί δεν λέει κάτι ο κ. Μητσοτάκης «που πρωταγωνίστησε στα καταστροφολογικά σενάρια» για τα αποτελέσματα του Eurogroup τόσες μέρες. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι ειπώθηκε πως ο κ. Μητσοτάκης ήταν άρρωστος και ότι τον είδε χτες στα εγκαίνια του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του ευχήθηκε περαστικά.

Κατέκρινε τη ΝΔ που κατηγορούσε τον κ. Τσακαλώτο ότι δήθεν κρύβεται και διερωτήθηκε δηκτικά εάν πήγαν “στη Νικολούλη”, για να επισημάνει ότι ο υπουργός Οικονομικών απάντησε χτες στη Βουλή και θα το κάνει και την Τρίτη. Αντίθετα, εκείνος που κρύβεται τόσες μέρες, είναι ο πρόεδρος της ΝΔ, σημείωσε ο κ. Τσίπρας.