Μεξικό: Συνέλαβαν το γιο του Ελ Τσάπο και κάηκε η πόλη..! (Video)

Χάος επικράτησε στην πόλη Κουλιακάν του Μεξικό μετά το άκουσμα της είδησης ότι συνελήφθη ο γιος του φυλακισμένου βαρόνου ναρκωτικών Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν, Οβίδιο.

Μετά την είδηση της σύλληψης του Οβίδιο Γκουσμάν, οι υποστηρικτές του καρτέλ Σιναλόα βγήκαν πάνοπλοι στους δρόμους. Πλάνα της μεξικανικής τηλεόρασης έδειχναν άνδρες με βαρύ οπλισμό να πυροβολούν κατά αστυνομικών ενώ στο δρόμους βρίσκονται καμένα οχήματα και δύο πτώματα, αν και η αστυνομία ανακοίνωση ότι δεν υπήρξαν νεκροί.

https://www.youtube.com/watch?v=VDA7yYZ8S0U

Έπειτα από λίγο, οι μεξικανικές δυνάμεις ασφαλείας αναγκάστηκαν να αφήσουν ελεύθερο τον γιο ου Ελ Τσάπο και να αναδιπλωθούν, «για να σωθούν ανθρώπινες ζωές», όπως δήλωσε στο Reuters ο υπουργός Ασφάλειας και Προστασίας του Πολίτη της ομοσπονδιακής μεξικανικής κυβέρνησης, ο Αλφόνσο Ντουράσο.

Όλα ξεκίνησαν όταν τα τηλεοπτικά δίκτυα του Μεξικό Televisa και Milenio μετέδωσαν, επικαλούμενα τις αρχές, τη σύλληψη του Οβίδιο Γκουσμάν Λόπες, ο οποίος μαζί με αδέρφια του διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στο καρτέλ Σιναλόα. Αρχικά, υπήρχαν αντιφατικές πληροφορίες για την τύχη του γιου του Γκουσμάν και κυκλοφορούσαν φήμες πως σκοτώθηκε.

Οι άνδρες του «στρατού» του Ελ Τσάπο περιφερόταν στην πόλη με SUV, είχαν τα πρόσωπά του καλυμμένα και πυρπόλησαν πολλά αυτοκίνητα και τουλάχιστον ένα πρατήριο καυσίμων.

Σε ένα από τα βίντεο, διακρίνονται πολίτες καθώς προσπαθούν να καλυφθούν πίσω από τα ράφια ενός σουπερμάρκετ, σε άλλο διερχόμενοι αναζητούν ασφαλές σημείο για να προστατευθούν τρέχοντας στον δρόμο. Κάποιοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα αυτοκίνητά στη μέση του δρόμου.

Συνεχή, σφοδρά πυρά και ισχυρές εκρήξεις αντηχούσαν για ώρες ολόκληρες στην πόλη των 750.000 κατοίκων. Ο κυβερνήτης της Πολιτείας παρότρυνε τους κατοίκους να μη βγαίνουν από τα σπίτια τους και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.

Το ισχυρό καρτέλ Σιναλόα έχει διχαστεί: μερίδα του διοικείται από τους γιους του «Ελ Τσάπο», ωστόσο ένα μέρος του υπακούει στον Ισμαέλ «Ελ Μάγιο» Σαμπάντα, εκ των ιδρυτών της συμμορίας.

Ο «Ελ Τσάπο», που εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στο Κολοράντο των ΗΠΑ, φέρεται να είχε εισαγάγει στην αμερικανική επικράτεια τουλάχιστον 1.200 τόνους κοκαΐνης μέσα σε ένα τέταρτο του αιώνα. Παρά τη σύλληψή του, την έκδοσή του, την καταδίκη και τη φυλάκισή του, η συμμορία που δημιούργησε συνεχίζει να διακινεί το μεγαλύτερο μέρος των ποσοτήτων των ναρκωτικών με προορισμό τις ΗΠΑ.

Κατά επίσημα στοιχεία, το 2018 καταγράφηκαν 33.749 ανθρωποκτονίες στο Μεξικό, μεγάλο ποσοστό εκ των οποίων συνδεόταν με τη δράση του οργανωμένου εγκλήματος. Ο αριθμός αυτός — ο χειρότερος στα χρονικά αφότου άρχισαν να τηρούνται τέτοια δεδομένα από τις αρχές — οδεύει να αυξηθεί ακόμη περισσότερο φέτος: 23.063 άνθρωποι δολοφονήθηκαν μόνο τον Αύγουστο.

Από το 2006, πάντα σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, στον λεγόμενο «πόλεμο κατά των ναρκωτικών» έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 250.000 άνθρωποι. Ωστόσο, είναι αδύνατο να γίνει διάκριση μεταξύ κακοποιών οι οποίοι σκοτώθηκαν στο πλαίσιο του αγώνα εναντίον των καρτέλ, θυμάτων των συμμοριών και μελών τους που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας ανταγωνισμών ή ξεκαθαρισμάτων λογαριασμών.