Μέχρι το 2022 η Nestle επιστρέφει 20 δισ. δολάρια στους επενδυτές

Η Nestle SA σχεδιάζει να επιστρέψει έως και 20 δισ. δολάρια στους μετόχους της μέχρι το 2022 ενώ εμφανίζεται θετική σε εξαγορές που θα επιτρέψουν στον CEO Mark Schneider να διατηρήσει τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και να επιτύχει μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους.

Με γεμάτα από μετρητά ταμεία μετά την πώληση νωρίτερα αυτό τον μήνα μιας δερματολογικής μονάδας έναντι 10 δισ. ο γαλλικός γίγαντας τροφίμων δήλωσε την Πέμπτη ότι θα ξεκινήσει ένα νέο πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών τον Ιανουάριο και μπορεί να το συμπληρώσει με ειδικά μερίσματα για τα επόμενα τρία χρόνια. Επιπλέον προχωρά στην αναδιοργάνωση του κλάδου του εμφιαλομένου νερού μετά την πτώση των πωλήσεων.

Ο Schneider ολοκληρώνει τον τρίτο του χρόνο στο τιμόνι της Nestle κατά τη διάρκεια του οποίου η χρηματιστηριακή αξία της εταιρίας έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 80 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Schneider είναι ο πρώτος «εξωτερικός» Διευθύνων της εταιρίας σε διάστημα σχεδόν αιώνα και υπό την διοίκησή του η Nestle αγόρασε πάνω από 20 εταιρείες. Σχεδιάζει τη δημιουργία περίπου 4.000 θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ (στον τομέα των παραδόσεων κατεψυγμένων τροφίμων) ενώ εξοικονόμησε για την εταιρεία 1,9 δισ. φράγκα (1,9 δισ. δολάρια) Φέτος.

Η Nestle παρουσίασε μια νέα ομάδα διαχείρισης υπό την ηγεσία του Sanjay Bahadur, ενός 37χρονου έμπειρου στελέχους εταιρειών που έχει υπάρξει επικεφαλής εξαγορών την τελευταία δεκαετία.

Ωστόσο, η Nestle όπως είπε θα προτιμούσε να πραγματοποιήσει επενδύσεις για να διευρύνει τις κύριες δραστηριότητές της και δεν θα δίσταζε να μειώσει τον στόχο των 20 δισ. φράγκων γαι ενδεχόμενες σημαντικές εξαγορές.

Ο διευθύνων σύμβουλος είπε ότι είναι δύσκολο να προσδιορίσει το κατά πόσο είναι πιθανό η Nestle να διανείμει το πλήρες ποσό.

«Στις εξαγορές υπάρχουν πάντα δύο πλευρές», δήλωσε ο Schneider, μιλώντας σε μια κτηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους. «Χρειάζεται ένας πρόθυμος αγοραστής και ένας πρόθυμος πωλητής, και όλα πρέπει να γίνονται με όρους που είναι συνετό και νόημα για εμάς, έτσι θα πρέπει να δούμε».

Ο Schneider κέρδισε τη φήμη του ως διαπραγματευτής στην προηγούμενη δουλειά του στην Fresenius SE, όπου μεταμόρφωσε τη γερμανική εταιρεία στον μεγαλύτερο διαχειριστή ιδιωτικών κλινικών της Ευρώπης μέσω περισσότερων από 30 εξαγορών.

Η Nestle πιθανότατα θα προβεί σε περαιτέρω εκποιήσεις το επόμενο έτος πριν προχωρήσει σε μια μεγάλη αγορά στον κλάδο της ιατρικής διατροφής ή γενικότερα στον χώρο της υγείας γύρω στο 2021 και ενδεχομένως να επεκταθεί στις Η.Π.Α., προέβλεψε ο Alain Oberhuber, αναλυτής της MainFirst Bank.

«Αναμένω μια μεγαλύτερη εξαγορά», είπε. «Το ερωτηματικό είναι στο πότε.»

Η Nestle σχεδιάζει επίσης την αναδιάρθρωση της μονάδας εμφιαλωμένου νερού, όπου οι πωλήσεις για δεύτερο χρόνο οδεύουν σε πτώση καθώς ο σκληρός ανταγωνισμός απομάκρυνε καταναλωτές από τα σήματα της Nestle. Η Nestle Waters δεν θα λειτουργεί πλέον ως ξεχωριστή επιχείρηση και θα ενσωματωθεί στις τρεις κύριες γεωγραφικές ζώνες της Nestle. Ο Maurizio Patarnello, επικεφαλής της μονάδας, θα βγει από το εκτελεστικό συμβούλιο της Nestle.

Ο Schneider δήλωσε ότι η Nestle θα επικεντρώσει το χαρτοφυλάκιό της σε ταχύτερα αναπτυσσόμενα εμπορικά σήματα αφρώδους και αρωματισμένου νερού όπως το Perrier και το S. Pellegrino. Η κατηγορία θα πρέπει να είναι σε θέση να ενισχύσει τις πωλήσεις από 5% έως 7% ετησίως τελικά, είπε.

Οι μετοχές της Nestle υποχώρησαν κατά 1,6% το πρωί. Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εταιρεία σε αξία αγοράς ανέφερε ελαφρά επιβράδυνση της αύξησης των πωλήσεων του τρίτου τριμήνου στο 3,7% καθώς οι τιμές μειώθηκαν, ιδιαίτερα στον καφέ. Η Nestle δήλωσε ότι η επιβράδυνση είναι προσωρινή και τα αποτελέσματα θα βελτιωθούν αυτό το τρίμηνο και το 2020.

Ο Schneider φέρνει την Nestle πιο κοντά στην εκπλήρωση του στόχου πωλήσεων της δεκαετίας που έθεσε στην πρώτη του χρονιά στην εταιρεία, αν και οι αναλυτές εξακολουθούν να μην πιστεύουν ότι θα τον επιτύχει το 2020. Αφού έχασε τον στόχο αύξησης του 5% με 6% για τέσσερα χρόνια , ο Schneider αυξάνει τον ρυθμό.