Μελετάται η παραπομπή ασθενών στον ιδιωτικό τομέα

Διαβουλεύσεις Υπουργού Υγείας με ΠΙΣ για παραπομπή ασθενών στον ιδιωτικό τομέα

Σε εξοικονομήσεις χρηματικών πόρων προβαίνει το Υπουργείο Υγείας, όπως δήλωσε ο Υπουργός Υγείας, Πέτρος Πετρίδης, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο εντός των αμέσως προσεχών ημερών, προκειμένου να προωθήσει και να εφαρμόσει ευρεία συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα που θα έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση του χρόνου αναμονής στους καταλόγους για ιατρικές εξετάσεις και επεμβάσεις στα δημόσια νοσηλευτήρια.

Φαίνεται να υπάρχει κατανόηση από τους ιδιώτες ιατρούς, είπε ο κ. Πετρίδης, δηλώνοντας ότι υπάρχουν πολλοί ιατροί που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και ότι η παραπομπή ασθενών στον ιδιωτικό τομέα θα γίνεται με ειδικό τιμολόγιο και όχι με προσφορές, διότι η διαδικασία αυτή δεν θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από τη λογική της απόσβεσης κεφαλαιουχικών δαπανών στις οποίες ενδεχομένως να έχουν προβεί οι ιδιώτες .

Αναφερόμενος στις εξοικονομήσεις πόρων, ο Υπουργός έφερε ως παράδειγμα το κονδύλι των 3,5 περίπου εκατομμυρίων ευρώ για παραπομπή στον ιδιωτικό τομέα ασθενών για αυξημένη φροντίδα, ενώ, με την αξιοποίηση του σε αχρησία υπάρχοντος χώρου στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας για κλινική γρίπης και με δαπάνη 5.000 ευρώ, γίνεται Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, βρέθηκαν οι κλίνες και οκτώ οθόνες παρακολούθησης και θα στελεχώνεται από νοσηλευτές, οι οποίοι ως τώρα είχαν αποστολή τη στήριξη της λειτουργίας εξωτερικών ιατρείων, χωρίς να είναι απολύτως απαραίτητη η εκεί παρουσία των.

Σε σημερινή συνάντησή του με δημοσιογράφους, ο κ. Πετρίδης αναφέρθηκε, επίσης, μεταξύ πολλών άλλων, στην αναμενόμενη τον Ιούλιο έλευση της Τρόικας στη Λευκωσία, για να αξιολογήσει και την πρόοδο σε ό,τι αφορά θέματα του Υπουργείου Υγείας, όπως είναι η διαδικασία υλοποίησης του Γενικού Συστήματος Υγείας και η αύξηση της παραγωγικότητας, για την οποία, όπως ανέφερε, θα πρέπει να υπάρξει συντόμως συνεννόηση με τις συντεχνίες των εργαζομένων για μικρές τροποποιήσεις, έτσι ώστε να υπάρξει αλληλοεπικάλυψη των ωραρίων εργασίας και επέκταση της λειτουργίας των ιατρείων, χωρίς αύξηση των ωρών απασχόλησης ενός εκάστου των εργαζομένων.

Απαντώντας σε ερωτήσει των δημοσιογράφων, ο Υπουργός ανέπτυξε και το σχεδιασμό και τις άμεσες ενέργειες στις οποίες προβαίνει για νευροχειρουργική και καρδιοχειρουργική κάλυψη περιστατικών στο Νοσοκομείο Λεμεσού με την εκεί μετάβαση νευροχειρουργού δυο φορές την εβδομάδα και με ενίσχυση της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, αλλά και στη δημιουργία εργαστηριακής υποδομής σε απομακρυσμένα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, έτσι ώστε να περιορισθεί η ανάγκη μετακίνησης ή διακομιδής ασθενών προς το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Σε αναμονή οι διασώστες

Ειδικότερα, προς αντιμετώπιση και πρόληψη δυσάρεστων περιστατικών κατά τη μεταφορά ασθενών, ο κ. Πετρίδης δήλωσε ότι υπάρχουν εκπαιδευμένοι διασώστες οδηγοί και συνοδοί ασθενοφόρων, οι οποίοι λόγω περικοπών και απαγόρευσης προσλήψεων, δεν κατέστη δυνατό να χρησιμοποιηθούν για στελέχωση των ασθενοφόρων και προσπαθεί να διευθετήσει το όλο ζήτημα, σε συνεργασία με τη Βουλή που έχει δεσμεύσει τα σχετικά χρηματικά ποσά.

Γενικότερα, για αντιμετώπιση του προβλήματος επάρκειας νοσηλευτικού προσωπικού στα δημόσια νοσηλευτήρια, ο Υπουργός Υγείας εργάζεται προς την κατεύθυνση εκμετάλλευσης ευρωπαϊκών συγχρηματοδοτούμενων (κατά 80% από ΕΕ και 20% από Κύπρο) προγραμμάτων, τα οποία ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν και για την έκδοση ευρωπαϊκής κάρτας νοσηλείας, ενώ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, αναμένει ότι θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει 200 ανέργους που έχουν εγγραφεί στα προγράμματα επιμόρφωσης και απόκτησης επαγγελματικών προσόντων, για απασχόλησή τους ανά 100 σε δύο τουλάχιστον εξάμηνα.

Ως προς την έναρξη, από τον επόμενο μήνα, του νέου συστήματος τελών για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις στα δημόσια νοσηλευτήρια, αλλά και στην εκτέλεση συνταγών, ο κ. Πετρίδης δήλωσε ότι είχε συναντήσεις με πολλούς Συνδέσμους και Οργανώσεις προσώπων που επηρεάζονται από την πρόσφατη αυτή απόφαση της Κυβέρνησης, ωστόσο, παρά τα αιτήματα που του υποβλήθηκαν για εξαιρέσεις, ο ίδιος θεωρεί ότι δεν πρέπει να εξαιρεθεί κανείς, εξέφρασε ωστόσο επιφυλάξεις για το κατά πόσον θα υπάρξει σημαντική μείωση του αριθμού των προσώπων που προσέρχονται στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, λόγω της οικονομικής κρίσης, όπως είπε.

Ιατρική Σχολή

Σχετικά με την Ιατρική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο Υπουργός δήλωσε ότι έφθασε η ώρα να αναβαθμισθούν τα δημόσια Νοσοκομεία και αναφέρθηκε σε περιπτώσεις καθηγητών που καλούνται να έλθουν από το εξωτερικό για να χειρουργήσουν, την ίδια ώρα κατά την οποία συγκεκριμένος καθηγητής – ιατρός ήλθε ήδη και εργάζεται στην Κύπρο με μισθό 2.200 ευρώ μηνιαίως με εξοικονομήσεις πέραν των 5 εκατομμυρίων ευρώ.

Υπάρχει ένα μπέρδεμα των προϋπολογισμών του Πανεπιστημίου Κύπρου με αυτόν του Υπουργείου Υγείας, είπε ο κ. Πετρίδης, εξηγώντας ότι κατά τα δύο τουλάχιστον έτη δεν θα υπάρξουν σημαντικές οικονομικές επιβαρύνσεις ή επενδύσεις σε κτίρια, αφού οι πρώτοι φοιτητές της Ιατρικής θα ασκούνται στο Πανεπιστήμιο με τα μαθήματα της Φυσικής, Χημείας, Βιολογίας, για τα οποία ήδη υπάρχουν οι απαραίτητες εγκαταστάσεις και εργαστήρια και υπάρχει, παράλληλα, η Σιακόλειος Σχολή.