Μειωμένη η προσέλευση των Ιταλών στις κάλπες

Τον επόμενο πρωθυπουργό της χώρας που θα καταφέρει να βγάλει την Ιταλία από την οικονομική κρίση καλούνται να εκλέξουν οι Ιταλοί πολίτες.

Mέχρι τις 19:00, το απόγευμα, το 49,2% των πολιτών είχε ήδη ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα βάσει των στοιχείων που έφτασαν  από το 70% των ιταλικών δήμων, επιβεβαιώνοντας τη μειωμένη προσέλευση συγκριτικά με τα αποτελέσματα της αντίστοιχης ώρας των προηγούμενων εκλογών. Στις επτά το βράδυ, στις βουλευτικές εκλογές του 2008, είχε ψηφίσει το 48,6% των εχόντων δικαίωμα.

Σε ότι αφορά, όμως, στις περιφερειακές εκλογές της ευρύτερης περιοχής της Ρώμης, του Μιλάνου και του Μολίζε- στην κεντρική Ιταλία – παρατηρείται , αντιθέτως, μεγάλη άνοδος, της τάξης δώδεκα ποσοστιαίων μονάδων.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, παράλληλα, αναφέρουν ότι για πρώτη φορά, στον κοινωνικό ιστό Facebook, αναρτήθηκε σημαντικός αριθμός φωτογραφιών, που τραβήχτηκαν με τα κινητά μέσα στα εκλογικά τμήματα, την ώρα που διάφοροι ψηφοφόροι έβαζαν τον σταυρό στο κόμμα προτίμησής τους.

Το φαινόμενο, απ΄ ότι προκύπτει έως τώρα, αφορά κυρίως εκλογείς του κινήματος Πέντε Αστέρων, του ηθοποιού Μπέππε Γκρίλλο.

Ο ιταλικός νόμος τιμωρεί την φωτογράφηση των εκλογικών ψηφοδελτίων με φυλάκιση μέχρι και τριών μηνών και χρηματικό πρόστιμο που φτάνει τα χίλια ευρώ.

Το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας προέτρεψε τους 47 εκατομμύρια ψηφοφόρους να σπεύσουν στα εκλογικά κέντρα παρά τις προβλέψεις των μετεωρολογικών υπηρεσιών για κακές καιρικές συνθήκες, ενώ ανακοίνωσε ότι οι μηχανισμοί του κράτους είναι σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν ακόμα και την περίπτωση χιονόπτωσης προκειμένου να διασφαλιστεί ότι κάθε πολίτης θα έχει τη δυνατότητα να ψηφίσει.