Μεγάλη ”κόντρα” Βενιζέλου – Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου βρίσκεται σε νέα φάση μεγάλης εσωστρέφειας και, προφανώς, αδιεξόδων στρατηγικής. Υπάρχει μεγάλη κοντρα στο παρασκήνιο μεταξύ του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου και του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

Ο Ευ. Βενιζέλος έχει ως στρατηγική τον εξαναγκασμό του προκατόχου του σε αποχώρηση από το ΠΑΣΟΚ. Για το λόγο αυτό προφανώς και αφού υποτίθεται ότι είχε λήξει το θέμα που δημιουργήθηκε με το Ζάππειο (ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέφυγε να δώσει και την παραμικρή συνέχεια στη ΔΕΘ) επανήλθε στη Σύσκεψη της Κυριακής χαρακτηρίζοντας τον προκάτοχό του ως… «καλικάντζαρο» . Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμα και στενοί συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου αιφνιδιάστηκαν από την επαναφορά του θέματος και την οξύτητα με την οποία αυτό τέθηκε.

Ο Γ. Παπανδρέου, αντιθέτως και σύμφωνα με τις πληροφορίες, δεν προτίθεται να αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ σε όποια «πρόκληση» και αν αντιμετωπίσει. Στόχος του να τον διαγράψει ο διάδοχός του στη Χαριλάου Τρικούπη, προκειμένου να χρεωθεί αυτός τον διχασμό που θα ακολουθήσει.

Μόνο με διαγραφή ή με αποχώρηση δεν θα είναι στα ψηφοδέλτια

Αν ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν επιθυμεί την επανατοποθέτηση του Γιώργου Παπανδρέου στα ψηφοδέλτια του κόμματος κατά τις προσεχείς εκλογές  θα πρέπει να τον έχει προηγουμένως διαγράψει ή να έχει αποχωρήσει μόνος του. Και η μάχη αυτή δίνεται στο παρασκήνιο το διάστημα αυτό.

Την ίδια στιγμή ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θέτει υποθήκη για την επόμενη ημέρα, αν αυτή υπάρξει μετά τις εκλογές, στη Χαριλάου Τρικούπη. Ο υπουργός Μεταφορών επιχειρεί να μπει πρώτος στην ευθεία και από άλλα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ που επίσης περιμένουν την επόμενη ημέρα.

Άλλωστε, παρά τα όσα λέγονται, προεκλογικά ο Ευ. Βενιζέλος δεν πρόκειται να αμφισβητηθεί σε καμία στιγμή και από κανέναν, καθώς θα είναι αυτός που θα οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Παράταξη στην εκλογική μάχη.