Μεγάλη ”κόντρα” ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ για το νόμο για την παιδεραστία

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ κ. Ειρήνη Χαραλαμπίδου κατηγόρησε τον ΔΗΣΥ για πολιτικό αμοραλισμό, και ο ΔΗΣΥ δια του βουλευτού του Ρίκκου Μαππουρίδη το ΑΚΕΛ για πολιτικό ναρκισσισμό κατά την διάρκεια της σημερινής Επιτροπής Νομικών που συζητήθηκε κεκλεισμένων των θυρών ο περί της Ποινικοποίησης Ορισμένων Σεξουαλικών Αδικημάτων κατά Ανηλίκων και της Εποπτείας των Σεξουαλικά Αδικοπραγούντων κατά Ανηλίκων Νόμος του 2014.

Η μεγάλη ”κόντρα”  μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων προέκυψε σε σχέση με τροποποιήσεις στην νομοθεσία στο θέμα της παιδεραστίας.

Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε με την Πρότραση Νόμου για την πρώτη κατοικία δήλωσε, η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, που πρόσθεσε πως σήμερα στην Επιτροπή Νομικών βρεθήκαμε στο ίδιο έργο θεατές.

Πρόκειται για πολιτικό αμοραλισμό, σημείωσε, όταν επιχειρείται αποτροπή της ψηφοφορίας, προκειμένου η μειοψηφία να επιβάλει τη  βούληση της στην πλειοψηφία.

Μετά από μακράς διάρκειας συζήτηση κεκλεισμένων των θυρών και επιμονή της πλειοψηφίας, συνέχισε, οι βουλευτές του ΔΗΣΥ αναγκάστηκαν να σεβαστούν τους Κανονισμούς της Βουλής.

Έτσι η Πρόταση Νόμου του ΑΚΕΛ για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών, είπε, θα βρίσκεται ενώπιον της Ολομέλειας στην αυριανή συνεδρίαση του Σώματος.

Όσο για τις δηλώσεις του κ.Μαππουρίδη «περί πολιτικού ναρκισσισμού του ΑΚΕΛ» και «περί καινοφανών επιχειρημάτων», είπε η κ. Χαραλαμπίδου απαντούμε: «Να αναζητήσει ο κύριος Μαππουρίδης τους πολιτικούς νάρκισσους στο κόμμα του, εξ υπαιτιότητας των οποίων καθυστέρησε μια τόσο σοβαρή και σημαντική κοινωνική παρέμβαση μελών του Κοινοβουλίου, που έχει ως αποτέλεσμα την κάλυψη επικίνδυνων κενών στις σχετικές Νομοθεσίες. Τον παραπέμπω στα πρακτικά της Επιτροπής Νομικών για να διαπιστώσει ποιοι συνάδελφοί του έφερναν προσκόμματα όταν συζητείτο η Πρόταση Νόμου του ΑΚΕΛ».

Ολα τα κόμματα, πλην του ΔΗΣΥ, πρόσθεσε η κ. Χαραλαμπίδου, τοποθετήθηκαν ότι είναι εμφανές, πως η εσπευσμένη κίνηση της κυβέρνησης να καταθέσει το Νομοσχέδιο αύριο, που είναι προς ψήφιση στην Ολομέλεια η Πρόταση Νόμου του ΑΚΕΛ,  προδίδει σκοπιμότητα.

“Ναι, ξύπνησε η κυβέρνηση από το λήθαργο για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που αφορά στην σεξουαλική κακοποίηση παιδιών με μεγάλη καθυστέρηση. Και επισημάνθηκε από όλους τους συναδέλφους, πλην του κ.Μαππουρίδη, ότι η καθυστέρηση αυτή ήταν  απαράδεκτη”, σημείωσε.

Η κ. Χαραλαμπίδου ανέφερε ότι στην Επιτροπή Νομικών, εδώ και πολύ καιρό, έχει γίνει μια ενδελεχής επεξεργασία της Πρότασης Νόμου του ΑΚΕΛ και σ’ αυτό συνέβαλαν όλοι οι εμπλεκόμενοι αρμόδιοι φορείς και συνάδελφοι – μέλη της Επιτροπής, από όλα τα κόμματα.

Με επιστολή του στις 26 Μαΐου 2014 ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ρίκκος Μαππουρίδης, συνέχισε, ζητούσε την αναβολή της συζήτησης της Πρότασης Νόμου του ΑΚΕΛ, για την καταπολέμηση της  σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, ενόψει κατάθεσης του  Νομοσχεδίου.

Χαιρετίζουμε το γεγονός, σημείωσε, ότι στο Νομοσχέδιο της κυβέρνησης, υιοθετήθηκε πλήρως η εισήγησή μας για Αρχή Εποπτείας με τους όρους, τις αρμοδιότητες και τον τρόπο σύνθεσης, που εισηγηθήκαμε και διαμορφώσαμε με τους συναδέλφους στην Επιτροπή Νομικών.

Επί της ουσίας, είπε, στο κυβερνητικό Νομοσχέδιο εισήχθησαν τα άρθρα για την Αρχή Εποπτείας, όπως καταγράφονται στην Πρόταση Νόμου του ΑΚΕΛ.

“Παρά ταύτα,  δεδομένου ότι το Νομοσχέδιο της κυβέρνησης κατατίθεται αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής, για να παραπεμφθεί σε Επιτροπή, και  να αρχίσει η κατ’ άρθρον συζήτηση, η οποία δεν γνωρίζουμε πόσο θα διαρκέσει, όπως δεν γνωρίζουμε και σε ποιά Επιτροπή θα παραπεμφθεί, θέση μας είναι,  ότι διακυβεύονται πολλά με την μη έγκαιρη ψήφιση της Πρότασης Νόμου, ενόψει της αποφυλάκισης των τεσσάρων παιδόφιλων εντός του 2014”, συμπλήρωσε.

Καταληκτικά πιστεύουμε, πρόσθεσε η κ. Χαραλαμπίδου ότι  η Ολομέλεια θα πρέπει να προχωρήσει με την ψήφιση της Πρότασης Νόμου του ΑΚΕΛ «Ο περί της Ποινικοποίησης Ορισμένων Σεξουαλικών Αδικημάτων κατά Ανηλίκων και της Εποπτείας των Σεξουαλικά Αδικοπραγούντων κατά Ανηλίκων Νόμος του 2014», ούτως ώστε αυτή η Πολιτεία να συστήσει άμεσα την Αρχή Εποπτείας, η οποία άλλωστε  υιοθετείται πλήρως  στο κυβερνητικό Νομοσχέδιο.

“Θα πρέπει ο καθένας από εμάς να αναλάβει τις ευθύνες του για ένα τόσο ουσιαστικό κοινωνικό ζήτημα, όπως είναι η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών”, κατέληξε.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ρίκκος Μαππουρίδης σε δηλώσεις του είπε πως έχει κατατεθεί νομοσχέδιο με θέμα την πρόληψη της διαφθοράς των ανήλικων, στο οποίο είχαν περιληφθεί πολλές από τις πρόνοιες που περιλαμβάνονται στην πρόταση νόμου για την παιδεραστία που κατέθεσε η βουλευτής Ειρήνη Χαραλαμπίδου.

Στα πλαίσια αυτά και δεδομένου ότι η ολοκλήρωση της συζήτησης της πρότασης δεν είχε γίνει αφού ακόμα ακούγονταν απόψεις αρμοδίων αρχών, σημείωσε, η πρόταση ενεγγράφει στην ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας.

Ζήτησα την αναβολή της συζήτησης της πρότασης νόμου στην Ολομέλεια, εξήγησε, αφού θα μπορούσε να συζευχθεί σε μεγάλο βαθμό με το ήδη κατατεθέν νομοσχέδιο στο οποίο ενσωματώνονται ευρωπαϊκές οδηγίες για τις οποίες είχαμε υποχρέωση εναρμόνισης ήδη από το 2011.

“Ενεργώντας με πολιτικό ναρκισσισμό και προκειμένου να διαφυλαχθεί η εντύπωση ότι προχωρούν προτάσεις νόμου δικές τους, οι εκπρόσωποι του ΑΚΕΛ αποφάσισαν ότι θέλουν να παραπεμφθεί στην Ολομέλεια η συζήτηση της πρότασης τους παραγνωρίζοντας τις ήδη δρομολογηθείσες διαδικασίες συζήτησης του Κυβερνητικού νομοσχεδίου με το καινοφανές επιχείρημα ότι ας ψηφιστεί αύριο και καταργηθεί σε δεκαπέντε ημέρες που θα έρθει το νομοσχέδιο αν αυτό επιβάλλεται”, πρόσθεσε.

Δεν νοείται, σημείωσε, η ψήφιση νόμων μόνο και μόνο για να ικανοποιούνται τα πολιτικά ελατήρια συγκεκριμένης ομάδας. “Είναι γι αυτό που έφερα ένσταση στην συζήτηση στην Ολομέλεια μιας πρότασης νόμου της οποίας η συζήτηση δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί και καταγγέλλω την προσπάθεια να πάει στην Ολομέλεια ενώ ακόμα δεν έχει ετοιμαστεί καν έκθεση. Είναι μια διαδικασία η οποία επαναλήφθηκε και στην προστασία της πρώτης κατοικίας και η οποία αφορά στον πολιτικό εντυπωσιασμό ο οποίος δεν είναι στοιχείο που θα πρέπει να υπερτερεί σε τόσο σοβαρά θέματα όπως η προστασία των ανηλίκων”, πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Αντώνης Αντωνίου είπε ότι είναι αλήθεια ότι η εκτελεστική εξουσία έχει καθυστερήσει να καταθέσει το εναρμονιστικό νομοσχέδιο που αφορά την πρόληψη και την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών.

Είναι γι αυτό τον λόγο, σημείωσε, που η Επιτροπή Νομικών προχώρησε και επεξεργάστηκε την πρόταση νόμου και έφθασε σε ένα τελικό στάδιο για να συζητηθεί στην Ολομέλεια.

“Αυτή η συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή ανάγκασε και την εκτελεστική εξουσία να επισπεύσει την διαδικασία ετοιμασίας του Κυβερνητικού νομοσχεδίου γι αυτό σήμερα τέθηκε ενώπιον της Επιτροπής μας. Από την στιγμή που κατατέθηκε το Κυβερνητικό νομοσχέδιο δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε. Θα είναι σωστό να γίνει μια συζήτηση άμεσα και του Κυβερνητικού νομοσχεδίου, να δούμε ποιες άλλες πρόνοιες περιλαμβάνει το Κυβερνητικό νομοσχέδιο και δεν περιλαμβάνονται στην πρόταση νόμου ώστε να γίνει ένας συγκερασμός, μια συγχώνευση της πρότασης νόμου και του Κυβερνητικού νομοσχεδίου ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Κι αυτό θα μπορούσε να γίνει σε δύο εβδομάδες ώστε να ψηφιστεί η νομοθεσία αυτή πριν τις διακοπές του Καλοκαιριού”, πρόσθεσε.

Ο κ. Αντωνίου κάλεσε τα δύο μεγάλα κόμματα τον ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ να χαμηλώσουν τους τόνους και μέσα από υπευθυνότητα και σοβαρότητα να βρούμε εκείνη την χρυσή τομή γιατί ο στόχος είναι κοινός, όλοι επιθυμούμε να έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα.

Είμαι σίγουρος, σημείωσε, ότι μέσα από μια συνεννόηση και συναίνεση να βρούμε τους τρόπους και να προωθήσουμε τις πρόνοιες και της πρότασης νόμου και του Κυβερνητικού νομοσχεδίου για ψήφιση στην Ολομέλεια.

Ο βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης  εξέφρασε την λύπη του γιατί σήμερα στην Επιτροπή Νομικών επαναλήφθηκε ακριβώς αυτό που συνέβη πριν λίγες εβδομάδες με το νομοσχέδιο με την πρόταση νόμου που αφορούσε στην κύρια κατοικία.

“Επαναλήφθηκε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, με τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα. Οταν για ένα υπαρκτό σοβαρό πρόβλημα στην προκειμένη περίπτωση ένα κοινωνικό πρόβλημα που έχει σχέση με την παιδεραστία η εκτελεστική εξουσία ή η οποιαδήποτε εκτελεστική εξουσία επιδεικνύει αδυναμία ή αδιαφορία να επιληφθεί του θέματος αυτού και να νομοθετήσει γι αυτό το θέμα αναγκάζεται η Βουλή αναλαμβάνοντας τις ευθύνες της να προχωρήσει στην κατάθεση πρότασης νόμου είναι πραγματικά λυπηρό μετά από ενάμισι χρόνο συζήτησης κι όταν ολοκληρώνεται η συζήτηση και είναι έτοιμη η πρόταση νόμου να πάει στην Ολομέλεια για υπεψήφιση στο παρά πέντε, 48 ώρες προηγουμένως να μπλοκάρεται αυτή η διαδικασία, γιατί δήθεν δεν ολοκληρώθηκε η συζήτηση στην κοινοβουλευτική επιτροπή και γιατί θα πρέπει να συζητηθεί ένα νομοσχέδιο που μόλις πρόσφατα εσπευσμένα έχει κατατεθεί”, πρόσθεσε.

Θεωρώ, κατέληξε, ότι είναι πολιτικά απαράδεκτο και θεσμικά ανεπίτρεπτο όταν υπάρχει έτοιμο νομοθέτημα που λύει υπαρκτά κοινωνικά προβλήματα αυτό το νομοθέτημα για τον οποιονδήποτε λόγο να μην ψηφίζεται.

Η θέση μας είναι για λόγους στοιχειώδους σεβασμού προς τις διαδικασίες της Βουλής αυτή η πρόταση νόμου να πάει αύριο Πέμπτη στην Ολομέλεια είτε για έγκριση είτε για απόρριψη.

Το Κυβερνητικό νομοσχέδιο, κατέληξε ο κ. Νικολαΐδης, θα μπορεί μέσα στα πλαίσια μιας άνεσης χρόνου να συμπληρώσει, να διαφοροποιήσει την υφιστάμενη πλέον νομοθεσία ούτως ώστε να υπάρξει πρακτική ωφέλεια για την κοινωνία