Μεγάλη κινητοποίηση στη Κυπριακή πρεσβεία της Γαλλίας για επαναπατρισμό των εξαπατηθέντων

Οι διπλωμάτες της κυπριακής Πρεσβείας στη Γαλλία, σε συνεννόηση με το Τμήμα Προξενικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, βρίσκονται σε κινητοποίηση, προκειμένου να διευθετηθεί η επιστροφή των 75 Κυπρίων οι οποίοι «εγκλωβίστηκαν» στην πόλη Λιλ της Γαλλίας, όπου βρέθηκαν αφού κατέβαλαν σε γραφείο εξευρέσεως εργασίας στην Κύπρο το ποσό των 650 ευρώ ο καθένας, ως προκαταβολή, για την εξεύρεση εργασίας στο εξωτερικό.

Ωστόσο, όπως φαίνεται έχουν εξαπατηθεί αφού φτάνοντας στη Λιλ  διαπίστωσαν με έκπληξη πως δεν υπήρχε οποιαδήποτε εταιρεία ή εργοτάξιο όπου θα εργάζονταν.

Όπως δήλωσε  ο Προϊστάμενος του Τμήματος Προξενικών Υποθέσεων Σταύρος Αυγουστίδης, μετά την ενημέρωση που υπήρξε για την υπόθεση αυτή, το Υπουργείο Εξωτερικών άρχισε αμέσως εδώ και 2-3 ημέρες τις προσπάθειες για επαναπατρισμό των Κυπρίων αυτών και ήδη η Πρόξενος της Κύπρου στο Παρίσι βρίσκεται από χτες στο μεσημέρι στην πόλη Λιλ και κοντά στους Κύπριους ανέργους.

«Η Πρόξενος έχει μεταβεί στην πόλη της Λιλ και προσπαθεί να οργανώσει σε ομάδες τους Κύπριους πολίτες. Οι ομάδες θα είναι αυτοί που μπορούν από μόνοι τους να ταξιδεύσουν, χωρίς την οικονομική βοήθεια τη δική μας, και αυτοί στους οποίους θα χρειαστεί το κράτος να δανείσει χρήματα για να μπορέσουν να αναχωρήσουν», είπε ο κ. Αυγουστίδης.

Θα καταγραφούν σε καταλόγους και θα γίνει διευθέτηση από την Πρεσβεία για να αναχωρήσουν από τη Γαλλία ευελπιστώ σήμερα ή αύριο, ανέφερε.

Σημείωσε πως «σήμερα το πρωί θα γίνονταν κάποιες διαβουλεύσεις με τις Κυπριακές Αερογραμμές διότι υπάρχει μια πτήση σήμερα από Παρίσι για να δούμε αν υπάρχουν θέσεις και για το κόστος αυτής της μεταφοράς».

Κάποιοι ενδεχομένως να επιστρέψουν εντός της ημέρας και σε 1-2 ημέρες να έχει ολοκληρωθεί η επιστροφή όλων των ατόμων, ανέφερε.

Είπε πως χρειάζεται να γίνουν διευθετήσεις για τις πτήσεις και πρόσθεσε πως κάποια από τα άτομα αυτά έχουν επιλέξει από μόνα τους άλλες αερογραμμές.

Ανέφερε πως οι Κύπριοι αυτοί διαμένουν σε ξενοδοχείο στη Λιλ, το οποίο ήταν πληρωμένο μέχρι και σήμερα. «Θα δούμε αν χρειαστεί να καταβάλει η Πρεσβεία ακόμα μια μέρα για το ξενοδοχείο», σημείωσε.

«Η Πρόξενος βρίσκεται εκεί και καταγράφει τα διάφορα θέματα τα διάφορα προβλήματα. Είναι ένας μεγάλος αριθμός ο οποίος θα πρέπει να καταγραφεί, να δούμε τις ανάγκες του κάθε ενός, και να δούμε και τις δυνατότητες που έχει ο κάθε ένας από αυτούς για να μπορέσει να επιστρέψει γιατί δεν μπορεί το κράτος να αναλάβει ένα τόσο μεγάλο κόστος. Εντούτοις εμείς παρακολουθούμε την υπόθεση. Χρειάζεται ψυχραιμία και από τους ίδιους για να το ξεπεράσουμε», ανέφερε.

Είπε πως κάποια από αυτά τα άτομα έχουν χρήματα μαζί τους. Κάποιοι όμως, ανέφερε, δυσκολεύονται με τα χρήματα. Εκεί που θα χρειαστεί η Πρεσβεία θα παρέχει βοήθεια., πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν το Υπουργείο ειδοποιήθηκε από τα ίδια τα άτομα αυτά είπε πως το Υπουργείο Εξωτερικών ειδοποιήθηκε από την Πρεσβεία η οποία ειδοποιήθηκε και από τους ίδιους αλλά και από άλλους ενδιαφερόμενους.

Ανέφερε πως η όλη υπόθεση είναι δύσκολη και τυγχάνει χειρισμού και από το Υπουργείο Εργασίας, πέραν της διερεύνησης που διεξάγεται από την Αστυνομία.

Ερωτηθείς για τα χρήματα που θα δανειστούν στα άτομα που χρειάζονται οικονομική αρωγή για να μπορέσουν να επιστρέψουν πίσω στην Κύπρο είπε πως δίδεται μια άδεια για να χρησιμοποιηθούν από ένα συγκεκριμένο κονδύλι που είναι για τον επαναπατρισμό Κυπρίων σε περίπτωση κρίσεων.

Αυτό το κονδύλι, ανέφερε, ανήκει στο Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης του Υπουργείου Εσωτερικών. Θα δώσει την έγκρισή της η Διευθύντρια. Εχει ήδη μια προέγκριση από την Παρασκευή η κ. Αννυ Σιακαλλή  (Διευθύντρια του Τμήματος) και αναμένουμε να υπολογίσουμε εμείς το ακριβές κόστος, ανέφερε.

Πρόσθεσε πως «δεν γνωρίζουμε ακόμη αυτό το ποσό ούτε πότε, ούτε πώς θα καταβληθεί αυτό το ποσό. Οι κρατήσεις δεν μπορούν να γίνουν ηλεκτρονικά. Θα δούμε πώς μπορούν να γίνουν. Πώς μπορούν οι ίδιοι οι διπλωμάτες της Πρεσβείας ίσως να χρησιμοποιήσουν τις πιστωτικές τους κάρτες», ανέφερε.

«Είναι μια περίπλοκη διαδικασία. Είναι μεγάλος ο αριθμός. Να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους οι επηρεαζόμενοι για να βρούμε μια λύση και να διευθετηθεί ο επαναπατρισμός τους», κατέληξε ο κ. Αυγουστίδης.