Μείωση επιτοκίων από Alpha Bank Cyprus Ltd

Η Alpha Bank Cyprus Ltd ανακοίνωσε σήμερα την απόφασή της για καθορισμό νέων Βασικών Επιτοκίων με αποτέλεσμα τη μείωση του χρεωστικού επιτοκίου όλων των χορηγήσεων των οποίων τα επιτόκια είναι συνδεδεμένα με τα Βασικά Επιτόκια της Τραπέζης.

Σε ανακοίνωσή της η τράπεζα αναφέρει ότι «περαιτέρω μειώνεται το περιθώριο επιτοκίου νέων στεγαστικών δανείων και λοιπών χορηγήσεων καθώς και το επιτόκιο υπερημερίας για όλες τις χορηγήσεις».

Τα Βασικά Επιτόκια της Τραπέζης διαφοροποιούνται και καθορίζονται ως ακολούθως:

• Βασικό Επιτόκιο Στεγαστικών Δανείων (ΒΕΣA) Euribor 3M + 3,00%

• Βασικό Επιτόκιο Τραπέζης (ΒΕΤ) Euribor 3M + 5,00%

• Βασικό Επιτόκιο Καταναλωτικών Aιευκολύνσεων (ΒΕΚA) Euribor 3M + 5,50%

Το επιτόκιο Euribor τριών μηνών (Euribor 3M) εκφράζει το μέσο όρο του επιτοκίου με το οποίο δανείζονται και δανείζουν οι τράπεζες μεταξύ τους για το συγκεκριμένο διάστημα και ανακοινώνεται σε ημερήσια βάση σε ηλεκτρονικά δίκτυα παροχής χρηματοοικονομικών πληροφοριών (Reuters, Bloomberg).

Με τον καθορισμό των νέων Βασικών Επιτοκίων και με αναφορά στη σημερινή τιμή του Euribor 3M, το νέο ΒΕΣA θα ήταν 3,226%, το ΒΕΤ 5,226% και το ΒΕΚA 5,726% και θα είχαν ως αποτέλεσμα μείωση ίση με 0,274% για Στεγαστικά Δάνεια και 0,524% για λοιπές χορηγήσεις.

Στις 25/11/2013 θα ανακοινωθεί το ύψος των Βασικών Επιτοκίων όπως θα διαμορφωθεί την ημέρα εκείνη με αναφορά στο Euribor 3M. Στη λήξη κάθε τριμηνίας (και εκτός εάν η Τράπεζα προβεί σε διαφοροποίηση των Βασικών Επιτοκίων) θα ανακοινώνεται το ύψος των Βασικών Επιτοκίων όπως αυτό θα διαμορφώνεται κατά το χρόνο εκείνο με αναφορά στο Euribor 3M.

Διευκρινίζεται ότι υπάρχει το ενδεχόμενο στο μέλλον και ανάλογα με τις διεθνείς χρηματοοικονομικές συνθήκες το Euribor 3M να αυξηθεί.

Το Επιτόκιο Υπερημερίας της Τραπέζης μειώνεται από 2,50% που ισχύει σήμερα σε 1,75%, σε όλες τις κατηγορίες χορηγήσεων. Παράλληλα, μειώνεται το Επιτόκιο Υπερημερίας Πιστωτικών Καρτών από 0,25% μηνιαίως σε 0,15% μηνιαίως, γεγονός που συνεπάγεται μείωση του αντίστοιχου ετήσιου επιτοκίου υπερημερίας από 3,00% σε 1,80%.

Το μειωμένο Επιτόκιο Υπερημερίας θα ισχύσει από 25/11/2013 και για τις χορηγήσεις που έχουν ήδη τερματιστεί ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι κατά το χρόνο του τερματισμού ίσχυε μεγαλύτερο Επιτόκιο Υπερημερίας.

Στις περιπτώσεις για τις οποίες έχει ήδη εκδοθεί δικαστική απόφαση εναντίον του χρεώστη, το μέγιστο συνολικό επιτόκιο το οποίο η Τράπεζα θα επιδιώξει να εισπράξει δεν θα υπερβαίνει σε οποιαδήποτε περίπτωση το 9,50%.

Τo περιθώριο επιτοκίου για νέα Στεγαστικά Δάνεια μειώνεται έως και εκατό μονάδες βάσεως (ήτοι 1,00%) από τα υφιστάμενα επίπεδα και διαμορφώνεται χαμηλότερη τιμολογιακή πολιτική βάσει της συνεισφοράς του πελάτη, ως ακολούθως:

• Συνεισφορά πελάτη ≥ 50% ΒΕΣA + περιθώριο 1,00% (από 2,00%)

• Συνεισφορά πελάτη ≥ 30% και < 50% ΒΕΣA + περιθώριο 1,75% (από 2,00%)

• Συνεισφορά πελάτη < 30% ΒΕΣA + περιθώριο 2,50% (από 3,25%)

Ενδεικτικά, με βάση το νέο τρόπο υπολογισμού και με τα σημερινά δεδομένα, το τελικό συνολικό επιτόκιο για νέα Στεγαστικά Aάνεια θα κυμαινόταν από 4,226% έως 5,726%, αναλόγως συνεισφοράς.

Το περιθώριο επιτοκίου για νέες χορηγήσεις μειώνεται και στις υπόλοιπες κατηγορίεςχορηγήσεων της Τραπέζης καθώς και στα σχέδια ρυθμίσεων, έως και εκατόν εβδομήνταμονάδες βάσεως (ήτοι 1,70%).

Τα νέα περιθώρια επιτοκίων διαμορφώνονται ως ακολούθως:

• Χορηγήσεις Ιδιωτών ΒΕΚA + περιθώριο από 0,50% έως 2,25%

• Σχέδια Ρυθμίσεων ΒΕΚA + περιθώριο από 0,75% έως 2,50%

• Χορηγήσεις Μικρών Επιχειρήσεων ΒΕΤ + περιθώριο από 1,25% έως 2,75%

• Χορηγήσεις Μεγάλων Επιχειρήσεων ΒΕΤ + περιθώριο από 0% έως 3,00%

Το ύψος του περιθωρίου επιτοκίου διαμορφώνεται βάσει της πιστοληπτικής διαβαθμίσεως και της ικανότητας αποπληρωμής του πελάτη, του συνυφασμένου κινδύνου και των εξασφαλίσεων.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο των προσφερόμενων Προγραμμάτων Ρυθμίσεως Οφειλών Στεγαστικών Δανείων της Τραπέζης, δεν επιβάλλονται επιτόκια υψηλότερα εκείνων που είχαν ορισθεί συμβατικά.

Όλα τα αναθεωρημένα τελικά επιτόκια της Τραπέζης θα βρίσκονται ανηρτημένα στην επίσημη ιστοσελίδα της Τραπέζης, www.alphabank.com.cy, από τις 25/11/2013 που θα τεθούν σε ισχύ οι προαναφερόμενες αλλαγές.