Καλύτερη αξιοποίηση των κονδυλίων κατά τη νέα χρηματοδοτική περίοδο

Η Κυβέρνηση ετοιμάζεται εντατικά για την καλύτερη αξιοποίηση των κονδυλίων κατά τη νέα χρηματοδοτική περίοδο 2014 – 2020 προς όφελος της έρευνας και της καινοτομίας και επεξεργάζεται συγκεκριμένα εργαλεία για διοχέτευση των πόρων προς καινοτόμες δράσεις, δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε χαιρετισμό του στην απονομή των Κυπριακών Βραβείων Καινοτομίας, που διοργάνωσε η ΟΕΒ στη Λευκωσία.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι η ώθηση της έρευνας και καινοτομίας προάγει την παραγωγικότητα και την ανάπτυξη και έχει καίρια σημασία για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ενώ την ίδια ώρα οι δύο αυτοί τομείς αποτελούν βασικό πυλώνα σε όλες τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παραπέρα ανάπτυξη και για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας τόσο των επιχειρήσεων όσο και της οικονομίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι στις καινοτόμες προσπάθειες του επιχειρηματικού κόσμου το κράτος θα έρθει αρωγός, όχι μόνο για να απελευθερώσει τις δυνάμεις της ιδιωτικής πρωτοβουλίας αλλά και για να τις ενισχύσει και να τις καταστήσει πρωταγωνιστές.

Τόνισε πάντως στο χαιρετισμό του ότι υπάρχουν πολλά να γίνουν από όλους μας, φτάνει να υπάρχει χώρος και θέληση για τα σωστά βήματα, αλλά ταυτόχρονα, πρέπει, όπως είπε, να κινηθούμε γρήγορα γιατί στην έρευνα και την καινοτομία εργαζόμαστε σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον όπου λίγοι προλαβαίνουν τις εξελίξεις.

“Με την άψογη συνεργασία που υπάρχει ανάμεσα στην Κυβέρνηση, τον επιχειρηματικό κόσμο και τις επιχειρηματικές οργανώσεις και με την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να δώσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ιδιωτική πρωτοβουλία και ώθηση στην καινοτομία και την έρευνα, είμαι σίγουρος ότι γρήγορα θα καλύψουμε τη διαφορά που μας χωρίζει από τις πρώτες χώρες στον Πίνακα Καινοτομίας”, ανέφερε ο Πρόεδρος.

Σημείωσε ακόμη ότι η Κυβέρνηση εργάζεται για τη δημιουργία ενός νέου πλαισίου διαχείρισης της Έρευνας και της Καινοτομίας , υπενθυμίζοντας ότι πρόσφατα το Υπουργικό Συμβούλιο διόρισε ειδική επιτροπή για την ετοιμασία του νέου αυτού πλαισίου.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, η Κύπρος διαθέτει όλα τα μέσα, επιχειρήσεις, επιστήμονες και Πανεπιστήμια για δημιουργία του κατάλληλου περιβάλλοντος για ανάπτυξη της καινοτομίας και της έρευνας, ώστε όχι μόνο να ενεργοποιεί τον πολλαπλασιασμό και τη γρήγορη ανάπτυξη καινοτόμων επιχειρήσεων αλλά και να προσελκύει διεθνείς παραγωγικές επενδύσεις καινοτομίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Ρωσία, την Κίνα, το Ισραήλ και τις αραβικές χώρες.

“Στις σημερινές δύσκολες συνθήκες που βιώνει η πατρίδα μας, αυτό καθίσταται επίκαιρο και σημαντικό πλεονέκτημα της κυπριακής οικονομίας, το οποίο οφείλουμε να αξιοποιήσουμε στον υπέρτατο βαθμό. Η Κύπρος μπορεί να τα καταφέρει για όλους αυτούς τους λόγους, αλλά και γιατί οι Κύπριοι διαθέτουν την κουλτούρα που τους επιτρέπει να συνεργάζονται με την ίδια ευκολία τόσο με την Ανατολή όσο και τη Δύση”, σημείωσε.

Για το θεσμό των Κυπριακών Βραβείων Καινοτομίας ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι έχει πλέον καταστεί ένας επιτυχημένος θεσμός που προβάλλει τις Κυπριακές Καινοτόμες Επιχειρήσεις και συμβάλλει στην ανάπτυξη της χώρας.