Μασούρας:Η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω Ευρωπαϊκών κονδυλίων αναγνωρίζει το ψευδοκράτος

Θεωρούμε σκανδαλώδες τον τρόπο με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προσπαθεί έμμεσα να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος δημιουργώντας τετελεσμένα για το Κυπριακό. Πιο συγκεκριμένα, το ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο: Cypriot Civil Society in Action IV, με κωδικό Europeaid/134660/C/ACT/CY και με συνολικό προϋπολογισμό που αγγίζει τα 5.4 εκατομμύρια, θέτει ως προϋπόθεση οι συμμετέχοντες να είναι εγγεγραμμένοι στις «αρχές» του ψευδοκράτους.

Στη σελίδα 9 της σχετικής πρόσκλησης τονίζει ξεκάθαρα: “In order to be eligible for a grant under Lot 1 Active Civil SocietyActions the co-applicants must: […]be registered in the northern part of Cyprus or in a EU Member States”, κάνοντας έτσι άμεση αναφορά σε «Βόρεια Κύπρο» και αναγνωρίζοντας με αυτόν τον τρόπο τις επιστημονικές και διοικητικές «αρχές» του ψευδοκράτους.

Επίσης, στη σελίδα 6, η εν λόγω ερευνητική πρόσκληση, μεταξύ των σκοπών που αναφέρει είναι «Η βελτίωση της δημοκρατικής ζωής στα κατεχόμενα», χωρίς όμως να διευκρινίζει για το τι εννοεί με αυτό.

Η Κίνηση Νέων Επιστημόνων του Κινήματος Οικολόγων καλεί την Κυπριακή Δημοκρατία να ενεργήσει άμεσα και να καταγγείλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στους αρμόδιους Ευρωπαϊκούς φορείς τη συγκεκριμένη ερευνητική πρόταση, ούτως ώστε να ακυρωθεί και να ζητηθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις.

ΚΙΝΗΣΗ ΝΕΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ