ΔΗ.ΚΟ.: Δύναμη Ευθύνης και Συνέπειας στις αρχές του ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

Παρουσιάζοντας το κείμενο της Πολιτικοιδεολογικής Διακήρυξης που εγκρίθηκε από το χθεσινό Παγκύπριο Συνέδριο του ΔΗ.ΚΟ. , το μέλος του Εκτελεστικού Γραφείο κ. Κίκης Θεοδότου, ανάφερε το ακόλουθα:

Στα πλαίσια του Παγκυπρίου Συνεδρίου του ΔΗ.ΚΟ. που πραγματοποιήθηκε χθες 20 Οκτωβρίου 2013, στη Λευκωσία, κατατέθηκε, συζητήθηκε και εγκρίθηκε πλαίσιο πολιτικο-ιδεολογικής διακήρυξης με την οποία το ΔΗ.ΚΟ. επανατονίζει την πίστη του στην ιδεολογία και φιλοσοφία του ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ.

Παράλληλα, το ΔΗ.ΚΟ. επικαιροποιεί το ρόλο, την αποστολή, τις πολιτικές προτεραιότητες, τις ευθύνες και τα καθήκοντά του στη βάση των σημερινών αναγκών, απαιτήσεων και προσδοκιών της κυπριακής κοινωνίας.

Στη διακήρυξη το ΔΗ.ΚΟ. τονίζει:

Απορρίπτει τους διαχωρισμούς δεξιάς-αριστεράς και τις άγονες πολιτικές αντιπαραθέσεις που ευνοούν την πόλωση και πυροδοτούν τις κοινωνικές αντιθέσεις.

Στέκεται απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό που υποθάλπτει την ασυδοσία των αγορών και τον δογματικό σοσιαλισμό που στέκεται εμπόδιο στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της υγιούς ιδιωτικής οικονομίας.

Εξακολουθεί να πιστεύει στις αρετές του μοντέλου ανάπτυξης με μεικτή οικονομία, ισχυρό κοινωνικό κράτος, οικονομική δικαιοσύνη και κοινωνική συνοχή.

Επιδιώκει δίκαιη κατανομή των οικονομικών βαρών και δίκαιη ανακατανομή του εθνικού πλούτου.

Το ΔΗ.ΚΟ. εμπνέεται από ένα γενικότερο εθνικό και κοινωνικό όραμα και απορρίπτει τις γενικές και αόριστες ιδέες και τους αυθαίρετους αφορισμούς. Προσδιορίζει το περιεχόμενό των επιλογών του, με μια διαρκή διαδικασία επικαιροποίησής της ιδεολογίας του με βάση τα εκάστοτε προβλήματα και προτεραιότητες της δημοκρατίας, της κοινωνίας και του κυρίαρχου λαού. Υιοθετεί συγκεκριμένες πολιτικές προτάσεις, τις οποίες διαμορφώνει σε διάλογο με την κοινωνία, με σταθερούς πάντοτε γνώμονες το εθνικό και το δημόσιο συμφέρον και τα συμφέροντα του κοινωνικού συνόλου.

Θέλει την Ευρωπαϊκή Ένωση να διαμορφώνει ένα σύστημα αρχών και αξιών που να την καθιστά ένωση λαών και πολιτισμών και όχι όργανο πολιτικών και οικονομικών κέντρων εξουσίας.

Θεωρεί την αναθεώρηση των πολιτικών που συρρικνώνουν το κράτος και αφήνουν τους λαούς ανοχύρωτους μπροστά στην επιθετικότητα των αγορών και της παγκοσμιοποίησης βασική στρατηγική προϋπόθεση για την αντιμετώπιση του επελαύνοντος σε όλη της Ευρώπη λαϊκισμού.

Πιστεύει ακράδαντα ότι ο ακροδεξιός λαϊκισμός, όπως και η οποιαδήποτε άλλου είδους δημαγωγία συνιστούν τη μεγαλύτερη σύγχρονη πολιτική απειλή για τη δημοκρατία.

Ειδικά για το εθνικό θέμα το ΔΗ.ΚΟ. επανατονίζει ότι θεωρεί το κυπριακό πρόβλημα ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής και αγωνίζεται για να επιτύχει με βάση τα Ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και τις Συμφωνίες Κορυφής, τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το Κοινοτικό Κεκτημένο, δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση. Λύση που θα εξασφαλίζει την πλήρη ανεξαρτησία, την κατοχύρωση της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της ενότητας της χώρας, την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων και την κατοχύρωση του δικαιώματος επιστροφής όλων των προσφύγων στις εστίες και τις περιουσίες τους κάτω από συνθήκες ασφάλειας, που θα κατοχυρώνουν τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των νομίμων κατοίκων της Κυπριακής Δημοκρατίας, τις βασικές ελευθερίες και τη διακρίβωση της τύχης ενός εκάστου των αγνοουμένων.

Στη Διακήρυξη το ΔΗ.ΚΟ. τονίζει, επίσης ότι:

ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ, ως η κυρίαρχη δύναμη του Κέντρου, δύναμη ευθύνης, συνέπειας, προσφοράς και προοπτικής, γέφυρα εθνικής συνεννόησης και πολιτικής συναντίληψης, συνθετικός παράγοντας του πολιτικού συστήματος και πόλος πολιτικής σταθερότητας.

 ΕΜΜΕΝΕΙ σταθερά στη θέση για αξιοποίηση των νέων δεδομένων που προσφέρουν γεωστρατηγική και γεωπολιτική προστιθέμενη αξία στην Κύπρο.

ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ σταθερό στη θέση για παραμονή της Κύπρου στην Ευρωζώνη τόσο για οικονομικούς όσο και για πολιτικούς λόγους.

 ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ για την κάθαρση και την παραδειγματική τιμωρία όσων με πράξεις ή παραλείψεις ευθύνονται για την οικονομική τραγωδία που έχει πλήξει τον τόπο και το λαό μας. Επιδεικνύει μηδενική ανοχή σε φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς και ταυτίζεται με το παλλαϊκό αίτημα για κάθαρση.

ΤΟΝΙΖΕΙ την ανάγκη για προώθηση νομοθεσίας που να αποτρέπει αποξένωση από την πρώτη κατοικία (λογικού κόστους) λόγω χρεών στις τράπεζες.

ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ θέσπιση ειδικής νομοθεσίας που να στοχεύει στη ριζική μείωση των δανειστικών επιτοκίων και σε δικαιότερες κατά το δυνατόν αναδιαρθρώσεις δανείων.

 ΘΕΩΡΕΙ την πάταξη της φοροδιαφυγής ως επιτακτική ανάγκη και καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες να δράσουν αποτελεσματικά και αποφασιστικά.

 ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ προασπιστής των συμφερόντων της μεσαίας εισοδηματικής τάξης και των μη προνομιούχων ομάδων του πληθυσμού υποστηρίζοντας τη δίκαιη κατανομή των οικονομικών βαρών για την αντιμετώπιση της σημερινής οικονομικής κρίσης.

 ΚΗΡΥΣΣΕΙ πόλεμο στα μεγάλα ιδιοτελή συμφέροντα της ολιγαρχίας και του κατεστημένου και στέκει ανάχωμα στους σχεδιασμούς και τις μεθοδεύσεις τους να ελέγξουν και πάλι την οικονομία του τόπου σε βάρος των συμφερόντων και των δικαιωμάτων της ευρύτερης κοινωνίας.

ΤΑΥΤΙΖΕΤΑΙ με τις αγωνίες, τους προβληματισμούς, τα όνειρα και τις προσδοκίες της νέας γενιάς και δεσμεύεται να εργαστεί για να έχουν οι νέοι της Κύπρου ένα καλύτερο αύριο.

ΘΕΩΡΕΙ αναγκαίο το κράτος, παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει, να διασφαλίσει το δικαίωμα στην παιδεία, την υγεία και την εργασία.

ΘΕΩΡΕΙ επιτακτική ανάγκη τον εκσυγχρονισμό και την αποκατάσταση της αξιοπιστίας των θεσμών του κράτους, της οικονομίας και της κοινωνίας.

ΣΤΟΧΕΥΕΙ στην εξυγίανση του πολιτικού συστήματος και τη λειτουργία του πάνω στις βάσεις της πολιτικής ηθικής και δεοντολ