Μαξίμου και ΝΔ σχεδιάζουν το νέο αφήγημά τους πριν έρθει η τρόικα

Mαξίμου και ΝΔ σχεδιάζουν το δικό τους αφήγημα καθώς στο δρόμο για την Αθήνα βρίσκονται οι θεσμοί. Κάθε επιτελείο για τους δικούς του λόγους σκέπτεται πως θα διαχειριστεί το κλείσιμο της αξιολόγησης και το πως τα μέτρα θα περάσουν από τη Βουλή. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο ήδη διαμηνύουν προς τους βουλευτές τους που ήδη εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους στην ψήφιση μέτρων ότι ο δρόμος για αυτούς σε μια τέτοια περίπτωση είναι να παραιτηθούν και να παραχωρήσουν την έδρα τους στους επόμενους. Παράλληλα η εντολή που έχει δοθεί από το γραφείο του Αλέξη Τσίπρα είναι να τρέξουν γρήγορα ώστε από την Τρίτη που επιστρέφουν οι πιστωτές να κλείσουν εκκρεμότητες και να κλείσουν τα πάντα πριν από το Πάσχα. Από την άλλη οφείλουν να διαχειριστούν το πακέτο μέτρων-αντίμετρων με τέτοιο τρόπο ώστε να μην υπάρξουν αναταράξεις στην αγορά αλλά και στην κοινωνία, μια και ήδη ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει πεί ότι κάποιοι θα κερδίσουν και κάποιοι θα χάσουν μια και σε θεωρητικό μόνο επίπεδο μπορούμε να μιλάμε για 1+1=0.

Ο μεγάλος πονοκέφαλος του Μαξίμου θα είναι οι απαιτήσεις που αναμένεται να εγείρει το ΔΝΤ σχετικά με το πλεόνασμα που θα προκύψει από τη μείωση του αφορολόγητου προκειμένου να κατευθυνθεί σε φοροελαφρύνσεις επιχειρήσεων ή μείωση υψηλών συντελεστών με βασικό επιχείρημα την προώθηση της ανάπτυξης.

Δύσκολο μέτωπο εξακολουθεί να αποτελεί τόσο ο καθορισμός των πρωτογενών πλεονασμάτων (υπάρχουν εκτιμήσεις πως η Γερμανία θα υποχωρήσει από την απαίτηση για 10ετή διάρκεια του 3,5%) όσο και η εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος που θα “ξεκλειδώσει” τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο πρωθυπουργός στις 9-10 Μαρτίου, στην προγραμματισμένη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, πρόκειται να θέσει όλα τα ανοιχτά ζητήματα σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο.

Από τη μεριά της η ΝΔ βλέπει τις εξελίξεις να την υποχρεώνουν να αναθεωρεί τη στρατηγική της. Και αυτό γιατί ένα ενδεχόμενο κλείσιμο της αξιολόγησης ενδέχεται να απομακρύνει το ενδεχόμενο των εκλογών που αποτελούσε κυρίαρχη πολιτική γραμμή της Πειραιώς. Ηδη στη ΝΔ ετοιμάζονται να δουν τι θα περιλαμβάνει το πακέτο μέτρων που θα αναγκαστεί να φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή τονίζοντας παράλληλα ότι δεν πρόκειται να το ψηφίσουν. Παράλληλα θα στοχεύσουν σε αυτές ακριβώς τις ομάδες που το νέο μείγμα μέτρων θα πλήξει τονίζοντας παράλληλα ότι με αυτήν την κυβέρνηση η λιτότητα θα συνεχίζεται χωρίς καμία προοπτική εξόδου.