Μαλάς: Καταθέτω ένα πρόγραμμα – συμβόλαιο ελπίδας και προοπτικής

Παρουσίαση Προγράμματος Διακυβέρνησης Σταύρου Μαλά

Δείτε τη παρουσίαση εδώ:

SMalas.Programma.Presentation

Ομιλία Υποψήφιου Πρόεδρου Σταύρου Μαλά

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Παρουσιάζω σήμερα ενώπιον της κοινωνίας, το πρόγραμμα της διακυβέρνησης μου για την Κύπρο του αύριο. Αυτό το πρόγραμμα και όσα περιλαμβάνονται σε αυτό είναι που θέτω στην κρίση σας. Αυτό το πρόγραμμα είναι που καταθέτω ενώπιον σας, ως ένα ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΕΛΠΙΔΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ. Για την οικονομία. Για την κοινωνία. Για τους εργαζόμενους και τη μεσαία τάξη. Για τους άνεργους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Και φυσικά, για τους νέους μας. Κι όλα αυτά, μέσα από το όραμα μας για μια ελεύθερη και επανενωμένη Κύπρο.

Φίλες και φίλοι,

Για 4 σχεδόν μήνες επισκέφθηκα αρκετά μέρη της Κύπρου. Είχα ένα ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο με πολίτες, οργανωμένα σύνολα και φορείς. Με επιστήμονες. Με ειδικούς στον τομέα τους. Με την κοινωνία των πολιτών. Με τον κόσμο της οικονομίας. Με το σύνολο της κοινωνίας.

Όλο αυτό το διάστημα, εγώ και οι συνεργάτες μου, τους οποίους και θέλω να ευχαριστήσω, εργαστήκαμε συλλογικά για να συνθέσουμε διάφορες και διαφορετικές απόψεις. Για να ανταποκριθούμε στις έγνοιες και τις αγωνίες σας. Για να βάλουμε τις δικές σας προτεραιότητες στο δικό μας πρόγραμμα.

Σήμερα, είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε ένα ρεαλιστικό και τεκμηριωμένο πρόγραμμα για μια προοδευτική και σύγχρονη διακυβέρνηση. Ένα πρόγραμμα που απευθύνεται και υπηρετεί τους πολλούς και όχι τους λίγους. Που στοχεύει στη βελτίωση του επιπέδου ζωής των πολιτών και όχι να εξυπηρετήσει τη μειοψηφία και τα μεγάλα συμφέροντα.

Αυτό το πρόγραμμα διακυβέρνησης που παρουσιάζω σήμερα, θα το εφαρμόσω αξιοποιώντας το αξιοκρατικά το δυναμικό της χώρας μας. Μακριά από λίστες και εξαργύρωση προεκλογικών επιταγών.

Ένα πρόγραμμα για μια διακυβέρνηση που δεν φιλοδοξεί να είναι απλά καλύτερη. Αλλά να είναι διαφορετική. Διαφορετική στις προτεραιότητες. Διαφορετική στις αξίες και στο ήθος. Διαφορετική στον τρόπο που θα εργάζεται και θα λογοδοτεί στο λαό.

Φίλες και φίλοι,

Δεν πρόκειται να διαγωνιστώ στα μεγάλα λόγια και τις πομπώδεις υποσχέσεις. Δεν πρόκειται να ακολουθήσω στην πλειοδοσία ανέφικτων εξαγγελιών που θα σβήσουν από την πρώτη ημέρα, σαν πυροτεχνήματα. Η πολιτική μας κουλτούρα, δεν μας επιτρέπει να μπούμε στη λογική αυτή. Αντίθετα, θέτω στην κρίση σας προτάσεις συγκεκριμένες και υλοποιήσιμες, που μπορούν να αλλάξουν τη ζωή, την καθημερινότητα και το μέλλον των πολιτών.

Κυπριακό, Διεθνείς Σχέσεις, Οικονομία, Ενεργειακή Πολιτική, Κοινωνικό Κράτος, Υγεία, Παιδεία, Νέα Γενιά, Κοινωνία Ισότητας, Περιβάλλον, Πολιτισμός, Αθλητισμός, Θεσμοί και Δομές τους Κράτους είναι οι πυλώνες στους οποίους στηρίζεται το πρόγραμμα διακυβέρνησης μας.

Ολόκληρο το πρόγραμμα διακυβέρνησης μας, βασίζεται στο στρατηγικό στόχο για σταδιακό επανασχεδιασμό τους αναπτυξιακού μοντέλου της Κύπρου, ώστε η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ της Κύπρου να είναι στέρεη, ανθεκτική, με βάθος και διάρκεια. Μια οικονομία που δεν θα βασίζεται σε ευκαιριακές αναπτύξεις και εξωγενείς παράγοντες. Στα πλαίσια αυτά έχουμε στις πρώτες προτεραιότητες μας, προτάσεις για:

• την ενίσχυση της κυπριακής μεταποιητικής βιομηχανίας
• την αναζωογόνηση της αγροτικής παραγωγής
• τη στήριξη της μεσαίας τάξης και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
• την επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία
• τον εκσυγχρονισμό των ημικρατικών οργανισμών ώστε να είναι και δημόσιοι και παραγωγικοί πυλώνες ανάπτυξης
• την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου
• τον ολοκληρωμένο, πολύ-επίπεδο και μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό
• τη δημιουργία νέων και ποιοτικών θέσεων εργασίας για αντιμετώπιση της ανεργίας
• Τη εφαρμογή του ΓΕΣΥ
• Την παροχή φορολογικών κινήτρων σε εταιρείες ψηλής τεχνολογίας

Βασική μου οικονομική φιλοσοφία είναι μια πολιτική που να στηρίζει την υγιή επιχειρηματικότητα, να στηρίζει τους εργαζομένους να προστατεύει τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και αντιμετωπίζει δραστικά την κοινωνική ανισότητα μέσα από μια οικονομική προσέγγιση ανοικτής καινοτομίας χωρίς ιδεοληψίες και χωρίς αφορισμούς στη βάση επιστημοσύνης και σφαιρικής τεκμηρίωσης της κάθε πολιτικής.

Σε σχέση με τα δημοσιονομικά θεωρώ ότι χρειαζόμαστε ένα νοικοκυρεμένο, αναπτυξιακό και κοινωνικά ευαίσθητο ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ. Αυτή η διάσταση θα πρέπει να τονιστεί.

Κατά την άποψη μου η χώρα μας βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση σε σχέση με τις συνέπειες των ΜΕΔ στην πραγματική οικονομία. Ένα πρόβλημα το οποίο δεν είναι μόνο τραπεζικό αλλάκαι κοινωνικοοικονομικό. Η πρόταση μας είναι συγκεκριμένη, και πιστεύουμε εφαρμόσιμη:

• Σύσταση Μετοχικής Οντότητας Διαχείρισης Τραπεζικού Ενεργητικού στην οποία θα συμμετέχουν οι τράπεζες, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου αλλά και το Κράτος. Στη οντότητα αυτή θα μεταφέρουν οι τράπεζες τα ΜΕΔ πρώτης κατοικίας και μικρής επαγγελματικής στέγης που δεν μπορούν να τύχουν βιώσιμης αναδιάρθρωσης. Η δομή της οντότητας αυτής, απαντά στο μεγάλο ερώτημα της κεφαλαιοποίησης, αφού οι τράπεζες θα λάβουν μετοχές έναντι των δανείων που θα μεταφέρουν ενώ το κράτος θα κληθεί να συμβάλει με ένα μικρό ποσό, χωρίς να μεταφέρεται έτσι το βάρος στους φορολογούμενους.

Μαζί με τα ΜΕΔ, στις άμεσες προτεραιότητές μας είναι η αντιμετώπιση της ΑΝΕΡΓΙΑΣ, των απαράδεκτων όρων εργοδότησης (μισθοί πείνας σε κάποιες περιπτώσεις) και του εργασιακού μεσαίωνα στον οποίο δυστυχώς υποβάλλονται πολλοί συμπατριώτες μας:

• Νομοθετική κατοχύρωση του κατώτατου μισθού και των ελάχιστων δεσμευτικών όρων απασχόλησης
• Θεσμική και νομοθετική διασφάλιση της εφαρμογής των συλλογικών συμβάσεων και της δυνατότητας επέκτασής τους σε ολόκληρο οικονομικό κλάδο.
• Ρήτρα απασχόλησης για έργα του δημοσίου
• Εφαρμογή σχεδίου επιδότησης της απασχόλησης

Αυτές είναι μερικές μόνο από τις προτάσεις που καταθέτουμε ενώπιον σας για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Δεδομένου ότι η μείωση των μισθών αυξάνει την ανεργία προμετωπίδα των προτάσεων για αντιμετώπιση της ανεργίας και των εργασιακών σχέσεων αποτελεί η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΝΟΜΟΥ που να συνδέει την παροχή κρατικών κινήτρων σε επιχειρήσεις με το σεβασμό της εργατικής νομοθεσίας και των συλλογικών συμβάσεων ως προϋπόθεση.

Μέσα από αυτή την πρόταση μας, εγγυόμαστε ότι κανένας εργαζόμενος δεν θα είναι απροστάτευτος και έρμαιο αυθαιρεσιών και εκμετάλλευσης. Την ίδια ώρα, κανένας εργοδότης ο οποίος δεν θα αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους τους με σεβασμό, δεν θα λαμβάνει είτε στήριξη, είτε κίνητρα από το κράτος. Η απάμβλυνση των ανισοτήτων και η ενίσχυση και πάλι της μεσαίας τάξης, για μας, δεν είναι κούφια προεκλογικά συνθήματα. Είναι τρόπος σκέψης και τρόπος ζωής.

Άρρηκτά συνδεδεμένη με τη βελτίωση της απασχόλησης αλλά και την ανάπτυξη της χώρας μας είναι η ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ.

Φίλες και φίλοι,

Πρέπει να σταματήσουμε την αιμορραγία της χώρας μας. Και η χώρα μας, αιμορραγεί, όταν οι νέοι επιστήμονες της, όταν η νέα γενιά, στην απουσία προοπτικής, αναγκάζεται να παραμείνει, να μεταναστεύσει και να εργαστεί στο εξωτερικό. Ήρθε ή ώρα να φέρουμε τους νέους μας πίσω στη χώρα μας. Να δημιουργούν και να διαπρέπουν στη χώρα μας.

Αυτός είναι και ο λόγος που επιμένω στη σημασία της επένδυσης στην Έρευνα και την Καινοτομία, η οποία αποτελεί ένα πολυτομεακό εργαλείο ανάπτυξης που δημιουργεί ποιοτικές θέσεις εργασίας σε κάθε τομέα.

Από την 1.1.2019 οι επενδύσεις για την Έρευνα και την Καινοτομία θα πολλαπλασιαστούν και θα ανέρχονται στα 100 εκατομμύρια ετησίως, κάτι που θα βελτιώσει δραστικά και άμεσα τις προοπτικές απασχόλησης των νέων μας αλλά, προπαντός, την πορεία της Κύπρου σε μια σύγχρονη Οικονομία της Γνώσης.

Γνώσης που θα χτιστεί σε μια σύγχρονη, ανθρωποκεντρική και δημοκρατική ΠΑΙΔΕΙΑ. Για μας, η παιδεία αποτελεί δημόσιο και κοινωνικό αγαθό το οποίο πρέπει να προσφέρεται δωρεάν σε όλους. Μια σύγχρονη παιδεία που θα στηρίζεται στην επιστήμη και όχι σε πολιτικές και εκκλησιαστικές παρεμβάσεις. Μια παιδεία που θα προάγει την πολυπολιτισμικότητα, την ισότητα, να καταπολεμά τον εθνικισμό, τη μισαλλοδοξία και κάθε μορφής διάκριση.Μια παιδεία όπως αξίζει στους νέους του τόπου μας.

Στο σημείο αυτό, θέλω να σταθώ στους νέους μας. ΣτηΝΕΑ ΓΕΝΙΑ της Κύπρου μας. Στους μαθητές, τους φοιτητές, τους νέους επιστήμονες, τους νέους εργαζόμενους, τα νέα ζευγάρια. Η έγνοια μας και η αγωνία μας για το μέλλον σας, διατρέχει κάθε σελίδα του προγράμματος διακυβέρνησης που παρουσιάζουμε σήμερα:

• Ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας
• Στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας
• Επέκταση της δημόσιας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με νέα τμήματα και σχολές
• Ολοκληρωμένος σχεδιασμός για αξιοπρεπή στέγη για νέα ζευγάρια
• Επέκταση της δωρεάν υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης από την ηλικία των 4 χρόνων
• Ενίσχυση των δομών βρεφικής και νηπιακής φροντίδας και απασχόλησης
• Επέκταση της άδειας μητρότητας, σχέδιο πληρωμένης γονικής άδειας, βελτιώσεις στο νόμο για την άδεια πατρότητας.

…είναι μόνο μερικές από τις προτάσεις που έχουμε συμπεριλάβει στο πρόγραμμα μας, για στήριξη της νέας γενιάς του τόπου μας.

Αυτή η νέα γενιά, θέλουμε να ζει όμως και σε ένα σύγχρονο κράτος. Βασικός πυλώνας για αυτό, είναι οι δομές ΥΓΕΙΑΣ. Πόσο άραγε τιμά τη χώρα μας το γεγονός ότι το 2017, τα δημόσια μας νοσηλευτήρια βρίσκονται στα όρια της κατάρρευσης; Πόσο μας τιμά το γεγονός ότι οι ασθενείς περιμένουν σε ατελείωτες ουρές για να τύχουν περίθαλψης;

Στόχος μας, η διασφάλιση υπηρεσιών υγείας υψηλής ποιότητας για όλους τους πολίτες.

Για αυτό, στο πρόγραμμα διακυβέρνησης μας, προτείνουμε:

• Την υλοποίηση χωρίς αμφιταλαντεύσεις του ΓΕΣΥ
• Τη στήριξη των δημόσιων νοσηλευτηρίων μέσα από στελέχωση και βελτίωση των υποδομών
• Την αξιοποίηση του ιδιωτικού τομέα προς όφελος των ασθενών

Ένα σύγχρονο κράτος στηρίζεται όμως και σε μια σειρά από άλλους πυλώνες:

• Στην ισότητα των φύλων και την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στη διακυβέρνηση του τόπου
• Στον πολιτισμό, τον αθλητισμό, το περιβάλλον
• Στη μεταρρύθμιση του κράτους
• Στον εκσυγχρονισμό και τις νέες τεχνολογίες
• Στην αξιοκρατία και την καταπολέμηση της διαφθοράς
• Στο σεβασμό στους ανεξάρτητους θεσμούς

Σε κάθε ένα από αυτούς τους πυλώνες παρουσιάζουμε μέσα από το πρόγραμμα διακυβέρνησης εφαρμόσιμες και υλοποιήσιμες προτάσεις.

Τέλος, υπάρχει ένα στόχος, που δεν είναι απλά μια θέση στο Πρόγραμμα. Αλλά ένα ολόκληρο ΟΡΑΜΑ. Όραμα ζωής. Το όραμα να ελευθερώσουμε και να επανενώσουμε την ΚΥΠΡΟ, να την απαλλάξουμε από τον κατοχικό στρατό και τις εγγυήσεις της Τουρκίας. Έχω την ακράδαντη πίστη, ότι όλα όσα σχεδιάζουμε, όλα όσα επενδύουμε, όσα ονειρευόμαστε για την κοινωνία, την οικονομία και το κράτος μας, μπορούν να ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΟΥΝ ΘΕΑΜΑΤΙΚΑ, μέσα σε μια ελεύθερη, επανενωμένη και ασφαλή Κύπρο. Η επανένωση της Κύπρου μπορεί να γίνει η μεγάλη επανεκκίνηση που ζητούμε! Για αυτό, είμαι ο μόνος υποψήφιος που έχω καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για το πώς θα επαναρχίσουν οι συνομιλίες με στόχο τη σύντομη κατάληξη σε μια συμφωνημένη λύση, που θα κλείνει τις πληγές του παρελθόντος και θα ανοίγει ένα κεφάλαιο ελευθερίας, ειρήνης και προόδου. Μια λύση που να στηρίζεται στις διαχρονικές αρχές που η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει από καιρό διαμορφώσει. Η πρόταση αυτή, αποτελεί βασικό μέρος του προγράμματος που καταθέτω ενώπιον σας.

Αγαπητοί φίλοι,

Έχουμε ΚΑΙ το ΟΡΑΜΑ, αλλά ΚΑΙ το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ για να κυβερνήσουμε, αποτελεσματικά, σύγχρονα, καθαρά και ΠΡΟΠΑΝΤΟΣ, να κυβερνήσουμε υπηρετώντας τον πολίτη.

Γνωρίζω και αναγνωρίζω τις ανάγκες και τις έγνοιες των καθημερινών ανθρώπων, της μέσης οικογένειας της Κύπρου. Των νέων παιδιών που δεν βρίσκουν αξιοπρεπείς και σταθερές δουλειές. Των επιχειρηματιών που ενώ δουλεύουν τίμια και σκληρά, η προσπάθεια τους προσκρούει στη διαπλοκή και στα μεγάλα συμφέροντα. Των ζευγαριών που δυσκολεύονται να προχωρήσουν στα επόμενα βήματα της ζωής τους. Του συνταξιούχου που ταλαιπωρείται στα νοσοκομεία.

Όλα αυτά τα γνωρίζω γιατί κι εγώ ανήκω σε αυτή την πλευρά της κοινωνίας.

Στους πολλούς. Όχι στους λίγους. Όλους εσάς φιλοδοξώ να εκπροσωπήσω. Όλων εσάς τις αγωνίες και τις προσδοκίες επιθυμώ να εκφράσω. Αφουγκράζομαι τα προβλήματα σας και καταθέτω ρεαλιστικές λύσεις για να τα επιλύσουμε.

Για αυτό, σας ζητώ να αφήσουμε πίσω απογοητεύσεις, διαφορές και λάθη του χθες και να ενωθούμε για το αύριο.

Σας ζητώ να ενωθούμε σε μια πλατιά, κοινωνική και πολιτική συμμαχία η οποία θα εκφράσει το μεγάλο προοδευτικό χώρο: την αριστερά, την κεντροαριστερά, δυνάμεις του κέντρου αλλά και τους τόσους ανένταχτους προοδευτικούςπολίτες.

Σας ζητώ να συστρατευτούμε για να πετύχουμε τη μεγάλη, την πραγματική και προοδευτική, αλλαγή στον τόπο μας. Με τη δική μου αποφασιστικότητα και τη δική σας στήριξη θα το πετύχουμε.

Φίλες και φίλοι,

Καταθέτω σήμερα ενώπιον σας το πρόγραμμα διακυβέρνησης μου. Ένα συμβόλαιο ελπίδας και προοπτικής.

Απευθύνομαι σε εσάς με ειλικρίνεια, καταθέτοντας το πρόγραμμα μου, την ακεραιότητα, την αξιοπιστία και την εντιμότητα μου.

Και σας ζητώ να με εμπιστευτείτε.