Μαλάς: Έχουμε και τη βούληση και τη γνώση για να εφαρμόσουμε το ΓΕΣΥ

Η εφαρμογή του ΓΕΣΥ χρειάζεται, όχι μόνο πλήρη αντίληψη των δεδομένων, αλλά και πολιτική βούληση να συγκρουστείς με συμφέροντα, τα οποία δεν επιθυμούν την εφαρμογή του όπως αυτό σχεδιάστηκε. Κι εμείς έχουμε τη βούληση και τη γνώση να εφαρμόσουμε το ΓΕΣΥ, προς όφελος των πολιτών και της δημόσιας υγείας.

Την πιο πάνω διαβεβαίωση έδωσε ο υποψήφιος Πρόεδρος Σταύρος Μαλάς μιλώντας σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη κατά την οποία σχολίασε τα συμπεράσματα για την υγεία στην Κύπρο, που δημοσιοποιήθηκαν χθες από την Κομισιόν και δείχνουν τη χώρα μας να βρίσκεται σε πολύ δεινή θέση. Δυστυχώς, επεσήμανε ο Σταύρος Μαλάς, τα συμπεράσματα αυτά έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτά που εμείς λέμε για καιρό. Ότι δηλαδή, η κυβέρνηση Αναστασιάδη για πέντε σχεδόν χρόνια άφησε την κατάσταση να οδηγηθεί από το κακό στο χειρότερο, με μοναδικό θύμα τους πολίτες, οι οποίοι αναμένουν να έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.

Όπως υπογράμμισε, από την πιο πάνω έκθεση αβίαστα εξάγονται τα ακόλουθα:

Πρώτο συμπέρασμα: Οι δαπάνες στον τομέα της υγείας στη χώρα μας είναι οι χαμηλότερες στην Ευρώπη.

Δεύτερο συμπέρασμα: Οι δαπάνες στο δημόσιο τομέα είναι οι χαμηλότερες στην Ευρώπη, τη στιγμή που ο δημόσιος τομέας αναλαμβάνει να εξυπηρετήσει σύμφωνα με την έκθεση το 75% του πληθυσμού.

Τρίτο συμπέρασμα: Οι δαπάνες στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος καλείται να εξυπηρετήσει μόνο το 25% του πληθυσμού έχουν πολύ πιο ψηλό μέσο κόστος από το δημόσιο τομέα.

Τα πιο πάνω, πρόσθεσε ο Σταύρος Μαλάς, επιβεβαιώνουν τη θέση μας ότι:

1. Τα δημόσια νοσηλευτήρια χρειάζονται άμεση οικονομική στήριξη, την οποία η παρούσα διακυβέρνηση έχει μειώσει σημαντικά.

2. Η εφαρμογή ενός οικονομικά βιώσιμου ΓΕΣΥ θα πρέπει να έχει ως ραχοκοκαλιά του τα δημόσια νοσηλευτήρια, τα οποία αποδεδειγμένα πλέον αν στελεχωθούν σωστά μπορούν να παρέχουν ακόμα πιο αναβαθμισμένες υπηρεσίες και με χαμηλότερο κόστος.

3. Η εφαρμογή, και πάλι ενός βιώσιμου ΓΕΣΥ προϋποθέτει ριζικές αλλαγές στη δομή παροχής υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα.

«Είναι γι’ αυτό το λόγο, που εμείς έχοντας από καιρό πλήρη γνώση αυτού που καταγράφεται στα συμπεράσματα που δημοσιοποίησε η Κομισιόν, επιμένουμε στη θέση ότι η εφαρμογή του ΓΕΣΥ χρειάζεται, όχι μόνο πλήρη αντίληψη των δεδομένων, αλλά και πολιτική βούληση να συγκρουστείς με συμφέροντα, τα οποία δεν επιθυμούν την εφαρμογή του ΓΕΣΥ όπως αυτό σχεδιάστηκε. Κι εμείς έχουμε τη βούληση και τη γνώση να εφαρμόσουμε το ΓΕΣΥ, προς όφελος των πολιτών και της δημόσιας υγείας», κατέληξε ο Σταύρος Μαλάς.

Κληθείς να πει κατά πόσο το κυβερνητικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη Βουλή δεν καλύπτει και τις δικές του προσδοκίες ή αν υπάρχει φόβος ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστεί ο Σταύρος Μαλάς απάντησε ότι είναι άλλο να ψηφίζεις ένα νομοσχέδιο και να βάζεις κάποια χρονοδιαγράμματα και άλλο να υλοποιείς πολιτικές και να τις τροχιοδρομείς για να εφαρμόσεις το ΓΕΣΥ. Και υποβάλλω το ρητορικό ερώτημα που είναι και μια ανησυχία των πολιτών. Τι έχει γίνει μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου ούτως ώστε τα δημόσια νοσηλευτήρια να μπορούν να ανταποκριθούν στην αποστολή τους, να αναδιοργανωθούν δεδομένου ότι η πρώτη φάση του ΓΕΣΥ προϋποθέτει την εφαρμογή του σε 18 μήνες. Τι έχει γίνει προς αυτή την κατεύθυνση; Συζητούμε καθημερινά με τους λειτουργούς της υγείας αν έχουν οποιαδήποτε ενημέρωση. Καταλήγοντας, ο Σταύρος Μαλάς προειδοποίησε ότι «είναι γι αυτό που επαναλαμβάνω ότι μετά τις προεδρικές εκλογές κάποιοι καραδοκούν να ανοίξουν το θέμα του ΓΕΣΥ ξανά».

Η εφαρμογή του ΓΕΣΥ είναι η μεγαλύτερη οικονομική, όχι μόνο κοινωνική, μεταρρύθμιση που θα γίνει στον τόπο μας.