Μακρόν για Brexit: «Θα καλωσορίσουμε πίσω τη Βρετανία στην ΕΕ, αν οι ψηφοφόροι της αλλάξουν γνώμη»

Υπέρ της διεξαγωγής ενός νέου δημοψηφίσματος στη Βρετανία για την παραμονή της στην ΕΕ τάχθηκε ο Εμανουέλ Μακρόν υπογραμμίζοντας ότι θα καλωσόριζε το Ηνωμένο Βασίλειο, αν αλλάξουν γνώμη οι ψηφοφόροι.

Μιλώντας σε διάσκεψη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη ο Γάλλος πρόεδρος επέμεινε στην άποψή του ότι οι επικεφαλής του στρατοπέδου υπέρ του Brexit είπαν ψέμματα στους Βρετανούς ψηφοφόρους.

«To Brexit στοιχίζει πολύ. Είναι πολύ πιο περίπλοκο απ’ ό,τι πιστευόταν αρχικά», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι αν και θα ήθελε ο ίδιος να ξαναστηθούν κάλπες για το διαζύγιο με την ΕΕ στη Βρετανία, δεν είναι δική του η απόφαση αυτή.

Ερωτηθείς αν θα καλωσόριζε μια επιστροφή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση απάντησε: «Σίγουρα. Πρόκειται για την ιστορία, όχι για τα εσωτερικά συμφέροντα».

Ο Μακρόν μίλησε σε φόρουμ του Bloomberg στο ξενοδοχείο Plaza της Νέας Υόρκης, όπου η Τερέζα Μέι εξηγούσε σε στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων ότι η χώρα της στη μετά-Βrexit εποχή θα είναι «αναμφισβήτητα υπέρ των επιχειρήσεων». Η πρωθυπουργός της Βρετανίας υποστήριξε ότι το λεγόμενο σχέδιο Τσέκερς (για την έξοδο της χώρας της από την ΕΕ) έχει «πολλή κοινή βάση» με τις προτάσεις της ΕΕ, μολονότι οι ηγέτες των κρατών μελών της το απέρριψαν στην άτυπη σύνοδο του Σάλτσμπουργκ την περασμένη εβδομάδα.

Ο Κόρμπιν πάει στις Βρυξέλλες για να συζητήσει με τον Μπαρνιέ για το Brexit

Στο μεταξύ ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν, μετά τη δέσμευσή του να καταψηφίσει το σχέδιο της Μέι, θα συναντηθεί σήμερα με τον βασικό διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ. Υψηλόβαθμα στελέχη των Εργατικών προσπαθούν να ενισχύσουν το πρωθυπουργικό προφίλ του Κόρμπιν σε περίπτωση που μια αποτυχία σύναψης συμφωνίας για το Brexit με την ΕΕ προκαλέσει πρόωρες εκλογές στη Βρετανία. Σύμφωνα με δηλώσεις συνεργάτη του στο βρετανικό Τύπο στη συνάντησή του με τον Μπαρνιέ «ο Τζέρεμι θα παρουσιάσει τα σχέδια των Εργατικών και τι θα κάνει για την άρση του αδιεξόδου αναφορικά με το Brexit αν αναλάβει το κόμμα του την κυβέρνηση».