Μήπως το δωμάτιο σας απειλεί την υγεία σας;

Η υγιεινή στον χώρο που περνάμε ένα αρκετά μεγάλο μέρος της ζωής μας πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για να εξασφαλιστεί η σωματική και ψυχική μας υγεία.

Παρακάτω παρατίθενται ορισμένες συμβουλές  που σίγουρα θα βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσής μας:

Κρεβάτι: Το στρώμα μας πρέπει να είναι σταθερό και εύκαμπτο ώστε να επιτρέπει  στο σώμα να χαλαρώνει. Αποφύγετε τα στρώματα µε κοιλώματα και προτιμήστε να υπάρχει υπόστρωμα ή το στρώμα να στηρίζεται σε ξύλινες σανίδες και όχι σε λάμες. Αν προτίθεστε να αγοράσετε καινούριο στρώμα προσέξτε να μην περιέχει πολυουρεθάνη ή βορικό οξύ, εύφλεκτες ουσίες που συχνά οδηγούν σε αλλεργίες.

Μαξιλάρι: Πρέπει να είναι μέτρια σκληρό ώστε το κεφάλι σας να στηρίζεται καλά και να ξεκουράζεται. Αν παρουσιάζετε εύκολα αλλεργίες, αποφύγετε τα συνθετικά μαξιλάρια και προτιμήστε τα πουπουλένια. Σε ό,τι αφορά στα υλικά, αποφύγετε εκείνα που περιέχουν πολυουρεθάνη.

Έπιπλα, ταπετσαρίες και χαλιά: Οι ειδικοί φωνάζουν ότι σε όλα αυτά πρέπει να είναι χαμηλό το ποσοστό πτητικών οργανικών ενώσεων (VOC). Κι αυτό γιατί οι ενώσεις αυτές προκαλούν (µε χρόνια χρήση) αναπνευστικά προβλήματα και επηρεάζουν το νευρικό σύστημα, ενώ βλάπτουν σοβαρά και το περιβάλλον συµβάλλοντας στην αύξηση του όζοντος, στη ρύπανση του υδάτινου ορίζοντα και στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Επειδή όμως στα περισσότερα προϊόντα δεν αναγράφεται  το ποσοστό VOC καλό θα είναι να ρωτήσετε τον προμηθευτή. Τέλος, αποφύγετε τις ταπετσαρίες στους τοίχους, ενώ, αν θεωρείτε τα χαλιά και τις μοκέτες απαραίτητο αξεσουάρ του υπνοδωματίου σας, φροντίστε για την επιμελή καθαριότητά τους αλλά και την αντικατάστασή τους ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Βαφές και χρώματα: Έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι τα χρώματα επιδρούν τόσο στην υγεία όσο και στην ψυχική µας διάθεση. Τα χρώματα που ηρεμούν και ευνοούν τον καλό ύπνο είναι τα παστέλ, το σπασμένο λευκό, το θαλασσί και το πολύ ανοιχτό πράσινο. Όσο κι αν αγαπάτε το κόκκινο, το πορτοκαλί και το ζωηρό κίτρινο, δηλαδή τα «θερμά» χρώματα, καλό είναι να τα αποφύγετε, καθώς προκαλούν υπερδιέγερση, γι’ αυτό και χαρακτηρίζονται «χρώματα της αϋπνίας». Επίσης το  μοβ, το βαθύ μπλε, το χακί και το καφέ φέρνουν στο νου αρνητικά συναισθήματα.  Τέλος, προτιμήστε βαφές που φέρουν την ένδειξη Low VOC, που πιστοποιεί πως έχουν χαμηλό ποσοστό πτητικών οργανικών ενώσεων.