Μήνυμα της Βασίλισσας Ελισάβετ για την Ημέρα της Κοινοπολιτείας

Μήνυμα για την Ημέρα της Κοινοπολιτείας από την Α.Ε. Βασίλισσα  του Ηνωμένου Βασιλείου, Επικεφαλής της Κοινοπολιτείας

Όπου κι αν διαμένουμε εντός της Κοινοπολιτείας, μπορούμε πάντοτε να αντλούμε οφέλη όντας ανοιχτοί στις ιδέες και την ενθάρρυνση των άλλων γύρω μας. Ο καθένας από εμάς μπορεί επίσης να έχει θετικό αντίχτυπο στις ζωές των άλλων με το να είναι πρόθυμος να συνεισφέρει και να προσφέρει στήριξη.

Αυτό αποτελεί ουσιώδες στοιχείο της συμμετοχής στην Κοινοπολιτεία: η προθυμία του να μοιράζεσαι, να ανταλλάζεις και να προβαίνεις σε δράσεις για το κοινό καλό. Μέσω της συμπερίληψης των άλλων, της άντλησης από συλλογικές ιδέες, γνώσεις και πηγές, και της συλλογικής σκέψης και δράσης, θέτουμε τα θεμέλια για μια αρμονική και προοδευτική κοινωνία. Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορετικότητα αυτών που συμμετέχουν σε μια τέτοια κοινή προσπάθεια, τόσο μεγαλύτερα είναι και τα οφέλη. Ο καθένας από εμάς έχει λόγο να τιμήσει την έννοια του ανήκω, όπως αυτή εκφράζεται στο θέμα μας για το 2016: «Μια Κοινοπολιτεία χωρίς αποκλεισμούς».

Η αναγνώριση που προσδίδουμε σε αυτή την αξία, καθώς και στη σοφία του αμοιβαίου σεβασμού του ενός προς τον άλλο, παρατίθεται στον Χάρτη της Κοινοπολιτείας. Η εισαγωγική φράση «Εμείς οι άνθρωποι της Κοινοπολιτείας», εκφράζει την πεποίθηση ότι τα άτομα και οι κυβερνήσεις οικοδομούν και διαμορφώνουν την επιτυχία μας.

Το να λειτουργεί κάποιος χωρίς αποκλεισμούς και να αποδέχεται τη διαφορετικότητα σημαίνει κάτι πολύ βαθύτερο από την απλή αποδοχή των διαφορών και την επίδειξη ανοχής. Το πραγματικό εγκώμιο της αξιοπρέπειας του κάθε ατόμου και της αξίας της μοναδικότητας και της συνεισφοράς του, εμπεριέχει την αναζήτηση, αναγνώριση και αποδοχή της πραγματικής του ταυτότητας.

Κατά την πρόσφατη συνάντηση των Αρχηγών Κρατών της Κοινοπολιτείας, πραγματοποιήθηκαν φόρουμ για τις γυναίκες, τη νεολαία, τις επιχειρήσεις και την κοινωνία των πολιτών. Αυτά τα φόρουμ έγιναν χώρος προβληματισμού σε σχέση με το πώς μπορούμε να συνεισφέρουμε συλλογικά στην επίτευξη θετικής αλλαγής σε παγκόσμιο επίπεδο, κάτι για το οποίο η Κοινοπολιτεία τυγχάνει καθολικού σεβασμού.

Σήμερα, και κατά τη διάρκεια αυτού του έτους, το θέμα «Μια Κοινοπολιτεία χωρίς αποκλεισμούς» αποτελεί έμπνευση για όλους μας. Ας το μετουσιώσουμε σε πράξη, στηρίζοντας όσους έχουν ανάγκη και όσους αισθάνονται αποκλεισμένοι σε όλα τα κοινωνικά στρώματα. Με αυτό τον τρόπο, θα συνεχίσουμε να οικοδομούμε μια καθόλα αντιπροσωπευτική κοινότητα στην Κοινοπολιτεία.