Μήνυμα Παυλόπουλου σε Αγκυρα από Κάλυμνο και Ψέριμο

«Επιδιώκουμε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας με την Τουρκία αλλά θα προασπίσουμε τα σύνορα μας και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας με κάθε τρόπο» ήταν το διπλό μήνυμα που έστειλε από την Κάλυμνο και την Ψέριμο που επισκέφθηκε  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη και κατά τη διάρκεια της τελετής ανακήρυξης του ως επίτιμου δημότη της Καλύμνου, ο κ. Παυλόπουλος είπε πώς «δεν διεκδικούμε τίποτα, αλλά και δεν παραχωρούμε τίποτα», ενώ απαντώντας σε δηλώσεις παραγόντων της Τουρκίας για τα «σύνορα της καρδιάς μας», σημείωσε ότι «τέτοιες εκφράσεις θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και ως γραφικές, αφού τέτοια σύνορα δεν υπάρχουν με βάση το διεθνές δίκαιο».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην ιστορία της Καλύμνου, ενώ για την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου παρέπεμψε στη Συνθήκη των Παρισίων, από την οποία είναι ξεκάθαρη η κυριαρχία της Ελλάδας στα Δωδεκάνησα και στις παρακείμενες νησίδες, ανεξαρτήτου μεγέθους και ανεξαρτήτως εάν είναι κατοικημένες ή όχι.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της στρατιωτικοποίησης των νησιών, υπογραμμίζοντας ότι με βάση το άρθρο 51 του χάρτη του ΟΗΕ, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να φροντίζει για την αμυντική θωράκισή τους. Καταλήγοντας δε ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι, ούτε στα Δωδεκάνησα, ούτε στο Αιγαίο υπάρχουν «γκρίζες ζώνες». Μετά την Κάλυμνο ο κ. Παυλόπουλος επισκέφθηκε και την Ψέριμο.