Ανάκριση Μητσοτάκη στο Facebook

Διαδικτυακό διάλογο με τους χρήστες του Facebook για μιάμιση περίπου ώρα είχε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μία προσπάθεια να προσεγγίσει ένα διαφορετικό κοινό, που εν πολλοίς δεν ανταποκρίνεται σε παραδοσιακούς τρόπους πολιτικής επικοινωνίας. Ο Μητσοτάκης επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του, έδωσε νότες χιούμορ σε χρήστες που ρωτούσαν για αθλητικά θέματα («ο Ολυμπιακός θα βάλλει περισσότερα γκολ από τους προπονητές που άλλαξε φέτος», είπε), πάντησε για το Champions League, το Survivor , το Star Wors  ενώ αγνόησε  ερωτήσεις για παράδειγμα για τη Siemens ή για την Eurovision.

Ο Μητσοτάκης δήλωσε ότι θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο από τον πρώτο μήνα της κυβέρνησής του, ενώ παράλληλα θα δώσει δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού. Επέμεινε στο ν+2 για τα έτη σπουδών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, ενώ ανέφερε ότι στη διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος θα προτείνει την κατάργηση του άρθρου 16 που απαγορεύει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Δεν συμφώνησε με την πρόταση χρήστη για το κλείσιμο της ΕΡΤ, προδιέγραψε όμως ότι θα μειώσει το τέλος της ΕΡΤ στο μισό.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ δεσμεύτηκε ότι θα επανασυστήσει την ομάδα ΔΕΛΤΑ, θα ενισχύσει την ομάδα ΔΙΑΣ και θα αυξήσει την αστυνόμευση στα Εξάρχεια. Δήλωσε ακόμη ότι θα καταργήσει τον φόρο στο κρασί γιατί είναι αντιπαραγωγικός. Στο κρίσιμο ερώτημα για το αν θα υλοποιήσει τα μέτρα που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση Τσίπρα, είπε ότι «οι συμφωνίες της χώρας δεσμεύουν τις επόμενες κυβερνήσεις», αλλά ότι θα την συζητήσει ξανά με τους εταίρους.

Επιτέθηκε εκ νέου στον πρωθυπουργό λέγοντας ότι «ο κ. Τσίπρας εξακολουθεί να ζει στον δικό του παράλληλο κόσμο. Και από ό,τι φαίνεται αρνείται να προσγειωθεί στην πραγματικότητα που βιώνουμε οι Έλληνες», ενώ για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος με αντικείμενο το ευρώ είπε «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι η ιστορία θα επαναληφθεί ως φάρσα». Σε σχέση με την προχθεσινή απόφαση των ηγετών για Ευρώπη πολλαπλών ταχυτήτων είπε ότι «η θέση της Ελλάδας είναι στην πρώτη ταχύτητα της ΕΕ». Είπε δε, ότι τον Αύγουστο του 2015 «Κάναμε αυτό που έπρεπε για να σώσουμε την Ελλάδα και δεν έχω μετανοιώσει καθόλου για την επιλογή μας».