«Μήνυμα Ελπίδας» στις Ευρωεκλογές

Συνδυασμός ανεξάρτητων προσωπικοτήτων, μήνυμα σε πολιτικούς και κόμματα

Παρουσιάσθηκαν σε Διάσκεψη Τύπου οι αρχές του Συνδυασμού: Διαφάνεια, Απονομή Δικαιοσύνης, Δημοκρατία, Οριζόντια Ψηφοφορία

«Δεν είμαστε και ούτε πρόκειται να γίνουμε άλλο ένα πολιτικό κόμμα»

Διαφάνεια, ευθυνοδοσία-απονομή δικαιοσύνης, δημοκρατία και οριζόντια ψηφοφορία, είναι οι τέσσερις κύριες αρχές και θέσεις τις οποίες πιστεύει και υπηρετεί η ανεξάρτητη ομάδα πολιτών η οποία θα διεκδικήσει τις Ευρωεκλογές του 2014 σε ένα συνδυασμό κάτω από το όνομα «Μήνυμα Ελπίδας».

Οι θέσεις του Συνδυασμού «Μήνυμα Ελπίδας» αναπτύχθηκαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στη Λευκωσία, στη διάρκεια της οποίας έγινε και η παρουσίαση των υποψηφίων του Συνδυασμού:

Γιώργος Γρηγορίου, Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών και Μηχανικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και Γενικός Γραμματέας του Κινήματος «ΚΥ.ΠΡΟ.Σ».

Μάριος Λ. Ευρυβιάδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στη Σχολή Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου, Καθηγητής Εθνικής Ασφάλειας στη Σχολή Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ).

Νάταλη Ιωάννου, Αντιπρόεδρος του Κινήματος Ανεξαρτήτων Πολιτών «ΖΥΓΟΣ» και στέλεχος της πλατφόρμας «Διαφάνεια Τώρα!»

Γιάγκος Μικελλίδης, Ψυχίατρος

Στέλιος Πλατής, Οικονομολόγος, Διδάκτορας Χρηματοοικονομικών και Μακροοικονομίας του Πανεπιστημίου του Cambridge

Βασίλης Χριστοδούλου, Κλινικός Ψυχολόγος, Διδάκτορας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Την πρωτοβουλία αυτή των πολιτών χαιρέτισαν οι Νίκος Περιστιάνης, Πρόεδρος Συμβουλίου Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Σόλων Κασίνης, Πρώην Διευθυντής Ενέργειας Υπ. Εμπορίου και Σύμβουλος για Ενεργειακά Θέματα, Κρίς Σωφρονίου, Πρόεδρος Κινήματος Φιλελευθέρων Δημοκρατών, Γιάννος Κάννας Πρόεδρος Κινήματος Ανεξαρτήτων Πολιτών «ΖΥΓΟΣ», Χρήστος Ιακώβου Διευθυντής Κυπριακού Κέντρου Μελετών, Γιώργος Κέντας Πανεπιστημιακός – Πολιτικός Επιστήμονας, και Άθως Κοιρανίδης Σύμβουλος Επιχειρήσεων.

Απαξίωση των πολιτικών

Μιλώντας στη συνέντευξη οι υποψήφιοι τόνισαν πρωτίστως την απαξίωση, εκ μέρους της πλειοψηφίας των πολιτών, της πολιτικής και κομματικής ζωής του τόπου. Στόχος του ανεξάρτητου συνδυασμού είναι ακριβώς η αναστροφή της κατάστασης αυτής, μέσα από τον εκσυγχρονισμό των κομμάτων και του συγχρονισμού τους με τις ανάγκες της κοινωνίας. «Δεν είμαστε», τονίσθηκε, «και ούτε πρόκειται να γίνουμε άλλο ένα πολιτικό κόμμα. Μας ενώνει η αγωνία για όσα καθημερινά επισυμβαίνουν γύρω μας όσο και η επίγνωση ότι συνέχιση τους προδιαγράφει ζοφερό μέλλον για τις σημερινές αλλά και για τις γενιές που ακολουθούν.

Κανόνας η ατιμωρησία

«Η σχεδόν καθολική απαξίωση των πολιτικών και των θεσμών από τους συμπατριώτες μας ως απόρροια της διαπλοκής και της διαφθοράς που χαρακτηρίζει το πολιτικό μας σύστημα και τους σημερινούς βασικούς συντελεστές του, τα κόμματα και τους πολιτικούς, είναι φαινόμενο άκρως ανησυχητικό. Τα σκάνδαλα διαδέχονται το ένα το άλλο και κανείς δεν μπορεί να φανταστεί τι κρύβεται πίσω από το πέπλο της συγκάλυψης που ευλαβικά απλώνουν και συντηρούν τα κόμματα και οι πολιτικοί μας ταγοί. Η ατιμωρησία έχει γίνει κανόνας, προσβάλλοντας πλέον και τον ύπατο θεσμό της δικαιοσύνης».

Η αποχή δεν προσφέρει λύσεις
Η απόφαση για παρέμβαση στα κοινά από το Συνδυασμό «Μήνυμα Ελπίδας», ελήφθη με αφορμή και όχι αίτιο τις Ευρωεκλογές, όπως τονίσθηκε στη συνέντευξη. «Κατερχόμαστε στις Ευρωεκλογές, αναφέρθηκε, με ένα ψηφοδέλτιο ανεξάρτητων προσωπικοτήτων και κινημάτων πολιτών επειδή πιστεύουμε ότι η αποχή δεν προσφέρει λύσεις. Αντίθετα, εδραιώνει το κατεστημένο. Η παρουσία μας στοχεύει να δώσει μια εναλλακτική, οριζόντια επιλογή ψήφου πέραν από τα ιδεολογικά-κομματικά στεγανά, η οποία να αποτελέσει μέσο επιβεβαίωσης της δύναμης και της εξουσίας της κοινωνίας πάνω σε ένα κομματικό σύστημα το οποίο μας κληροδότησε πολλά δεινά. Η πρωτοβουλία μας αποσκοπεί να ενθαρρύνει τους τόσους αγνούς φιλοπάτριδες συμπατριώτες μας να ορθώσουν το ανάστημά τους έναντι της λαίλαπας της κομματοκρατίας, στέλνοντας ένα ηχηρό Μήνυμα Ελπίδας».

Πλήρης εφαρμογή των συστάσεων της GRECO

Στη Διάσκεψη Τύπου αναλύθηκαν οι αρχές-θέσεις του Συνδυασμού και υπογραμμίστηκε κυρίως ότι η απουσία διαφάνειας στις δομές και στους αλληλοσυσχετισμούς του πολιτικό-οικονομικού μας συστήματος και στη λήψη αποφάσεων που άπτονται του δημοσίου συμφέροντος, αποτελούν βασικές αιτίες των δεινών που έχουν πλήξει την πατρίδα μας. «Η αδιαφάνεια, τονίσθηκε, είναι τροφός της διαφθοράς και προαπαιτούμενο για τη κατάχρηση εξουσίας. Θα πρέπει, μέσω νομοθετικών ή διοικητικών πράξεων να κατοχυρωθεί η αρχή της διαφάνειας, ξεκινώντας από την άμεση ψήφιση του νόμου για την διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων για πλήρη εφαρμογή των συστάσεων της επιτροπής GRECO».

Σημειώθηκε επίσης ότι θα πρέπει να ευθυνοδοτούν όλοι όσοι έχουν εξουσιοδοτηθεί από τους πολίτες να διαχειρίζονται τα κοινά και τον δημόσιο πλούτο. «Σε μία ευνομούμενη πολιτεία κανείς δεν είναι υπεράνω του Συντάγματος και των Νόμων και κανείς δεν μπορεί να αυθαιρετεί κρυπτόμενος πίσω από οποιοδήποτε αξίωμα», αναφέρθηκε από τους υποψηφίους.

Οριζόντια ψηφοφορία για προώθηση των αρίστων

Τέλος αναλύθηκαν οι θέσεις του Συνδυασμού για την οριζόντια ψηφοφορία και τονίσθηκε μεταξύ άλλων ότι είναι απαίτηση η άμεση εφαρμογή της επιλογής αυτής για όλες τις εκλογικές διαδικασίες ως μέσο για την προώθηση και εκλογή των αρίστων και άρα την αξιοκρατία στα κόμματα.