Μήνυμα αξιοπιστίας απο Αναστασιάδη, ήξεις – αφίξεις από Μαλά για Τρόικα και χρέος

Μήνυμα αξιοπιστίας και σοβαρότητας έστειλε ο Νίκος Αναστασιάδης (και) κατά την τελευταία τηλεοπτική αναμέτρησή του με τον αντίπαλό του Σταύρο Μαλά.  Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για το δεύτερο γύρο των εκλογών, οι δυο διεκδικητές για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας «διασταύρωσαν» τα ξίφη τους με την «ζυγαριά» των εντυπώσεων αλλά και της ουσίας, να γέρνει σαφώς υπέρ του Ν. Αναστασιάδη.

Με συγκεκριμένες και ξεκάθαρες απαντήσεις για το πώς η χώρα θα βγει από τον «εφιάλτη» της ύφεσης, ο Νίκος Αναστασίαδης περιέγραψε τον πολιτικό του σχέδιο, αντικρούοντας με επιχειρήματα τις αιτιάσεις του αντιπάλου του. Στον αντίποδα, ο Στ. Μαλάς ναι μεν επιχείρησε να πείσει για τις καλές του προθέσεις, πλην όμως δεν μπόρεσε να αποτινάξει από πάνω του το στίγμα του ΑΚΕΛ και των πολιτικών του, που οδήγησαν τη χώρα στην σημερινή της κατάσταση. Επίσης, άφησε μια «θολή» εικόνα για το πώς σκοπεύει να διαχειριστεί γενικότερα το θέμα της οικονομικής κρίσης σε σχέση με την Τρόικα, το Μνημόνιο και τους δανειστές.

«Θέλουμε συνεργασία και όχι αντιπαλότητα» τόνισε ο Νίκος Αναστασιάδης ξεδιπλώνοντας την πολιτική του για την προστασία των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων και ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι η Κύπρος πρέπει να αποφύγει πάση θυσία τις ιδιωτικοποιήσεις.

«Όχι» στις ιδιωτικοποιήσεις είπε και ο Στ. Μαλάς τονίζοντας και εκείνος, όπως και ο Ν. Αναστασιάδης ότι το χρέος της Κύπρου είναι βιώσιμο. «Αποδεχόμαστε το Μνημόνιο ως έχει, αλλά υπάρχουν και ρήτρες που σου επιτρέπουν να κάνεις ελιγμούς» είπε ο Στ. Μαλάς συμπληρώνοντας σε άλλο σημείο της αναμέτρησης πως «η Τρόικα είναι αλληλέγγυος οργανισμός». Η φράση του και μόνο αυτή, ήταν αρκετή για να προκαλέσει τις αντιδράσεις μερίδας του τηλεοπτικού κοινού, η οποία μόνο ως αλληλέγγυο οργανισμό δεν εννοεί την Τρόικα.

Οι δημοσιογράφοι που «ανέκριναν» τους δυο υποψηφίους, σε αρκετές περιπτώσεις «στρίμωξαν» τον Στ. Μαλά με ερωτήσεις του τύπου «ακόμη δεν έχει καταλάβει ο κόσμος το εναλλακτικό σενάριο σας για την οικονομία της Κύπρου», «Τι θα κάνετε τελικά με το Μνημόνιο», κ.ά.

Απαντώντας στις ερωτήσεις αυτές ο Στ. Μαλάς ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως θα αναζητήσει τα χρήματα από την Τρόικα για να καλύψει ανάγκες του κράτους, προκαλώντας το σχόλιο του Ν. Αναστασιάδη: «Ποια αυτή που έχετε δαιμονοποιήσει;».

Ν. Αναστασιάδης: «Έχω συμμαχίες στην Ευρώπη, δεν μιλώ με αερολογίες»

Από την πλευρά του ο Ν. Ν. Αναστασιάδης ξεκαθάρισε τις προθέσεις του σε ό,τι αφορά το ρόλο της Κεντρικής Τράπεζας αφήνοντας σαφή υπονοούμενα για τον νυν διοικητή της. «Δεν μπορεί ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας να αλλοιώνει πολιτικές» ανέφερε χαρακτηριστικά σε αντίθεση με τον Στ. Μαλά που επισήμανε ότι στόχος του είναι η επικέντρωσή του στο πολιτικό κομμάτι της διαχείρισης της κρίσης και όχι στο τι πράττει η Κεντρική Τράπεζα.

Δεσμεύσεις

Ο Ν. Αναστασιάδης δεσμεύτηκε για διευκολύνσεις των δανειοληπτών με επιμήκυνση των δανείων τους, για προστασία των χαμηλόμισθων και ανέργων και ξεκαθάρισε πως ποτέ δεν έχει μιλήσει για περικοπή του κατώτατου μισθού παρά μόνο για περικοπές υψηλά αμειβόμενων αξιωματούχων του κράτους. «Έχουμε αποδείξει τη σοβαρότητα και την ευθύνη μας» ανάφερε και σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του τόνισε: «Δεν θέλω να περιαυτολογώ, αλλά επειδή με προκαλείτε οι διαπροσωπικές σχέσεις μου με Ευρωπαίους ηγέτες βασίζονται στην αξιοπιστία. Έχω συμμαχίες στην Ευρώπη, δεν μιλώ με αερολογίες».

Αντιπαράθεση για το πολιτικό ήθος

Σε δεινή θέση βρέθηκε ο Στ. Μαλάς όταν στο τραπέζι έπεσε το μείζον ζήτημα του ήθους στην πολιτική. «Πως μπορείτε να μιλάτε για πολιτικό ήθος, όταν χαρακτηρίζετε εμένα yes men της Τρόικας, κάτι σαν δοσίλογο δηλαδή;» ρώτησε ο Ν. Αναστασιάδης τον αντίπαλό του  εξαπολύοντας «κεραυνούς» κατά του ΑΚΕΛ για προπαγάνδα και προκαλώντας με τα επιχειρήματά του φανερή αμηχανία τον Στ. Μαλά.

«Ποιος οδήγησε τα πράγματα σε αυτό σημείο; Μήπως η κυβέρνηση Αναστασιάδη», ανέφερε ο Ν. Αναστασιάδης πλήττοντας, πλέον, καίρια την Αχίλλειο πτέρνα του αντιπάλου του.

Ο Στ. Μαλάς επιχείρησε από την πλευρά του να αποδομήσει το κύρος του Ν. Αναστασιάδη στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, κατηγορώντας τον ότι με την στάση του έχει πλήξει στο παρελθόν την αξιοπιστία της Κύπρου διεθνώς….

Μετά την τηλεοπτική αναμέτρηση των δυο υποψηφίων, έπεσε και επισήμως η αυλαία της προεκλογικής περιόδου. Το λόγο πλέον, έχουν οι ψηφοφόροι…