Μήλον της έριδος τα τούρκικα σίριαλ

Σε “κόντρα” φαίνεται να βρίσκονται δύο από τους μεγαλύτερους τηλεοπτικούς σταθμούς της Ελλάδας (ΑΝΤ1,ΜEGA), προκειμένου να αποκτήσουν τα δικαιώματα για την προβολή μίας νέας τούρκικης σειράς, ονόματι “SON”, που στα ελληνικά σημαίνει “ΤΕΛΟΣ”Η διεκδίκηση αυτή λαμβάνει χώρα τη στιγμή που η βουλευτής του βρετανικού συντηρητικού κόμματος Pauline Latham, αποκαλύπτει ότι μεγάλος αριθμός των τούρκικων σίριαλ χρηματοδοτούνται από πόρους της ευρωπαϊκής ένωσης.

Συγκεκριμένα, δημοσίευμα της τούρκικης εφημερίδας Μιλιέτ αναφέρει πως η βρετανίδα βουλευτής καταγγέλλει ότι μεγάλο μέρος από την οικονομική βοήθεια που παρέχεται από την ευρωπαϊκή ένωση προς την Τουρκία, συνολικού ύψους 620 εκατομμυρίων αγγλικών στερλινών, δαπανάται για λογαριασμό της τούρκικης τηλεοπτικής βιομηχανίας ,στην δημιουργία τούρκικων σίριαλ.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε την αντίδραση της υπουργού ανάπτυξης της Βρετανίας Justine Greening, η οποία προχώρησε στην διενέργεια ερευνών για τον τρόπο με τον οποίο χρηματοδοτούνται τα τούρκικα σίριαλ με ευρωπαϊκούς πόρους.

Την γενικευμένη βρετανική αντίδραση απέναντι στα τούρκικα σίριαλ φαίνεται να προκάλεσε και ο τρόπος με τον οποίο σκηνοθετείται η παρουσία του Βρετανικού στρατού στην Κωνσταντινούπολη κατά την περίοδο 1919 – 1922.

Την ίδια ώρα γίνεται λόγος περί προπαγάνδας των τούρκικων θέσεων στην ευρώπη, μέσω των παραγωγών αυτών, που κατακλύζουν το τηλεοπτικό πρόγραμμα πολλών χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Ευνοημένοι, πάντως, από την όλη κατάσταση βγαίνουν οι ιδιοκτήτες των τούρκικων καναλιών οι οποίοι πουλώντας τα δικαιώματα των σειρών αυτών σε άλλα ευρωπαϊκά κανάλια αποκομίζουν τεράστια κέρδη.

Ενδεικτικό της μεγάλης αναστάτωσης που έχει προκληθεί για το εν λόγω ζήτημα είναι το γεγονός ότι στις αρχές του 2013, ενδέχεται να πραγματοποιηθεί διάσκεψη στις Βρυξέλλες με μοναδικό θέμα την καταπάτηση της ελευθερίας του λόγου στην Τουρκία.