Μέρκελ: «Όχι» σε χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας

Το ενδεχόμενο χαλάρωσης του Συμφώνου Σταθερότητας απορρίπτει κατηγορηματικά η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, όπως γράφει η εφημερίδα Bild.

Σε συνάντηση που είχε χθες με τους χριστιανοδημοκράτες/χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) επικεφαλής των Κ.Ο. των 16 ομόσπονδων κρατιδίων της Γερμανίας, τον επικεφαλής της Κ. Ο. των CDU/CSU στο γερμανικό κοινοβούλιο Φ. Κάουντερ, καθώς και τον επικεφαλής των Γερμανών ευρωβουλευτών των δυο χριστιανικών κομμάτων Χ. Ρόιλ, η κ. Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας.

Τα εν λόγω σχέδια των ευρωπαίων Σοσιαλιστών είναι καταδικασμένα να αποτύχουν και δεν αποτελούν θέση της γερμανικής κυβέρνησης, φέρεται να διαβεβαίωσε η καγκελάριος τους συνομιλητές της στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε γνωστό ιταλικό εστιατόριο του Βερολίνου. Σημειώνεται ότι σε μίνι συνάντηση κορυφής που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Παρίσι, οι σοσιαλδημοκράτες αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ τάχθηκαν υπέρ μιας πιο ευέλικτης ερμηνείας των κανονισμών του Συμφώνου Σταθερότητας.

Παράλληλα, η κ. Μέρκελ αποσαφήνισε ότι και ο νέος επίτροπος της Γερμανίας θα πρέπει να προέρχεται από τις τάξεις των χριστιανικών κομμάτων, υπογραμμίζοντας συγκεκριμένα ότι ο χριστιανοδημοκράτης Γκίντερ Έτινγκερ, νυν επίτροπος για θέματα Ενέργειας, θα πρέπει να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ενδεχόμενες παραχωρήσεις έναντι των συγκυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών σε αυτό το θέμα θα προκαλούσαν δυσθυμία στην κομματική βάση, τόνισαν οι συμμετέχοντες στη συνάντηση, κάτι με το οποίο φέρεται να συμφώνησε και η καγκελάριος, σύμφωνα με την Bild.

Την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο χαλάρωσης του Συμφώνου Σταθερότητας εκφράζει και ο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ. Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Die Welt λέει χαρακτηριστικά: «Θέλω τη συμμαχία με τους Σοσιαλιστές στην Ευρώπη. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να εξαγοραστεί με ένα προφανές λάθος. Θα πρέπει να πείσουμε τους Σοσιαλιστές ως προς αυτό».

Παράλληλα, όμως, το ΕΛΚ, σύμφωνα με τον ίδιο, στηρίζει την επανεκλογή του Σοσιαλδημοκράτη Μάρτιν Σουλτς στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Θα προτείνω στην πολιτική μου ομάδα να μοιράσουμε την προεδρία στο ΕΚ μεταξύ Σοσιαλιστών και ΕΛΚ (…). Αυτό σημαίνει ότι θα στηρίξουμε την πρόταση της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών για το πρώτο μέρος της θητείας (σσ. για τα πρώτα δυόμιση χρόνια)», σημειώνει.

Αναφερόμενος στην υποψηφιότητα του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την προεδρία της Κομισιόν, ο Μ. Βέμπερ είναι κατηγορηματικός: «Για το ΕΛΚ είναι σαφές: ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα γίνει πρόεδρος της Κομισιόν και θα κρατήσουμε την Ευρώπη σε τροχιά σταθερότητας».