Μέρκελ: Σκληρές αλήθειες

«Βασικός υπαίτιος για τη σημερινή κατάσταση της Ελλάδας είναι η ίδια η χώρα και όχι η ευρωπαϊκή πολιτική που ακολουθείται», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με ανταπόκριση από τις Βρυξέλες, η εφημερίδα “Καθημερινή” αναφέρει, πως η γερμανίδα καγκελάριος   αναγνώρισε τη δύσκολη κατάσταση που περνάνε οι Έλληνες πολίτες, όμως η κυρία Μέρκελ υποστήριξε ότι τα προβλήματα της χώρας δεν ξεκίνησαν με το Μνημόνιο, αλλά με την υπερχρέωση και την αδυναμία της να δανειστεί το 2010.

«Κάποιος πρέπει να πει στους Έλληνες ότι δεν είναι σωστό να απεργούν σε κάθε ιδιωτικοποίηση, ότι δεν γίνεται να έχουν
ένα κράτος που δεν συλλέγει τους φόρους του, ότι τα υπουργεία δεν μπορούν καν να συνεργαστούν μεταξύ τους, ότι οι δημόσιες συγκοινωνίες δεν μάζευαν αρκετά έσοδα ούτε καν για να πληρώσουν τους μισθούς των υπαλλήλων τους, ότι μερικές συντάξεις ήταν πολύ μεγάλες, ότι το κράτος είναι τεράστιο», σημείωσε μεταξύ άλλων η καγκελάριος, απαντώντας σε καταιγισμό ερωτήσεων ευρωβουλευτών για το Ελληνικό Πρόγραμμα προσαρμογής.

Σε έντονο ύφος, η Α. Μέρκελ δήλωσε: «Δεν είναι δυνατόν κάθε φορά που πάει να γίνει μια ιδιωτικοποίηση στην Ελλάδα να
γίνονται απεργίες. Δεν είναι δυνατόν τα μέσα μαζικής μεταφοράς να μην μπορούν να εισπράξουν τα κόμιστρα και οι φορολογικές υπηρεσίες να μην μπορούν να εισπράξουν τα έσοδα σε ένα κράτος που είναι υδροκέφαλο.

Αν αυτά τα πράγματα στην Ευρώπη δεν μπορούμε να τα λέμε φιλικά ο ένας στον άλλον και όταν τα λέμε μας αντιμετωπίζουν σαν Αρειανούς, δεν πρόκειται να προχωρήσουμε».