Μέρκελ: Ασφαλώς για την Κύπρο και εμείς θα προσφέρουμε στήριξη

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ,  σε συνέντευξη τύπου με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και σε ερώτηση πως θα πείσουν την Ε/κ πλευρά για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας δήλωσε ότι “θα προσφέρουμε κι εμείς στήριξη για την Κύπρο”

Η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η Γερμανία στηρίζει το άνοιγμα του 17 κεφαλαίου για την Οικονομία και την Νομισματική Πολιτική στις διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, ωστόσο σημείωσε ότι το κύριο θέμα της συζήτησής τους ήταν η επίλυση του μεταναστευτικού λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια ανεξέλεκτη κρίση.

Από την πλευρά του ο Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι δεν είναι σωστό να πει κανείς ότι η Τουρκία και η Γερμανία κάνουν σκληρές διαπραγματεύσεις, ενώ ανέφερε ότι συμφώνησαν τις επόμενες ημέρες να ξεκινήσουν εργασίες σχετικά με τα κεφάλαια 17, 23 και 24.

Στην κοινή συνέντευξη τύπου, η Γερμανίδα καγκελάριος ρωτήθηκε πως θα πείσουν την Ε/κ πλευρά για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. “Ασφαλώς και τα άλλα κεφάλαια είναι πολύ σημαντικά. Ασφαλώς για την ένταξη χρειάζεται και η έγκριση όλων των χωρών μελών. Ασφαλώς για την Κύπρο και εμείς θα προσφέρουμε στήριξη”, απάντησε η Άνγκελα Μέρκελ.

Η Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ ασφαλώς και θα συνεχιστούν. “Το θέμα της ένταξης της Τουρκίας είναι ανοιχτού τέλους. Θέλουμε ως Γερμανία να ανοίξουμε το 17 κεφάλαιο για την Οικονομία και Νομισματική Πολιτική”, είπε η Γερμανίδα Καγκελάριος.

Ανέφερε ακόμη ότι η Τουρκία παλαιότερα συμμετείχε στις συναντήσεις της ΕΕ, ωστόσο πλέον στην οικογενειακή φωτογραφία δεν βρίσκεται.

“Πρέπει να σκεφτούμε πως να συμπεριλάβουμε τις υπό ένταξη χώρες ξανά στις εργασίες. Ωστόσο αυτή τη στιγμή υπάρχει μια ανεξέλεγκτη κρίση, υπάρχει μεγάλο κύμα ανθρώπων”, είπε η Άνγκελα Μέρκελ και πρόσθεσε πως θέλει όταν φτάσει αυτή η μέρα τα εκατομμύρια πρόσφυγες να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

“Στο θέμα των κονδυλίων γνωρίζουμε την κατάσταση της Τουρκίας. Γνωρίζουμε ότι δεν δόθηκαν τα λεφτά για τα οποία δόθηκε υπόσχεση. Επειδή γίνεται λόγος για επιπρόσθετο ποσό αφήνουμε τις λεπτομέρειες για αργότερα”, ανέφερε.

Όπως είπε, στο θέμα του οικονομικού βάρους των προσφύγων, η Τουρκία ανέλαβε μια ευθύνη και αισθάνθηκε πίεση. “Γίνονται κάποιες εργασίες σε αυτό το ζήτημα”, ανέφερε.

Η Άνγκελα Μέρκελ είπε ακόμη ότι η Γερμανία θα δώσει στήριξη στην Τουρκια και στο θέμα της βίζας. “Υπάρχουν κάποια αιτήματα στο θέμα της βίζας γι αυτό και χρειάζεται αμοιβαία εργασία”, επεσήμανε.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος ανέφερε ακόμη ότι μεταξύ των δύο χωρών θα υπάρξει στρατηγική συνεργασία, προσθέτοντας ότι θα υπάρξει μια εργασία στην οποίία θα συμμετάρχουν τα υπουργεία των δύο χωρών.

“Έχουμε κοινά συμφέροντα. Η Γερμανία πάνω από όλα θέλει μια Τουρκία η οποία να βρίσκεται σε σταθερότητα. Δεν θέλουμε αστάθεια. Θέλουμε μετά τις εκλογές να επανέλθει το θέμα της ειρήνευσης με τους Κούρδους. Συζητήσαμε και Αρμενικό και οι εργασίες μας θα συνεχιστούν”, είπε η Άνγκελα Μέρκελ.

Από την πλευρά του ο Τούρκος Πρωθυπουργός ανέφερε ότι δεν είναι σωστό να πει κανείς ότι η Γερμανία και η Τουρκία κάνουν σκληρές διαπραγματεύσεις. “Υπάρχει ένα πρόβλημα και προσπαθούμε να βρούμε μια κοινή λύση. Είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξει πρόοδος στην προσπάθεια για επίλυσή του”, συμπλήρωσε.

Όπως είπε, χωρίς τη λύση του Συριακού είναι δύσκολο να λυθεί το θέμα των προσφύγων και πρόσθεσε ότι δεν είναι ένα θέμα που μπορεί να το λύσει μόνη της μια χώρα. “Είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα και είναι απαραίτητη η συνεργασία όλων των χωρών. Η Τουρκία φιλοξενεί πάνω από δύο εκαταμύρια Σύριους σήμερα και το κόστος ήταν πάνω από 7,5 δις δολάρια”, είπε ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι η Άνγκελα Μέρκελ σε αυτό το θέμα συμπεριφέρθηκε με οξυδέρκεια και ανθωπισμό. Ανέφερε ότι στις 15 Οκτωβρίου έγινε μια κοινή εργασία μεταξύ Τουρκίας – Γερμανίας και η επόμενη θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο.

“Για την Τουρκία είναι σημαντικό το οικονομικό βάρος των προσφύγων να διαμοιραστεί δίκαια. Η Τουρκία αφέθηκε μόνη της σε αυτό το ζήτημα. Είμαστε ικανοποιημένοι από την νέα περίοδο που φτάσαμε με τις διμερείς επαφές με την κ. Μέρκελ”, ανέφερε.

Για το θέμα της βίζας ο Αχμέτ Νταβούτογλου ευχήθηκε να υπάρξει επιτέλους κατάληξη. “Ελπίζουμε τον Ιούλιο του 2016 να μπει σε εφαρμογή η συμφωνία για Σέγκεν”, είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός δίνοντας για πρώτη φορά ημερομηνία για την εφαρμογή της κατάργησης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.

Σε σχέση με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι η ευχή τους είναι να υπάρξει νέα πνοή στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

“Η προσδοκία μας είναι οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ οι οποίες έχουν παγώσει να αναζωογονηθούν. Εμείς βλέπουμε ότι μπορούν να ανοίξουν τα κεφάλαια 17,23,24, 26και 31. Συμφωνήσαμε τις επόμενες μέρες να επιταχύνουμε τις εργασίες μας για τα κεφάλαια 17,23 και 24”, ανέφερε.

Σε ερώτηση γιατί η επίσκεψη Μέρκελ γίνεται μόνο δύο βδομάδες πριν τις εκλογές στην Τουρκία, ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι για τις διπλωματικές επαφές μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας δεν υπάρχει κανένας όρος σχετικά με την χρονική στιγμή.

“Η Γερμανία και η Τουρκία είναι δύο φίλες και σύμμαχες χώρες. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να υπάρξει συνάντηση και να συζητήσουν τα θέματα”, είπε ο Αχμέτ Νταβούτογλου.