Γιατί ξαφνικά ξέσπασε τόση φουρτούνα γύρω από το “Ζηνοβία”;

Σε ξαφνική φουρτούνα έχει βρεθεί τις τελευταίες εβδομάδες το ναυάγιο Ζηνοβία. 

Πόλεμος επιστολών έχει ξεσπάσει μεταξύ  της  ιδιοκτήτριας εταιρείας του ναυαγίου Ζηνοβία και πέντε καταδυτικών σχολών οι οποίες εδρεύουν στη Λάρνακα και όπως μας έχουν πληροφορήσει η μία μόνο από αυτές ανήκει στον Σύνδεσμο Καταδυτικών Κέντρων Κύπρου.

Η κόντρα ξεκίνησε όταν η ιδιοκτήτρια  εταιρεία Α.Α.Κ. Larnaka Ayia Napa Sea Cruises LTD προσπάθησε να εφαρμόσει έλεγχο και τήρηση των διεθνών προιδαγραφών και κανονισμών για τις καταδύσεις  και να επιβάλει τέλος €5 για κάθε δύτη που καταδύεται στο ναυάγιο  Ζηνοβία.

Η εταιρεία Α.Α.Κ. Larnaka Ayia Napa Sea Cruises LTD τον Ιούνιο του 1998 έχει αγοράσει το πλοίο M/V ZENOBIA από το  Ναυτοδικείο Κύπρου.

Επιπλέον η εταιρεία από το 2012 προχώρησε σε συμφωνία με την Αρχή Λιμένων Κύπρου  και της παραχωρήθηκε η διαχείριση και χρήση του περιβάλλοντος χώρου του Ζηνοβία με σκοπό να επιβάλει τους διεθνείς  κανόνες ασφάλειας. ‘Ολα αυτά γίνονταν με τη σύμφωνο γνώμη της ΑΛΚ. Για να καλυφθούν τα έξοδα των μέτρων και των κανόνων που θα ληφθούν, η εταιρεία αποφάσισε να επιβάλει τέλος €5 ανά δύτη ημερησίως, ανεξάρτητα από τον αριθμό καταδύσεων που θα πραγματοποιήσει κάθε άτομο.

Με το τέλος των €5 θα καλυφθούν τα έξοδα συντήρησης του ναυαγίου. Μεταξύ άλλων, θα τοποθετηθεί μόνιμα σκάφος κατά τη διάρκεια των καταδυτικών δραστηριοτήτων στελεχωμένο με δύτη ασφαλείας, ο οποίος θα είναι σε θέση ανά πάσα στιγμή να βοηθήσει εάν κάτι πάει στραβά κατά τις καταδύσεις. Επίσης θα γίνεται έλεγχος ώστε οι δύτες θα μπορούν να κατέβουν μέχρι το βάθος που επιτρέπει το δίπλωμα που κατέχουν. Εκ μέρους της εταιρείας τονίστηκε η αποφασιστικότητα να επιβληθούν κανόνες ασφαλείας, σημειώνοντας ότι προσπάθεια είναι να προωθηθεί το ναυάγιο ως ένα από τα ασφαλέστερα μέρη  καταδυτικού  τουριστικού προορισμού.

“Όσοι έρχονται στο ναυάγιο θα συμπεριφέρονται με βάση τα διεθνής πρότυπα και κανόνες . Υπάρχουν επιτήδειοι που δεν τηρούν τους κανόνες ασφάλειας με αποτέλεσμα κάποιες φορές να θρηνούμε θύματα”, αναφέρθηκε από την εταιρεία.

Πληροφορίες  αναφέρουν ότι από τους 6 θάνατους  που έχουν προκληθεί όλα αυτά τα χρόνια στο ναυαγίο Ζηνοβία, οι 4 ήταν πελάτες των 2 σχολών από τις 5 που φέρουν ένσταση για τη τήρηση των διεθνών κανόνων ασφαλείας και το  αντίτιμο των 5 ευρώ. Όπως μας εχουν αναφέρει στις ενστάσεις αυτές εμπλέκονται και θαλάμοι αποσυμπίεσης που  όταν μηδενιστούν τα ατυχήματα εννοείται ότι θα μειωθεί η δουλειά τους.

Ας σημειωθεί ότι οι καταδυτικές σχολές  χρεώνουν από 90 μέχρι 140 ευρώ ανά πελάτη !!!

Και γίνεται όλος αυτός ο σάλος για 5 ευρώ; Ή μήπως κάποιοι φοβούνται τον έλεγχο; Την τιμολόγηση; Το ΦΠΑ;

Το ναυάγιο Ζηνοβία βρίσκεται στη λίστα με τα 10 καλύτερα ναυάγια στο κόσμο και αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών ετησίως και δεν πρέπει να γίνει θύμα στο βωμό αχρείαστων αντιπαραθέσων.

Παρακαλούνται όλοι οι αρμόδιοι φορείς να επέμβουν άμεσα για επίλυση του όλου ζητήματος.