Λόγω Σαουδικής Αραβίας ανακάμπτει η τιμή του πετρελαίου

Η τιμή του πετρελαίου ξεκίνησε να ανακάμπτει, καθώς βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο, μετά από την ανακοίνωση ότι η Σαουδική Αραβία θα μειώσει τις εξαγωγές μέσα σε λίγες εβδομάδες σε μια προσπάθεια μείωσης τροφοδόσίας της αγοράς με αργό πετρέλαιο.

Μετά την ανακοίνωση αυτή, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κατέγραψαν αύξηση έως και 3,4% την Πέμπτη στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου παγκοσμίως, θα μειώσει τις εξαγωγές της κατά 700.000 βαρέλια την ημέρα το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με αξιωματούχους της Σαουδικής Αραβίας. Η χώρα θα μειώσει επίσης την παραγωγή για τον επόμενο μήνα, ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Εν τω μεταξύ, μια απρόσμενη, απότομη άνοδος στα αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ που ανακοινώθηκε την Τετάρτη διόγκωσε τις ανησυχίες ότι η αγορά άρχισε να γίνεται πιο «σφικτή».

«Ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές αργού πετρελαίου παγκοσμίως αναφέρει ότι θα προσπαθήσει να αποκαταστήσει την ισορροπία της αγοράς και με τον τρόπο αυτό παρέχει στους traders κάποια άνεση», δήλωσε ο Michael Loewen, διευθυντής στρατηγικής βασικών προϊόντων στο Scotiabank. «Οι Σαουδάραβες θα κάνουν ό, τι είναι απαραίτητο για να διατηρήσουν την αγορά εν ζωή. Το έχουν αποδείξει στο παρελθόν μειώνοντας την προσφορά, οπότε δεν υπάρχει λόγος να αναρωτηθούμε αν θα το κάνουν ξανά», πρόσθεσε.

Το αργό πετρέλαιο έχει πέσει περίπου 10% αυτό το μήνα, καθώς οι επιδεινούμενες σχέσεις μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών επιδεινώνουν μια ήδη ζοφερή προοπτική κατανάλωσης. Η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου επιβραδύνεται και δεν θα υπερβεί τα 650.000 βαρέλια ημερησίως το 2019, σύμφωνα με τον όμιλο Vitol.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Vitol, Ράσελ Χάρντι, δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη του Bloomberg ότι οι αγορές πετρελαίου επικεντρώνονται στον εμπορικό πόλεμο, ενώ «ελαφρώς υποτιμημένοι» θεωρούνται οι κίνδυνοι για διακοπή του εφοδιασμού στον Περσικό Κόλπο.

Σημειώνευαι ότι το πετρέλαιο Intermediate West Texas για παράδοση Σεπτεμβρίου σημείωσε άνοδο 1,49 δολάρια στα 52,58 δολάρια το βαρέλι στις 10:45 π.μ. στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, αφού προηγουμένως έφθασε τα 52,84 δολάρια.

Το Brent για τον διακανονισμό του Οκτωβρίου σημείωσε άνοδο ύψους 1,23 έως 57,46 δολ. Στο χρηματιστήριο ICE Futures Europe.

Η Σαουδική Αραβία έχει ήδη μειώσει την παραγωγή περισσότερο από ό, τι απαιτείται βάσει συμφωνίας μεταξύ του Οργανισμού των χωρών εξαγωγής πετρελαίου και των συμμάχων. Οι προγραμματισμένες συναντήσεις στο Αμπού Ντάμπι στις αρχές του επόμενου μήνα θα είναι κρίσιμες για τους ηγέτες του ομίλου OPEC + να δηλώσουν τις προθέσεις τους στην παραγωγή, δήλωσε ο Helima Croft, στρατηγικός αναλυτής βασικών προϊόντων στις RBC Capital Markets.

Τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 2,39 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα έως τις 2 Αυγούστου, σε σύγκριση με τη μέση εκτίμηση για μείωση 2,7 εκατομμυρίων βαρελιών σε έρευνα του Bloomberg. Τα αποθέματα βενζίνης ανέβηκαν επίσης, μια ανησυχητική εξέλιξη καθώς το σύνηθες είναι να υπάρχει μεγαλύτερη κατανάλωση κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου λόγω της αυξημένης οδήγησης.