Λουτρό αίματος στο Ντονέτσκ – Αγνοούμενοι παρατηρητές του ΟΑΣΕ

Δεκάδες φιλορώσοι αυτονομιστές σκοτώθηκαν στην πρωτοφανή σε ένταση επιχείρηση που εξαπέλυσε ο ουκρανικός στρατός για την ανακατάληψη του αεροδρομίου του Ντονέτσκ μετά τη διακήρυξη του νεοκλεγέντος προέδρου Πέτρο Ποροσένκο ότι θα συνθλίψει την εξέγερση στην ανατολική Ουκρανία. Σορούς αυτονομιστών στοιβαγμένες η μία επάνω στην άλλη στο νεκροτομείο καταγράφει ο φακός. Ανάμεσα στα θύματα βρίσκονται και άμαχοι…

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ανακοίνωσε, εν τω μεταξύ, ότι έχει χάσει από το απόγευμα της Δευτέρας τα ίχνη τετραμελούς ομάδας παρατηρητών, η οποία πραγματοποιούσε «τακτική περιπολία» στο ανατολικό τμήμα του Ντονέτσκ.

Οι παρατηρητές κατάγονται από την Ελβετία, την Εσθονία, την Τουρκία και τη Δανία. Κατά την κυβέρνηση της Δανίας πιστεύεται ότι κρατούνται από ένοπλους αυτονομιστές -στις αρχές Μαΐου φιλορώσοι απελευθέρωσαν επτά Ευρωπαίους στρατιωτικούς παρατηρητές ξεχωριστής αποστολής που συνδεόταν με τον ΟΑΣΕ αφού τους είχαν κρατήσει ομήρους επί οκτώ ημέρες.

Την ίδια στιγμή, δύο Ουκρανοί δημοσιογράφοι κρατούνται όμηροι από αυτονομιστές στο Λουχάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας με την κατηγορία της «κατασκοπείας».

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης ότι διαθέτει πλέον τον πλήρη έλεγχο του στρατηγικής σημασίας αεροδρομίου του Ντονέτσκ, το οποίο είχε καταληφθεί αναίμακτα από τους αυτονομιστές τη νύχτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα -προφανώς για να εμποδίσουν την εξαγγελθείσα επίσκεψη του 48 δισεκατομμυριούχου Ποροσένκο στα ανατολικά.

«Από την πλευρά μας υπάρχουν περισσότεροι από 50 νεκροί» δήλωσε ο «πρωθυπουργός» της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ στο πρακτορείο Reuters μετά τον τερματισμό της επίθεσης που εξαπέλυσε το Κίεβο. Ωστόσο, άλλοι τοπικοί ηγέτες των αυτονομιστών αναφέρουν πως οι νεκροί μπορούν να ξεπερνούν και τους 100.

Η ουκρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν υπέστη απώλειες κατά την επιχείρηση που ξεκίνησε με αεροπορικές επιδρομές για να ακολουθήσει στρατιωτική επίθεση -σχεδόν αμέσως μετά την πανηγυρική προεδρική νίκη του Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος διεμήνυσε ότι θα αντιμετωπίσει την εξέγερση μέσα σε ώρες, όχι μήνες.