Λουκαΐδης: «Ορφανές» παραμένουν οι ασήκωτες πολιτικές ευθύνες για το έγκλημα του Συνεργατισμού

Δήλωση Γιώργου Λουκαΐδη, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου ΑΚΕΛ, μετά την συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παρακολουθήσεως Σχεδίων Ανάπτυξης και Ελέγχου Δημοσίων Δαπανών

«Ορφανές» παραμένουν οι ασήκωτες πολιτικές ευθύνες για το έγκλημα του Συνεργατισμού

Ως ΑΚΕΛ, αναλάβαμε την πρωτοβουλία να ζητήσουμε από τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, όπως συνέλθει η Επιτροπή για να συζητήσει τις εξελίξεις γύρω από τη διερεύνηση πιθανών ποινικών και αστικών ευθυνών σε σχέση με το έγκλημα σε βάρος του Συνεργατισμού

Την τελευταία φορά που είχε συνεδριάσει η Επιτροπή για το συγκεκριμένο θέμα, ήταν το Φεβρουάριο του 2021. Δυστυχώς, τρεισήμισι και πλέον χρόνια μετά, οι έρευνες συνεχίζονται χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, ενώ τα πλείστα ζητήματα που αφορούν την ποινική διερεύνηση έχουν κλείσει, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε σήμερα από την Αστυνομία, χωρίς κανένα αποτέλεσμα, δηλαδή χωρίς να αποφασιστεί η δίωξη οποιουδήποτε από τους κύριους πρωταγωνιστές, όπως καταγράφονται στο πόρισμα της Επιτροπής υπό τον κ. Αρέστη.

Φαίνεται να υπάρχουν κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις, οι οποίες καταχωρήθηκαν στο δικαστήριο για πιθανές αστικές ευθύνες.

Το γενικό συμπέρασμα από όσα έχουμε ενημερωθεί σήμερα είναι ότι, οι ασήκωτες πολιτικές ευθύνες που υπάρχουν για το έγκλημα του Συνεργατισμού, παραμένουν «ορφανές». Δυστυχώς, η κυβέρνηση Αναστασιάδη- Αβέρωφ- Χριστοδουλίδη, συνεχίζει να μην αναλαμβάνει καμιά ευθύνη για το προμελετημένο έγκλημα σε βάρος του Συνεργατισμού. Αντίστοιχα φαίνεται ότι η θεσμική ομερτά και το καθεστώς ατιμωρησίας που υπάρχει στη χώρα, ιδιαίτερα τα τελευταία δέκα χρόνια, οδηγεί σε μηδενικό αποτέλεσμα, μέχρι αυτή τη στιγμή και για τις ποινικές και τις αστικές ευθύνες.

Αυτό που θέλω να υπογραμμίσω, είναι ότι απαιτείται μια νέα διακυβέρνηση στη χώρα που θα επιδιώξει την κάθαρση, την πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής. Θα φέρει τη λογοδοσία, τη διαφάνεια, τον έλεγχο. Την ενίσχυση των θεσμών που έχουν καταρρακωθεί σε αυτή τη χώρα από την κυβέρνηση Αναστασιάδη- Αβέρωφ- Χριστοδουλίδη. Χρειαζόμαστε, επίσης, μια κυβέρνηση που θα εργαστεί και θα στηρίξει πολιτικά τις προσπάθειες που ήδη γίνονται για την ανασύσταση του Συνεργατισμού.

Από την απερχόμενη κυβέρνηση και όσους την στήριξαν και συνεχίζουν να την στηρίζουν και δηλώνουν συνεχιστές της δεν μπορούμε πλέον να περιμένουμε τίποτε.