Λεφτά με τη…σέσουλα, παραγωγικότητα με τον…φακό !!

Παχυλούς μισθούς και βασιλικά επιδόματα συνεχίζουν να απολαμβάνουν, βρέξει χιονίσει, εκατοντάδες κρατικοί – αιρετοί και διορισθέντες κρατικοί αξιωματούχοι.

Τι και αν το σχέδιο Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος παραμένει επίκαιρο.

Τι και αν το σχέδιο Εστία έρχεται να σώσει χιλιάδες από την εκποίηση του σπιτιού τους.

Οι κατέχοντες εξουσία δεν έχουν τέτοια προβλήματα.

Σοκαριστική ευμάρεια…

Αν και για κάποιον εκτός Υπουργείου Οικονομικών ή Βουλής είναι δύσκολο να «διαβάσει» τον κρατικό προϋπολογισμό και να εξάξει συμπεράσματα για τις μισθοδοσίες αξιωματούχων, καταφέραμε να συλλέξουμε τα συνολικά στοιχεία που δείχνουν και του λόγου το αληθές. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τον σχετικό πίνακα

– το 2020 θα καταβληθούν €1.348.075 σε μισθούς και επιδόματα μόνο των αξιωματούχων της Προεδρίας, αυξημένα κατά περίπου €55.000 σε σύγκριση με πέρσι

– Ο ετήσιος μισθός του Προέδρου της Δημοκρατίας ανέρχεται στις €110.713 ελάχιστα αυξημένος από πέρσι λόγω ΑΤΑ (75 ευρώ)

– Για τους υπόλοιπους 15 αξιωματούχους του Προεδρικού – Υπουργούς, Υφυπουργούς και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, η δαπάνη για το 2020, ανέρχεται €921.912 ευρώ

– Τα επιδόματα του Προέδρου που είναι συνδεδεμένα με την μισθοδοσία του έχουν κατά παράξενο τρόπο μεγάλη αύξηση από πέρσι. Από €17.346 πάνε στα €18.244.

Έχουμε και τους…ανεξάρτητους…

Σημειωτέο πως τα πιο πάνω στοιχεία αφορούν αποκλειστικά και μόνο τους αξιωματούχους του Προεδρικού. Δεν περιλαμβάνονται βεβαίως οι βουλευτές και οι Ανεξάρτητοι αξιωματούχοι, Εισαγγελείς και Επίτροποι.

Με μια πιο γενική ανάγνωση της αντιμισθίας όλων προκύπτει ότι απολαμβάνουν μέσους μισθούς περί τις €80.000 ετησίως, άλλοι λίγο πάνω άλλοι λίγο κάτω. Και αυτό τη στιγμή που χιλιάδες συμπολιτών μας δεν έχουν να πληρώσουν τα δάνεια τους, ζουν από το ΕΕΕ ή καθημερινά δίνουν αγώνα για να μπορούν να εξασφαλίσουν τα χρειώδη.

Αυτών λεχθέντων ξεκαθαρίζουμε ότι δεν είμαστε ενάντια στην καλή μισθοδοσία των αξιωματούχων οι οποίοι αναλαμβάνουν μεγάλες ευθύνες.

Θέλουμε όμως τα λεφτά αυτά των φορολογουμένων να αντιστοιχούν στην παραγωγικότητα, σοβαρότητα και αντικειμενικότητα των όσων τα απολαμβάνουν. Είναι τόσο απλό.