Λεμεσός: Την έφεραν στην Κύπρο για γάμο και την εξανάγκαζαν σε επαιτεία για ενάμιση χρόνο

Στην ποινική καταδίκη τριών προσώπων προχώρησε το επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού σχετικά με το αδίκημα της εμπορίας προσώπων με σκοπό τον εξαναγκασμό σε επαιτεία.

Πρόκειται για δύο άντρες και μια γυναίκα, βουλγαρικής καταγωγής, εναντίον των οποίων, διερευνήθηκε υπόθεση από το Γραφείο Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων του Αρχηγείου Αστυνομίας, για αδικήματα που αφορούσαν μεταξύ άλλων σε εμπορία προσώπων με σκοπό τον εξαναγκασμό σε επαιτεία.

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2020, ύστερα από σχετική καταγγελία γυναίκας από Ευρωπαϊκή χώρα, εναντίον των δύο καταδικασθέντων.

Σύμφωνα με την καταγγελία της, οι τρεις καταδικασθέντες την στρατολόγησαν ενώ βρισκόταν στη χώρα της, για να μεταβεί στην Κύπρο με σκοπό να τελέσει γάμο με τον ένα εκ των τριών.

Παρόλα αυτά, αμέσως μετά την άφιξή της στην Κύπρο οι τρείς καταδικασθέντες την εξανάγκαζαν καθημερινά σε επαιτεία για διάστημα ενάμιση χρόνου, παρά τη θέλησή της και αποσπώντας από αυτή όλα τα χρήματα που συνέλεγε από τους πολίτες.

Αμέσως μόλις η περίπτωση περιήλθε στην αντίληψη της Αστυνομίας, έγιναν άμεσα όλες οι απαραίτητες ενέργειες από πλευράς του Γραφείου Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων, για επίσημη αναγνώρισή της ως θύμα εμπορίας προσώπων και παραπομπή της για φιλοξενία στο κυβερνητικό καταφύγιο για τα θύματα εμπορίας προσώπων, με σκοπό την εξασφάλιση της σωματικής και ψυχικής της ακεραιότητας.

Για την εν λόγω υπόθεση, το επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού επέβαλε ποινή φυλάκισης δύο χρόνων στην πρώτη κατηγορούμενη, ενώ στους δύο άλλους ποινή φυλάκισης 20 μηνών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που το Δικαστήριο εκδίδει καταδικαστική απόφαση σε υπόθεση εμπορίας προσώπων με σκοπό τον εξαναγκασμό σε επαιτεία, αφού στο παρελθόν δεν είχε γίνει κατορθωτή η επιτυχής προσαγωγή τέτοιας υπόθεσης ενώπιον Δικαστηρίου.