Λαφαζάνης: «Για τη ρήξη θα ευθύνεται ο Τσίπρας» – Ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος

Ανοιχτό αφήνει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθησή του πως η λύση για την κρίση στην Ελλάδα είναι η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Κεφάλαιο», που δημοσιεύεται το Σάββατο, ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση για τη διαπραγμάτευση, ενώ υπογραμμίζει πως η ψήφιση τρίτου μνημονίου από τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι «βαρύ ιστορικό ατόπημα».

«Για τη ρήξη θα ευθύνεται ο Τσίπρας», τονίζει ακόμη ο κ. Λαφαζάνης, διαμηνύοντας μάλιστα πως θα συνεχίσει πιο εντατικά περιοδείες, συγκεντρώσεις και υποστηρίζοντας πως αν ακολουθηθεί μνημονιακή πολιτική, «το τελευταίο που θα έχει σημασία είναι η ενότητα».

Μάλιστα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει «εκβιαστικό και ανούσιο» το έκτακτο συνέδριο του κόμματος και αποκαλεί «επίπλαστο» το δίλημμα «ή ψηφίζουμε μνημόνιο ή ρίχνουμε την κυβέρνηση».

Κατά τη συνέντευξή του, πάντως, ο πρώην υπουργός επαναλαμβάνει ότι η χώρα θα βγει από το τέλμα μόνο με επιστροφή σε εθνικό νόμισμα.

Σημειώνεται πως οι πρόσφατες ανοιχτές ομιλίες Λαφαζάνη – Στρατούλη σε Θεσσαλονίκη και Βόλο, όπου διεμήνυσαν προς πάσα κατεύθυνση και σε όλους τους τόνους πως οι ίδιοι και οι βουλευτές που τους ακολουθούν δεν πρόκειται να ψηφίσουν το μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν
ανεβάσει το θερμόμετρο στην εσωκομματική αντιπαράθεση, με τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται στα πρόθυρα της διάσπασης.

Τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν τις περιοδείες στην Ελλάδα
και στις παρεμβάσεις τους είναι σαφές το στίγμα που δίνουν στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός άλλου πολιτικού πόλου, ο οποίος θα μπορούσε να πάρει τα χαρακτηριστικά κόμματος, μετά από μια διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ.

Χαρακτηριστική ήταν η αποστροφή Στρατούλη κατά την ομιλία του στην ανοιχτή συγκέντρωση στο Βόλο, όπου αναφέρθηκε στο μνημόνιο ως «πολιτική ταφόπετρα», και πιστός στη γραμμή Λαφαζάνη, όπως είχε εκφραστεί σχεδόν 24 ώρες νωρίτερα, συνέχισε: «Σε κάθε περίπτωση, εγώ ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, όπως έκανα και με το προμνημόνιο και τα προαπαιτούμενα μέτρα, δεν πρόκειται να ψηφίσω ένα νέο μνημόνιο».

Την ίδια ώρα, βουλευτές και στελέχη της «απέναντι» πλευράς, καλούν την Αριστερή Πλατφόρμα να διαχωρίσει τη θέση της, να αποχωρήσει «οικειοθελώς» από το ΣΥΡΙΖΑ και να δημιουργήσει νέο κόμμα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, μάλιστα σε τηλεοπτική συνέντευξη το πρωί της Τετάρτης, είπε επανειλημμένως πως με τη στάση τους «κάνουν λάθος για άλλη μια φορά», ενώ σκληραίνοντας το ύφος του χαρακτήρισε «απίστευτο που μια ιστοσελίδα κάνει πολιτικές συγκεντρώσεις» και τέλος «προκάλεσε» την ομάδα των βουλευτών αυτών «να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα».

Ακόμα σκληρότερους χαρακτηρισμούς χρησιμοποίησε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος, που έκανε λόγο για «φράξια», που «εγκαταλείπει τους κομματικούς συνεταίρους» και η οποία «ανεξαρτητοποιείται όταν έρχεται η στιγμή να διαχειριστεί το σύστημα».

Την εκτίμηση ότι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο Δημήτρης Στρατούλης και τα υπόλοιπα μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας θα προχωρήσουν στη δημιουργία κόμματος εξέφρασε, ένα ακόμα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, ο ΓΓ Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Τσουκαλάς.

«Πιστεύω ότι ο Λαφαζάνης, ο Στρατούλης και οι άλλοι δεν είναι άνθρωποι που θα κάτσουν στο σπίτι τους. Είναι πολιτικά όντα και θα το εκφράσουν, προφανώς με νέο κόμμα» δήλωσε και παράλληλα τόνισε αναφερόμενος στη στάση της πλευράς Λαφαζάνη ότι «δεν μπορεί να συνεχιστεί η τακτική στηρίζω ολίγο», είπε χαρακτηριστικά.