Λατινική Αμερική: Διαδηλώσεις για την δεύτερη θητεία Μαδούρο στη Βενεζουέλα

Η περουβιανή αστυνομία απώθησε δεκάδες αντιτσαβιστές διαδηλωτές που εισέβαλαν στην πρεσβεία της πατρίδας τους στη Λίμα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την έναρξη της δεύτερης θητείας του Νικολάς Μαδούρο στην προεδρία της Βενεζουέλας, μετέδωσαν τοπικά ΜΜΕ.

Μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας του Περού έκαναν χρήση δακρυγόνων για να απωθήσουν το πλήθος.

Η πρεσβεία από την πλευρά της έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο στο οποίο εικονίζονται διαδηλωτές καθώς ρίχνουν την πύλη και εισβάλλουν στο κτίριο της διπλωματικής αποστολής.

Δεν αναφέρθηκαν συλλήψεις στα επεισόδια.

Χθες Πέμπτη ο Μαδούρο ορκίστηκε κι ανέλαβε τα καθήκοντά του για τη δεύτερή του θητεία, που θα διαρκέσει ως το 2025. Αρκετές κυβερνήσεις κρατών της περιοχής και η διεθνής κοινότητα ευρύτερα αρνούνται να αναγνωρίσουν ως νόμιμη την προεδρία του σοσιαλιστή πολιτικού.

Η περουβιανή κυβέρνηση του Μαρτίν Βισκάρα αποφάσισε να ανακαλέσει τον προσωρινό επιτετραμμένο της στη Βενεζουέλα για διαβουλεύσεις εξαιτίας της έναρξης της δεύτερης θητείας του Μαδούρο. Επιπλέον, η Λίμα υπενθύμισε ότι θεωρεί παράνομη την προεδρία του Μαδούρο και εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή της προς την Εθνοσυνέλευση της Βενεζουέλας, το κοινοβούλιο που ελέγχει η αντιπολίτευση, το οποίο έχει ουσιαστικά αποκλειστεί από την πολιτική ζωή.

«Ο Μαδούρο δεν είναι πρόεδρός μας, είναι ένας κομμουνιστής δικτάτορας, έπρεπε να έρθουμε εδώ για να διαδηλώσουμε εναντίον της ορκωμοσίας του», δήλωσε μπροστά στην πρεσβεία η Χουλιέτα Γκαρσία, που μετανάστευσε από το Καράκας στη Λίμα πριν από εννιά μήνες. «Είναι ντροπή (…) να βλέπεις έναν άνδρα που κατέστρεψε μια χώρα να παραμένει στην κυβέρνηση και τους στρατιωτικούς να τον υποστηρίζουν», πρόσθεσε η Γκαρσία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Χόρχε Αρεάσα υπενθύμισε στην κυβέρνηση του Περού ότι είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια των διαπιστευμένων διπλωματών στη Λίμα μετά τις ταραχές στην πρεσβεία.

«Καθιστούμε υπεύθυνη την κυβέρνηση του Περού για οτιδήποτε συμβεί στο διπλωματικό μας προσωπικό και στην πρεσβεία μας στη Λίμα, που έγιναν σήμερα (σ.σ. χθες Πέμπτη) στόχος πολλών επιθέσεων, ανάμεσά τους αυτής μιας ομάδας κακοποιών που εισέβαλε στο κτήριό μας», τόνισε ο ΥΠΕΞ της Βενεζουέλας μέσω Twitter.

Διέκοψε τις σχέσεις με τη Βενεζουέλα και η Παραγουάη

Ο πρόεδρος της Παραγουάης Μάριο Άμπντο Μπενίτες ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις της χώρας του με τη Βενεζουέλα και αποσύρει άμεσα τους διπλωμάτες της από το Καράκας.

Ο συντηρητικός πρόεδρος της Παραγουάης έκανε την ανακοίνωση αυτή μετά την ορκωμοσία του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, που ανέλαβε τη δεύτερή του θητεία. Ο Μαδούρο απορρίπτει τις επικρίσεις της διεθνούς κοινότητας περί του ότι η προεδρία του στερείται νομιμότητας εξαιτίας της αποχής της αντιπολίτευσης στις εκλογές του 2018.

Δεν μπορεί να υπάρχουν «άσχημες συνέπειες όταν υπερασπίζεσαι μια δίκαιη υπόθεση», είπε ο Άμπντο σε τηλεοπτικό του διάγγελμα και πρόσθεσε ότι «η υπόθεση της ελευθερίας και της δημοκρατίας είναι δίκαιη υπόθεση».