Λας Βέγκας: Ντεμπούτο για τα «ιπτάμενα ταξί» των Uber – Hyundai

Η Uber σε συνεργασία με την Hyundai παρουσίασαν κατά τη διάρκεια του Consumer Electronics Show (CES 2020), το νέο τους μοντέλο, ένα ηλεκτροκίνητο «ιπτάμενο ταξί».

Την Δευτέρα οι δύο εταιρείες έφεραν στο Las Vegas όπου συμβαίνει η έκθεση ένα πρωτότυπο, ιπτάμενο όχημα, τεσσάρων θέσεων, το οποίο θα δίνει στο μέλλον τη δυνατότητα μετακίνησης μέσω της εφαρμογής Uber, με σκοπό να αποφεύγεται η κίνηση στις πόλεις, καθώς το «ταξί» θα πετάει ανάμεσα στα 1.000 με 2.000 πόδια.

Η εταιρεία επιθυμεί να προσφέρει αερομεταφορές με «ιπτάμενα ταξί» που θα επιτρέπουν σε έναν οδηγό και τρεις επιβάτες να πραγματοποιήσουν διαδρομές έως 60 μίλια (96 χιλιόμετρα) με μέγιστη ταχύτητα 180 μίλια ανά ώρα (289 χιλιόμετρα ανά ώρα). Επιπλέον, τα ταξί θα προσγειώνονται και θα απογειώνονται κάθετα.

Σύμφωνα με την Uber, το ιπτάμενο όχημα θα είναι έτοιμο μέχρι το 2023. Μάλιστα, υπάρχουν και σχέδια ώστε να αποκτήσει το όχημα αυτόνομη οδήγηση μέχρι το 2028. Πάντως, μέχρι να περάσουν αυτά τα οχτώ χρόνια, κάποιος θα πρέπει να οδηγεί το «ιπτάμενο ταξί».

Είναι ηλεκτροκίνητο και σε ώρες αιχμής η φόρτιση του, που θα διαρκεί από 5 έως 7 λεπτά, θα γίνεται σε ειδικές βάσεις (Hubs), που θα αποτελούν και το κέντρο του μεταφορικού του έργου. Η πρόσβαση των επιβατών σε αυτές τις βάσεις θα γίνεται με αυτόνομα οχήματα, όπως αναφέρει το CNN.

Η αμερικανική εταιρεία συνεργάζεται ήδη με την Bell Helicopter και την Embraer, αμφότερες κατασκευαστικές αεροσκαφών, για να αναπτύξει το δικό της αεροσκάφος, ενώ το 2019 παρουσίασε, πάλι στο Consumer Electronics Show, ένα διαφορετικό πρωτότυπο.

Η εταιρεία πρόσθεσε ότι σκοπεύει να προχωρήσει σε δοκιμαστικές πτήσεις φέτος.

Με τη σειρά της η Hyundai, πέμπτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία του κόσμου μαζί με την Kia Motors, προσπαθεί να εισέλθει δυναμικά στο ανταγωνισμό για τις αναδυόμενες τεχνολογίες.

«Το όραμά μας για την αστική αεροπορική μεταφορά θα μεταμορφώσει την έννοια των αστικών συγκοινωνιών», δήλωσε ο Jaiwon Shin, στέλεχος της Hyundai.