Λαμβάνονται όλα τα μέτρα πρόληψης τρομοκρατικού κτυπήματος στην Κύπρο

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου, διαβεβαίωσε ότι δεν  υπάρχει καμία πληροφορία για τρομοκρατικό κτύπημα στην Κύπρο,  δηλώνοντας ότι λαμβάνονται όλα τα μέτρα που προβλέπονται στο πλαίσιο ασφάλειας της ΕΕ και θα ληφθούν πρόσθετα, τα οποία θα ελέγχονται και θα αξιολογούνται.

Μετά την ευρεία σύσκεψη με την ηγεσία της Αστυνομίας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι στην προσπάθεια για αποτελεσματικότερη πάταξη της διαφθοράς θα προωθηθεί τροποποίηση της νομοθεσίας για τη διερεύνηση ανώνυμων καταγγελιών.

Ο κ. Νικολάου είπε ότι κατά τη σύσκεψη συζητήθηκαν και αναλύθηκαν οι προτεραιότητες της Αστυνομίας για το 2015, προσθέτοντας ότι μεταξύ των προτεραιοτήτων περιλαμβάνονται θέματα που άπτονται της ασφάλειας του τόπου, που αφορούν την πρόληψη και την καταστολή του οργανωμένου και κοινού εγκλήματος, τη διαφθορά.

Στο πλαίσιο της ανάλυσης, συμπλήρωσε, τέθηκε η διερεύνηση των υποθέσεων διαφθοράς, οι δυνατότητες των διαθέσιμων μέσων για τη διερεύνηση και διαλεύκανση αυτών των υποθέσεων.

Είπε ακόμα ότι ενημέρωσε την ηγεσία της Αστυνομίας αναφορικά με τα μέτρα που προωθούνται από πλευράς του Υπουργείου σε σχέση με αυτά τα ζητήματα και κυρίως νομοθετικές ρυθμίσεις, που αφορούν άρση του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών για σκοπούς διερεύνησης αδικημάτων, με βάση τις διατάξεις του Συντάγματος που το επιτρέπουν, την προώθηση νομοσχεδίου για την κατοχύρωση των υπό κάλυψη αστυνομικών, την ταυτοποίηση των καρτών soeasy, την προώθηση μέτρων προστασίας των προσώπων που καταγγέλλουν υποθέσεις διαφθοράς και άλλα μέτρα που θα συμβάλουν στη ενίσχυση του νομικού οπλοστασίου της Αστυνομίας για σκοπούς διερεύνησης σημαντικών υποθέσεων, όπως η διαφθορά μέσα από την καταχρηστική άσκηση εξουσίας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, καταγγελίες για χειραγώγηση ποδοσφαιρικών αγώνων.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης συνεχίζοντας ανέφερε ότι συζητήθηκαν οι προτεραιότητες που αφορούν το προσωπικό, την εφαρμογή της αξιοκρατίας, τις μεταθέσεις (θεσμοθέτηση κριτηρίων και διαδικασιών”, καταπολέμηση του ρουσφετιού, προσθέτοντας ότι μετά τη γόνιμη συζήτηση το Υπουργείο Δικαιοσύνης σε ό,τι αφορά την Αστυνομία προχωρά τον προγραμματισμό του 2015 με συγκεκριμένους στόχους και δράσεις για επίτευξη των στρατηγικών στόχων και των προτεραιοτήτων που τάχθηκαν.

Κληθείς να αναφέρει τους τρόπους με τους οποίους θα προστατεύονται όσοι βοηθούν στην αποκάλυψη υποθέσεων διαφθοράς, είπε ότι προωθούνται μέτρα που αφορούν τόσο την παρουσίαση ενώπιον Δικαστηρίων όσο και στη μη αποκάλυψη των ονομάτων τους και στην προστασία εντός της ίδιας της υπηρεσίας τους.

Εφερε ως παράδειγμα, να μην επιτρέπονται ενέργειες σε βάρος που θα μπορούσαν να συνδεθούν με καταγγελίες, όπως είναι μεταθέσεις, μετακινήσεις και άλλα ζητήματα που θα μπορούσαν να εμποδίσουν κάποιον να δώσει κατάθεση για σκοπούς διαλεύκανσης υποθέσεων διαπλοκής και διαφθοράς.

Πρόσθεσε ότι αυτά τα μέτρα θα προωθηθούν στη νομική υπηρεσία με σκοπό κάποια από αυτά να πάρουν μορφή νομοθετικών ρυθμίσεων για σκοπούς προστασίας των προσώπων που προχωρούν στις καταγγελίες.

Εξήγησε ότι με το ισχύον νομικό πλαίσιο μια καταγγελία για διαφθορά διερευνάται μόνο εφόσον είναι επώνυμη και διευκρίνισε ότι στις συστάσεις της ΕΕ και της Greco υποδεικνύεται ότι θα έπρεπε να επιτραπούν και ανώνυμες καταγγελίες.

“Πρέπει να ενθαρρύνουμε την καταγγελία υποθέσεων διαφθοράς ώστε να σταματήσει αυτή η κατάσταση που για χρόνια υπάρχει στον τόπο και οδήγησε στην κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα”, ανέφερε προσθέτοντας ότι πρέπει να μπορούν να αρχίσουν να διερευνώνται υποθέσεις που για πολλούς λόγους και για πολλά χρόνια παρέμειναν σε συγκάλυψη και επέτρεψαν να διαιωνίζονται αυτά που συμβαίνουν”.

Εξήγησε πως ο στόχος είναι να ρυθμιστεί το ζήτημα των καταγγελιών για διαφθορά είτε είναι επώνυμε είτε ανώνυμη, εφόσον θα υπάρξει τελική κατάληψη προς την κατεύθυνση της ανώνυμης καταγγελίας.

Κληθείς να διευκρινίσει πώς θα στοιχειοθετείται υπόθεση στο Δικαστήριο με ανώνυμη καταγγελία και ανώνυμο μάρτυρα, είπε ότι στην επώνυμη καταγγελία υπάρχει πρόσωπο από το οποίο λαμβάνεται κατάθεση. Πρόσθεσε ότι στην ανώνυμη καταγγελία δεν υπάρχει πρόσωπο για να δώσει κατάθεση, αλλά αρχίζει να διερευνάται μια καταγγελία ώστε να στοιχειοθετηθεί υπόθεση.

Εξήγησε ότι σήμερα με βάση τη νομοθεσία δεν διερευνώνται ανώνυμες καταγγελίες και σημείωσε ότι το Υπουργείο θεωρεί ότι η ανώνυμη καταγγελία είναι αναγκαία για σκοπούς προστασίας των προσώπων που κάνουν καταγγελίες.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε πως κατά τη σύσκεψη συζητήθηκαν και θέματα που αφορούν τη διεθνή τρομοκρατία, για τα οποία βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Αρχηγό και κατά τη σύσκεψη ζητήθηκε από την ηγεσία της Αστυνομίας όπως επιβλέπει την ορθή και αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων που λήφθηκαν και αναμένεται να ληφθούν.

Πρόσθεσε ότι μετά από μερικούς μήνες θα αξιολογηθεί η εφαρμογή των μέτρων αυτών και διευκρίνισε ότι τα μέτρα είναι προληπτικά και δεν λαμβάνονται επειδή η Κύπρος αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο για τρομοκρατικό κτύπημα, αλλά για προληπτικούς λόγους.

Ερωτηθείς εάν ξένες Πρεσβείες ζήτησαν αυξημένη προστασία για να αποφευχθεί ενδεχόμενο κτύπημα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι η Αστυνομία μελέτησε τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στα σημεία εισόδου και εξόδου στη δημοκρατία και τα οδοφράγματα, τα συμφέροντα άλλων κρατών στην Κύπρο, Πρεσβείες και όπου κριθεί σκόπιμο θα εφαρμοστούν πρόσθετα μέτρα ασφάλειας.

“Ενεργήσαμε, από μόνοι μας προληπτικά για να αποφευχθεί η όποια αμφισβήτηση από τον οποιοδήποτε ότι εκτός από την ασφάλεια των πολιτών του τόπου, νοιαζόμαστε και για την προστασία των διπλωματικών αποστολών”, ανέφερε διαβεβαιώνοντας ότι δεν υπήρξε η όποια πληροφορία που να προκαλεί ανησυχία για τρομοκρατικό κίνδυνο.

Εξήγησε, επίσης, ότι μέτρα εφαρμόζονται ήδη, τώρα και αρκετούς μήνες στο πλαίσιο της γενικής πολιτικής που εφαρμόζει η ΕΕ για την πρόληψη και αντιμετώπιση των κινδύνων που προκύπτουν λόγω της τρομοκρατίας και των foreign fighters και συμπλήρωσε ότι αυξήθηκαν τα μέτρα πρόληψης.

Είπε ακόμα ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν για μακρύ χρονικό διάστημα και ενόσω υφίστανται οι κίνδυνοι.

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα εμπλοκής της Εθνικής Φρουράς στην τήρηση της δημόσιας τάξης, είπε πως γίνεται πολύς λόγος για το θέμα την ώρα που δεν χρειάζεται να συζητηθεί οτιδήποτε περισσότερο, καθώς η Κυβέρνηση υπεύθυνα, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να λάβει τα μέτρα προστασίας του τόπου και να έχει σωστό προγραμματισμό για κάθε ενδεχόμενο.

Καταλήγοντας, είπε πως εάν κριθεί σκόπιμο ότι ο λαός πρέπει να ενημερωθεί για την προστασία του η κυβέρνηση θα το πράξει.