Λακκοτρύπης: Στόχος της ΕΝΙ η έναρξη ερευνών τέλη Αυγούστου

Η ιταλική εταιρεία ΕΝΙ, προσπαθεί να αρχίσει τις ερευνητικές της δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ, περί τα τέλη Αυγούστου.

Η ΕΝΙ θα επισπεύσει τις ερευνητικές δραστηριότητές της στην κυπριακή ΑΟΖ λόγω της περαιτέρω ενθάρρυνσής της από τις εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και από τη δήλωση του Προέδρου των ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Λακκοτρύπης, ο οποίος ανέφερε ότι μετά από κάποιες τυπικές διαδικασίες θα υπογραφεί Μνημόνιο Συναντίληψης με την εταιρεία για τη δημιουργία χερσαίου τερματικού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Αγία Εδρα, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι «χθες το πρωί είχα συνάντηση με την ηγεσία της ιταλικής εταιρείας ENI κατά την οποία συζητήσαμε διάφορα θέματα, όπως, για παράδειγμα, τον προγραμματισμό τους για τις ερευνητικές δραστηριότητες τους στην κυπριακή ΑΟΖ”.

Επίσης, είπε, “συζητήσαμε το θέμα του Μνημονίου Συναντίληψης για το τερματικό υγροποίησης στην Κύπρο. Το Μνημόνιο είναι έτοιμο, έχει συμφωνηθεί, έχουν μείνει κάποιες τυπικές διαδικασίες, όπως η έγκριση του από το Υπουργικό Συμβούλιο, για να προχωρήσει η υπογραφή του εντός των επόμενων ημερών”.

Το Μνημόνιο αυτό, σημείωσε ο κ. Λακκοτρύπης, δηλώνει την πρόθεση της εταιρείας να συνεργαστεί με την κυπριακή Κυβέρνηση για τη δημιουργία του χερσαίου τερματικού στην Κύπρο.

Ο Υπουργός Ενέργειας είπε ότι συζήτησαν ακόμα για τις ερευνητικές δραστηριότητες της εταιρείας το επόμενο καλοκαίρι. “Εχουν ενθαρρυνθεί (η ΕΝΙ) από τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και κυρίως από τη δήλωση του Προέδρου των ΗΠΑ κ. Ομπαμα, μια δήλωση που τους ενθαρρύνει να προχωρήσουν απρόσκοπτα στις δραστηριότητες τους, διότι μιλάμε για εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ τα οποία θα δαπανηθούν», τόνισε.

Ερωτηθείς αν υπάρχει χρονικό σημείο αναφορικά με τη δημιουργία του τερματικού, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι «για το τερματικό αναμένουμε την εξεύρεση περισσότερου φυσικού αερίου, ούτως ώστε να προχωρήσουμε με αυτό το σχεδιασμό. Το Μνημόνιο εμπεριέχει πρόνοια για συμπερίληψη της ΕΝΙ στον όλο σχεδιασμό για δημιουργία τερματικού. Εχει υπογραφεί και με τη Noble παρόμοια συμφωνία καθώς και με τη γαλλική εταιρεία ΤΟΤΑL”.

Σε ερώτηση τι εκτιμά ότι θα γίνει από πλευράς ΕΝΙ, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι «ο αρχικός προγραμματισμός για τις ερευνητικές γεωτρήσεις ήταν για το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο του 2014. Η ΕΝΙ κάνει μια μεγάλη προσπάθεια τώρα να επιταχύνει και να αρχίσει τις ερευνητικές γεωτρήσεις προς το τέλος Αυγούστου του 2014 κάτι που είναι πολύ σημαντικό, διότι θα επισπεύσει τις διαδικασίες εξεύρεσης περισσότερου φυσικού αερίου