Λακκοτρύπης: Σημαντικά οφέλη από την υλοποίηση του EuroAsia Interconnector

Σημαντικά οφέλη για την Κύπρο, από την υλοποίηση του EuroAsia Interconnector, ανέφερε σε χαιρετισμό του  στην Ημερίδα ενημέρωσης του κοινού, στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «Euroasia Interconnector», ο Υπουργος Ενέργειας κ. Γιώργος Λακκοτρύπης.

Αυτούσιος ο χαιρετισμός του Υπουργού:

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω σε αυτήν την Ημερίδα ενημέρωσης του κοινού για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κύπρου με την Ελλάδα και το Ισραήλ, γνωστό ως «EuroAsia Interconnector», η οποία συνδιοργανώνεται σήμερα από το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και την εταιρεία EuroAsia Interconnector Ltd., που είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου.

Το Υπουργείο, σημειώνω, προωθεί τον «EuroAsia Interconnector» στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για τις διευρωπαϊκές ενεργειακές υποδομές. Πρόκειται, ασφαλώς, για έργο ιδιαίτερης εθνικής γεωπολιτικής σημασίας καθώς δίδει τη δυνατότητα στην Κύπρο και την Ελλάδα να λειτουργήσουν σαν γέφυρες συνεργασίας, συνδέοντας την Ανατολική Μεσόγειο με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχει δε, αναγνωριστεί ως Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (ΕΚΕ) της ΕΕ, με προϋπολογισμό της τάξης των 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ολοκλήρωση της 1ης Φάσης, τη διασύνδεση δηλαδή, των πρώτων 1000 μεγαβάτ.

Η ηλεκτρική αυτή διασύνδεση αποτελεί το πρώτο διασυνοριακό έργο μεταφοράς ηλεκτρισμού στον «ηλεκτρικό διάδρομο» που ενώνει την Ανατολική Μεσόγειο με το Αιγαίο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, και θα είναι, επίσης, η κύρια λεωφόρος ηλεκτρισμού (Electricity Highway), μεταξύ Ευρώπης και Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Με την υλοποίηση του «EuroAsia Interconnector» αναμένεται ότι θα προκύψουν σημαντικά οφέλη για την Κύπρο, τα οποία, μεταξύ άλλων, αφορούν σε ενίσχυση της ασφάλειας του εφοδιασμού, τερματισμό της ενεργειακής απομόνωσης και άρση των τεχνικών περιορισμών που εμποδίζουν την περαιτέρω διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ηλεκτρικό μας σύστημα. Παράλληλα, αναμένεται πως θα ενισχυθεί γενικότερα η περιφερειακή ενεργειακή συνεργασία, και θα επιτευχθεί ενδεχομένως και ο στόχος για εξαγωγή ηλεκτρισμού προς την Ευρώπη μέσω της ηλεκτροπαραγωγής από γηγενή κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όσον αφορά στην υλοποίηση του έργου, θα ήθελα να αναφέρω κάποια από τα σημαντικότερα βήματα που έχουν γίνει έως σήμερα, τόσο από την πλευρά του κράτους όσο και από τον φορέα υλοποίησης:

Απόφαση του Υπουργικού Συμβούλιου, το 2013, για ορισμό του Υπουργείου Ενέργειας ως Εθνικής Αρμόδιας Αρχής για τον συντονισμό των εμπλεκόμενων αδειοδοτικών και γνωμοδοτικών Αρχών.

Έκδοση, το 2014, από την Εθνική Αρμόδια Αρχή του Εγχειριδίου Διαδικασιών Αδειοδότησης για τα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος.

Παρακολούθηση της προόδου των Έργων από το Υπουργείο και ταυτόχρονη υποβοήθηση σε Fast Track διαδικασία αδειοδότησης με όλες τις εμπλεκόμενες Αρχές.

Το Υπουργείο, ως Εθνική Αρμόδια Αρχή για τα ΕΚΕ, αποδέχθηκε στις 25 Ιουλίου 2016, την κοινοποίηση του «EuroAsia Interconnector», βάσει των προνοιών του σχετικού Ευρωπαϊκού Κανονισμού. Αντίστοιχα, στις 19 Ιουλίου 2017 η Εθνική Αρμόδια Αρχή της Ελλάδας έκανε επίσης δεκτή την κοινοποίηση του Έργου, σηματοδοτώντας έτσι την έναρξη της διαδικασίας χορήγησης αδειών.

Έχουν υλοποιηθεί ήδη οι περιβαλλοντικές μελέτες στις τρεις χώρες. Συγκεκριμένα στην Κύπρο και στην Ελλάδα έχουν υποβληθεί οι σχετικές Μελέτες Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον, ενώ στην Κύπρο έχουν ήδη ληφθεί οι περιβαλλοντικοί όροι που αφορούν στην υλοποίηση του Έργου.

Έχει εξασφαλιστεί, τέλος, η Ρυθμιστική Απόφαση Διασυνοριακού Επιμερισμού Κόστους Έργου Κοινού Ενδιαφέροντος, μεταξύ των δύο εμπλεκόμενων Ρυθμιστικών Αρχών της Ελλάδας και της Κύπρου.

Στην παρούσα φάση, επισημαίνω, εκπονείται αριθμός μελετών που αφορούν στον τελικό σχεδιασμό και στις προκατασκευαστικές εργασίες (Pre-work studies) και οι οποίες θα οδηγήσουν στις τελικές τεχνικές προδιαγραφές και στην προκήρυξη εργασιών κατασκευής του Έργου.

Κυρίες και Κύριοι,

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω και δημόσια την εταιρεία EuroAsia Interconnector Ltd για την άψογη συνεργασία και, φυσικά, για τις προσπάθειες που καταβάλλει για την υλοποίηση αυτού του τόσο σημαντικού έργου. Όπως εξήγησα και προηγουμένως, το έργο θα ωφελήσει την Κύπρο ποικιλοτρόπως και, κατά συνέπεια, η υποστήριξη της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι δεδομένη.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στη σημερινή εκδήλωση.

Ευχαριστώ.