Λακκοτρύπης: «Ξεκάθαρα όχι» στην ενεργειακή προοπτική ενός μορατόριουμ εργασιών στην ΑΟΖ

  • «Αν φτάσει εκείνη η στιγμή όπου εμείς οι ίδιοι θα πούμε στις εταιρείες μας ‘σταματήστε ό,τι κάνετε ελέω Κυπριακού ή ελέω τουρκικών προκλήσεων, εκεί θα είναι και το τέλος της οποιασδήποτε ενεργειακής προοπτικής της χώρας, ξεκάθαρα»

Ο κ. Λακκοτρύπης μιλούσε κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου, όπου προέβη σε απολογισμό έργου για την περίοδο της θητείας του το διάστημα 2013-2020, ενόψει της αποχώρησης του από το Υπουργείο.

Κληθείς να σχολιάσει την άποψη ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα μπορούσε να κηρύξει μονομερώς μορατόριουμ εντός της ΑΟΖ της προς εκτόνωση της κατάστασης που δημιουργείται με τις ενέργειες της Τουρκίας, αλλά και για να δοθεί ώθηση στον διάλογο για το Κυπριακό και ερωτηθείς αν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο στη βάση των συμβατικών υποχρεώσεων με τις εταιρείες, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι «η απάντηση είναι ξεκάθαρα όχι».

«Αν φτάσει εκείνη η στιγμή όπου εμείς οι ίδιοι θα πούμε στις εταιρείες μας ‘σταματήστε ό,τι κάνετε ελέω Κυπριακού ή ελέω τουρκικών προκλήσεων, εκεί θα είναι και το τέλος της οποιασδήποτε ενεργειακής προοπτικής της χώρας, ξεκάθαρα» είπε.

Εξάλλου, ανέφερε ότι το σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής του Αφροδίτη που εγκρίθηκε το 2019, προβλέπει τη διαδρομή προς το Ίντκου της Αιγύπτου. «Αυτό είναι, σύμφωνα με τα δεδομένα των εταιρειών, ενδεχομένως και η μοναδική υπό αυτές τις συνθήκες λύση που προσφέρεται για το Αφροδίτη» είπε, ωστόσο δεν απέκλεισε να υπάρξουν στο μέλλον και άλλες συνέργειες.

Είπε ακόμη ότι για την Κυπριακή Δημοκρατία ωριμάζουν όλες οι επιλογές ταυτόχρονα, καθώς «και μελέτες για τον EastMed γίνονται αυτή τη στιγμή, τον οποίο στηρίζει και η ΕΕ και οι σχεδιασμοί για τα υπόλοιπα, μέχρι να έρθει η στιγμή, η Δημοκρατία να αποφασίσει τι θα επιλέξει».