Άντρος: Έντονη δυσφορία για όσα γράφτηκαν για «φάγωμα» Οδυσσέα Μιχαηλίδη

Δήλωση Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού μετά τη συνάντηση με τον Γενικό Ελεγκτή

Πρώτα θέλω να ξεκαθαρίσω ότι το θέμα το οποίο φαίνεται ότι απασχολεί την κοινή γνώμη τις τελευταίες δύο μέρες έχει δύο πτυχές. Το ένα ονομάζεται Οδυσσέας Μιχαηλίδης και το πώς επιτελεί το ρόλο του ως Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας και ποια είναι η στάση του ΑΚΕΛ έναντι του Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Tο άλλο είναι το θέμα των ανεξάρτητων θεσμών οι οποίοι λειτουργούν στην Κυπριακή Δημοκρατία. Είναι δύο ζητήματα χωριστά, θέλω από την αρχή να το ξεκαθαρίσω. Σε ό,τι αφορά τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη έχουμε πει κατ’ επανάληψη και θα επαναλάβω και τώρα, είναι ένα έντιμος και ικανός λειτουργός, ένας ανεξάρτητος θεσμός ο ποιος προσπαθεί να επιτελέσει το ρόλο του με τη μεγαλύτερη δυνατή επάρκεια και ως τέτοιο το ΑΚΕΛ το στηρίζει και θα εξακολουθήσει να τον στηρίζει για να διαδραματίζει το ρόλο του σωστά. Έχουμε ανάγκη Ελεγκτική Υπηρεσία η οποία να αναδεικνύει τα κακώς έχοντα για να τα διορθώνουμε και να γινόμαστε καλύτεροι.

Το δεύτερο σκέλος είναι οι ανεξάρτητοι θεσμοί. Είναι διαχρονική η άποψη του ΑΚΕΛ ότι οι ανεξάρτητοι θεσμοί πρέπει να ελέγχονται και την ίδια στιγμή πρέπει να λειτουργούν συλλογικά, για να εξασφαλίζουμε ότι η συλλογική σοφία θα υπερέχει της ατομικής σοφίας του καθενός. Όσο ικανός και έξυπνός και ας είναι κάποιος χρειάζεται κατά την άποψη μας να ακούσει και απόψεις από άλλους για να διαμορφώσει ολοκληρωμένη άποψη. Με αυτή την έννοια το ΑΚΕΛ εδώ και μερικά χρόνια συζητά τρόπους έτσι ώστε οι ανεξάρτητοι θεσμοί να καταστούν όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικοί.

Ποτέ θα επαναφέρουμε αυτό το θέμα ξανά; Γιατί όπως γνωρίζετε το έχουμε θέσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων εδώ και μερικά χρονιά και δεν είχε τύχη η προσπάθεια την οποία είχαμε καταβάλει. Πότε θα το επαναφέρουμε, να το δούμε. Δεν είπαμε ότι είναι ζήτημα το οποίο να το επαναφέρουμε σύντομα.

Θέλω με αυτή την ευκαιρία να εκφράσω την έντονη μου δυσφορία για αυτά τα οποία γράφτηκαν και ακούστηκαν χθες αλλά και σήμερα από διάφορους. Πρώτα και κύρια αναφέρομαι σε εκείνους οι οποίοι λένε ότι το ΑΚΕΛ μεθοδεύει φάγωμα του Ο. Μιχαηλίδη. Δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση. Λυπούμαι γιατί αποδίδουν τόσο ευτελή κίνητρα στο ΑΚΕΛ. Ο κ. Μιχαηλίδης μπορεί να επιβεβαιώσει – αν θέλει βέβαια- ποια είναι η συνεργασία η οποία έχουμε όλα αυτά τα τελευταία χρόνια. Επίσης να εκφράσω την έντονη μου δυσφορία γιατί κάποιοι θεώρησαν ότι λόγω τον δηλώσεων που είχα κάνει θα μπορούσαν να απευθυνθούν σε εμάς για να παίξουμε το παιχνίδι της υπόσκαψη του Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να συμμετάσχει ούτε στο ένα ούτε στο άλλο παιχνίδι, θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό. Το ΑΚΕΛ έχει ξεκάθαρες θέσεις και για το θέμα Οδυσσέας Μιχαηλίδης και για ζητήματα που αφορούν στους ανεξάρτητους θεσμούς και τις θέσεις και τους προβληματισμούς του αυτούς- για τους ανεξάρτητους θεσμούς. Θα τους συζητήσει, θα τους ωριμάσει και θα αποφασίσει πώς θα χειριστεί τα διάφορα ζητήματα.

Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Μιχαηλίδη γιατί είχαμε μια πολύ παραγωγική συζήτηση σήμερα. Θεωρώ ότι το όλο ζήτημα πήρε διαστάσεις που δεν έπρεπε να είχε πάρει.