Λακκοτρύπης: Δεν υπήρξαν διαρροές εκ μέρους του Υπουργείου ή της Κυβέρνησης

Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Λακκοτρύπης προέβη σήμερα σε δηλώσεις στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ σχετικά με τις γεωτρήσεις που διεξάγονται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

Το πλήρες κείμενο των δηλώσεων έχει ως ακολούθως:

Ερώτηση: Πώς προκλήθηκαν οι διαρροές πληροφοριών σχετικά με το γεωτρύπανο;

Απάντηση: Δεν υπήρξαν διαρροές εκ μέρους του Υπουργείου ή της Κυβέρνησης. Είχαμε αρχίσει να βλέπουμε κάποιες διαρροές εδώ και μέρες. Υπήρχε αυξημένη δραστηριότητα στο λιμάνι, πηγαινοερχόταν πολύς κόσμος στο γεωτρύπανο, μεταφέρονταν υλικά εκεί. Ήταν πολύ πιο πριν το Σάββατο που είχαν αρχίσει να βγαίνουν κάποια πράγματα. Δεν υπήρξε λοιπόν καμιά διαρροή και πολλές φορές είχαμε θέματα που χειριστήκαμε με απόλυτη εμπιστευτικότητα.

Είχαμε πει αρκετές φορές ότι δεν αναμέναμε πως ο «Ονησίφορος» θα ήταν μεγάλο κοίτασμα διότι βλέπαμε ότι οι δομές του είναι μικρού μεγέθους.

Ερώτηση: Τότε γιατί έγινε εκεί η γεώτρηση;

Απάντηση: Περιμέναμε κάτι περισσότερο. Ήταν η σειρά του τεμαχίου 11. Ο καλύτερος στόχος που είχε εντοπιστεί ήταν ο «Ονησίφορος» δυτικά. Όπως είχα πει και τους προηγούμενους μήνες, η σημασία αυτής της γεώτρησης ήταν να αποδειχθεί ότι το γεωλογικό μοντέλο του «Ζορ» δουλεύει. Τελικά είχαμε ανακάλυψη που προσομοιάζει αυτήν του «Ζορ», κάτι που δίνει ιδιαίτερα ενθαρρυντικές προοπτικές και στις διάφορες άλλες δομές που έχουν εντοπιστεί, κυρίως στα τεμάχια 6, 8 και 10 αλλά όχι μόνο.

Γνωρίζουμε ότι οι εταιρείες ΕΝΙ και ΤΟΤΑL βρίσκονται σε συνεννόηση μεταξύ τους για να ανταλλάσσουν γεωλογικά δεδομένα, πάντοτε με την έγκριση του κράτους, και είμαι βέβαιος ότι αυτό θα πράξουν και αυτή τη φορά καθώς τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί είναι πραγματικά ανεκτίμητα.

Αυτή τη στιγμή αναμένουμε να μας ενημερώσουν οι εταιρείες για τα τεμάχια 6 και 8 (πότε θα γίνουν γεωτρήσεις και με ποιά σειρά θα γίνουν οι γεωτρήσεις). Είναι κάτι που εκκρεμούσε αναμένοντας τα αποτελέσματα του «Ονησίφορου». Ακολουθούν οι γεωτρήσεις του 10 που έχουν ήδη ανακοινωθεί από την κοινοπραξία και τοποθετούνται χρονικά περίπου κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018, η μια πίσω από την άλλη. Μπορεί να έχουμε και δύο γεωτρήσεις μέχρι το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.

Ερώτηση: Γιατί καθυστερεί η αξιοποίηση του οικοπέδου «Αφροδίτη»;

Απάντηση: Ξέρουμε ότι γι’ αυτό το θέμα εδώ και αρκετό καιρό γίνονται διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο. Το ότι δεν έχουμε προχωρήσει ακόμα σε πώληση του φυσικού αερίου οφείλεται κυρίως στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου. Αν κάποιος έχει κάποια άλλη ιδέα για το πώς θα μπορούσαμε να το εκμεταλλευτούμε σε αυτές τις συνθήκες, μπορεί να μας το πει. Εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε και βλέπουμε το έργο από όλες τις πλευρές του, είτε αφορά μείωση του κόστους για την ανάπτυξή του είτε αφορά τη μεγιστοποίηση της τιμής στην οποία θα το πουλήσουμε για να μπορέσει το έργο να γίνει βιώσιμο τόσο για τις εταιρίες που θα βάλουν τα κεφάλαια όσο και για την κερδοφορία του κράτους. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν κάποια πράγματα πάνω στα οποία έχουμε πολύ λίγο έως καθόλου έλεγχο και ένα από αυτά είναι η διεθνής τιμή του πετρελαίου. Ταυτόχρονα έχουμε πει ότι πρέπει να προχωρήσουμε με το ερευνητικό πρόγραμμα που γίνεται αυτή τη στιγμή για να δούμε γενικότερα τις ποσότητες που ενδέχεται να έχει η κυπριακή ΑΟΖ σε υδρογονάνθρακες. Έτσι ώστε αν δεν ευοδωθεί η προσπάθεια για το «Αφροδίτη» προς την Αίγυπτο να μπορέσουμε να συνδυάσουμε ποσότητες για να έχουμε και ενώπιον μας και άλλες επιλογές. Επομένως, ο σχεδιασμός συνεχίζεται και η επιλογή του τερματικού παραμένει στο τραπέζι, η οποία όμως προϋποθέτει ποσότητες. Αυτό εξαρτάται από τις συνθήκες: άλλο να πουλάς πετρέλαιο 100 δολάρια το βαρέλι και κατ’ αντιστοιχία το φυσικό αέριο και άλλο να πουλάς στα 48 δολάρια. Γίνονται διαπραγματεύσεις μεταξύ των εταιρειών κυρίως για τα δύο τερματικά (Ίνκτου και Νταμίετα). Γίνονται πολλές συζητήσεις και κύκλοι διαπραγματεύσεων. Δεν είναι εύκολα τα πράγματα.

Στην περίπτωση του Ίνκτου χρειάζονται περισσότερες ποσότητες απ’ αυτές που διαθέτει η «Αφροδίτη» για να γεμίσει η χωρητικότητα του σταθμού υγροποίησης. Στην περίπτωση της Νταμίετα δεν χρειάζεται. Για την εσωτερική αγορά θεωρώ ότι θα καλύψουν προς το παρόν τις ανάγκες τους από το «Ζορ». Για τερματικά υγροποίησης που πρέπει να εξάγουν φυσικό αέριο, το χρειάζονται. Για την περίπτωση του Ίνκτου όμως χρειάζονται και το Λεβιάθαν. Για να προχωρήσεις σε ανάπτυξη έργου των 2-3 δισεκατομμυρίων πρέπει να γνωρίζεις ότι αυτό το έργο θα έχει στη συνέχεια θετικό πρόσημο, τόσο για τις επενδύσεις της κοινοπραξίας αλλά και για το κέρδος που αναλογεί στη δημοκρατία.

Η Βουλή επικεντρώθηκε στο αποτέλεσμα του «Ονησίφορου» και αυτό που απασχολούσε τους βουλευτές ήταν το τι θα γίνει στη συνέχεια.