Λαβρόφ κατά ΕΕ: Οι Βρυξέλλες κατέστρεψαν τις σχέσεις μας με την Ευρώπη

«Βόμβες» κατά των Βρυξελλών έριξε ο ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Κινέζο ομόλογό του Ουάνγκ Λι έπειτα από συνομιλίες που είχαν.

Η Μόσχα δεν έχει σχέσεις με την ΕΕ ως οργανισμό, αλλά μόνο με μεμονωμένες ευρωπαϊκές χώρες, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός, κατηγορώντας για αυτό τις Βρυξέλλες.

«Δεν υπάρχουν σχέσεις με την ΕΕ ως οργανισμό. Όλη η δομή των σχέσεων αυτών καταστράφηκε από τις μονομερείς αποφάσεις των Βρυξελλών» εξήγησε ο Λαβρόφ.

Ωστόσο πρόσθεσε ότι η Ρωσία είναι ανοιχτή στον διάλογο με την ΕΕ, εφόσον οι Βρυξέλλες αποφασίσουν να διορθώσουν τις διμερείς σχέσεις.

«Αν και εφόσον οι Ευρωπαίοι θεωρήσουν σωστό να εξαλείψουν αυτές τις ανωμαλίες στις επαφές με τον μεγαλύτερό τους γείτονα, φυσικά, θα είμαστε έτοιμοι να ανοικοδομήσουμε τις σχέσεις αυτές με βάση την ισότητα, την αναζήτηση της εξισορρόπησης των συμφερόντων» επεσήμανε.

Παράλληλα ο Λαβρόφ επεσήμανε ότι Ρωσία και Κίνα θα κάνουν τα πάντα για να προστατεύουν τις οικονομικές και εμπορικές τους σχέσεις από τις απειλές μη φιλικών χωρών. «Δεν μπορεί κανείς να συναλλάσσεται μέσω τελεσιγράφων, μέσω κυρώσεων, αναγκάζοντας άλλες χώρες να υιοθετούν ένα συγκεκριμένο είδος συμπεριφοράς» σχολίασε.

Εξάλλου ο Ρώσος υπουργός δήλωσε ότι η Μόσχα απορρίπτει τις προσπάθειες της Δύσης να παρουσιάσει τη Ρωσία και την Κίνα ως αντάρτες της «διπλωματίας των εμβολίων» κατά της covid-19, καθώς αυτό δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού και οι δύο χώρες, επεσήμανε ο Λαβρόφ, επέδειξαν παραδειγματική ειλικρίνεια και αλληλοβοήθεια στη μάχη κατά της covid-19

«Θα ήθελα να υπογραμμίσω αυτό που ο (Ρώσος) πρόεδρος (Βλαντίμιρ) Πούτιν επεσήμανε χθες στη διάρκεια μιας συνάντησης για την παραγωγή και τη διανομή εμβολίων, όταν δήλωσε ξεκάθαρα ότι θα πρέπει να οδηγούμαστε από ανθρωπισμό σε αυτά τα ζητήματα, από το ενδιαφέρον να σώσουμε ζωές και όχι από γεωπολιτικές σκέψεις και μια εμπορική προσέγγιση να ξεπεράσουμε τον ανταγωνιστή» τόνισε ο Ρώσος υπουργός.

«Είναι απολύτως απαραίτητο να το θυμούνται όλοι αυτό, περιλαμβανομένων των εταίρων μας στη Δύση που προσπαθούν να παρουσιάσουν τη Ρωσία και την Κίνα ως αντάρτες του λεγόμενου τομέα ‘της διπλωματίας των εμβολίων’. Αυτό είναι εντελώς αναληθές» σημείωσε ο Λαβρόφ.