“Λήξαν” το διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας-Αλβανίας;

Δεν έχει «απαντήσει»  το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών στη «συγνώμη»  που ζήτησε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα για τη δήλωσή του ότι τα αλβανικά εδάφη «εκτείνονται από την Πρέβεζα μέχρι το Πρέσεβο, από τα Σκόπια μέχρι την Ποντγκόριτσα». Δήλωσε που ουσιαστικά έθεσε θέμα διεκδίκησης ελληνικών εδαφών.

Για τη δήλωσε ενημερώθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος σχεδόν στην πόρτα του αεροπλάνου που θα τον πήγαινε στην Αλβανία, στα Τίρανα, για τις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια ανεξαρτησίας της Αλβανίας. Εξοργισμένος ο κ. Αβραμόπουλος ακύρωσε το ταξίδι και σε μία σκληρή ανακοίνωση εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης. «Δηλώσεις σαν και αυτές, δεν συμβάλλουν στη δημιουργία κλίματος φιλίας, εμπιστοσύνης και καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών, και στην ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως στον πολιτικό, οικονομικό και ενεργειακό τομέα».

Μαθαίνοντας την οργισμένη αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης και υπό το φόβο επιδείνωσης των ελληνοαλβανικών σχέσεων και του διπλωματικού επεισοδίου, ο Σαλί Μπερίσα προσπάθησε λίγο αργότερα να ανασκευάσει. «Η δήλωση του πρωθυπουργού αναφέρεται στο ιστορικό πλαίσιο 100 χρόνων πριν και δεν εκφράζει καμία εδαφική διεκδίκηση σε βάρος των γειτόνων μας του Νότου, του Βορρά ή της Ανατολής», τόνισε η Έρλα Μεχλίλι, εκπρόσωπος του Αλβανού πρωθυπουργού.