Δημοπρασία Sotheby΄s: 1,5 εκατομμύριο λίρες για το αρχείο του Αντρέι Ταρκόφσκι

Στο τέλος της προβολής βίντεο για το αρχείο του μεγάλου Ρώσου σκηνοθέτη Αντρέι Ταρκόφσκι, οι παρευρισκόμενοι στην κατάμεστη αίθουσα του Οίκου Δημοπρασιών Sotheby΄s στο Λονδίνο,  έδωσαν «μάχη» για την απόκτησή του. «Μία δραματική 18λεπτη μάχη προσφορών» από τους υποψήφιους αγοραστές, όπως αναφέρεται εύγλωττα σε ανακοίνωση του ίδιου του Οίκου.

Η αρχική εκτίμηση για το αρχείο ήταν 80.000-100.000 λίρες. Τελικά, κατακυρώθηκε στη ρωσική περιοχή του Ιβάνοβο, γενέτειρα του σκηνοθέτη,  που κατέβαλε 1,5 εκατομμύρια λίρες – ποσό 15 φορές μεγαλύτερο από την αρχική προσφορά – για να το αποκτήσει.

Το αρχείο του Ταρκόφσκι, ενός από τους μεγαλύτερους Ρώσους κινηματογραφιστές, απαριθμεί επιστολές, φωτογραφίες και ηχογραφήσεις. «Το αρχείο αγοράσθηκε με πρωτοβουλία της περιφέρειας του Ιβάνοβο που απέβλεπε στην παραμονή και διατήρηση της κληρονομιάς του ιδιοφυούς κινηματογραφιστή στην πατρίδα του, την πόλη του Γιούρεβιτς στη Ρωσία», τονίζεται στην ανακοίνωση του Sotheby΄s.

Το υλικό του αρχείου καλύπτει την τελευταία 20ετία της ζωής του σκηνοθέτη. Περιλαμβάνει και μία επιστολή του από τα τέλη του ’70 προς τον ηγέτη της ΕΣΣΔ Λεονίντ Μπρέζνιεφ, στην οποία τον προτρέπει να άρει την απαγόρευση προβολής της ταινίας του «Αντρέι Ρουμπλιώφ» (1966). Ιστορική επιστολή, μαρτυρία της διαμάχης του Ταρκόφσκι με τις σοβιετικές αρχές για τη λογοκρισία, που τον οδήγησε τελικά να ζήσει αυτοεξόριστος, τα τελευταία τέσσερα χρόνια της ζωής του.

Το αρχείο θα εκτίθεται στο σπίτι-μουσείο του Ταρκόφσκι στην Περιφέρεια του Ιβάνοβο.