Λάρνακα: Κλιμακώνονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα λεωφορεία “Ζήνων”

Κλιμακώνονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα λεωφορεία “Ζήνων” στη Λάρνακα οι οποίοι βρίσκονται από την περασμένη εβδομάδα σε επ’ αόριστον απεργία και σήμερα θα μεταφερθούν στα εμπλεκόμενα Υπουργεία Μεταφορών και Εργασίας και τη Βουλή των Αντιπροσώπων .

Οι περίπου 120 εργαζόμενοι οδηγοί θα συγκεντρωθούν το πρωί στο σημείο εκκίνησης των δρομολογίων στη Λάρνακα και θα ξεκινήσουν με δύο λεωφορεία για τη Λευκωσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ οι απεργοί αναμένεται να βρίσκονται γύρω στις 08.30 το πρωί έξω από το Υπουργείο Μεταφορών όπου θα ζητήσουν να συναντηθούν με τον Υπουργό Μάριο Δημητριάδη. Στη συνέχεια θα μεταβούν στο Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων όπου θα ζητήσουν παρέμβαση της Υπουργού σε μια προσπάθεια να εξευρεθεί λύση στην εργατική διαφορά.

Τέλος οι απεργοί θα μεταβούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων όπου αναμένουν ότι το θέμα τους θα συζητηθεί στην Επιτροπή Εργασίας και να έχουν συνάντηση με βουλευτές προκειμένου να αναλύσουν τα αιτήματα τους.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις συντεχνίες ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ-ΠΕΟ , ΟΜΕΠΕΓΕ-ΣΕΚ και ΔΕΟΚ οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία «Ζήνων» κατήλθαν σε απεργιακά μέτρα, ύστερα από την άρνηση της εταιρείας να επαναφέρει τη συλλογική σύμβαση, ως όφειλε, μετά την λήξη τον Δεκέμβριο του 2015, του Μνημονίου Συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ των εργαζομένων και της εταιρείας.

Με βάση το Μνημόνιο Συμφωνία που υπεγράφη τον Σεπτέμβριο του 2014, οι εργαζόμενοι συμφώνησαν σε μισθολογικές μειώσεις για να συνδράμουν στις οικονομικές δυσκολίες της εταιρείας. Το Μνημόνιο Συμφωνίας έληξε στις 31/12/2015 και ο μισθός τους θα επανερχόταν από τον Ιανουάριο του 2016.

Στο Μνημόνιο οι εργαζόμενοι παραχώρησαν ακόμη το πενθήμερο πλαίσιο εργασίας και εργάζονται επταήμερο σε πενθήμερο πλαίσιο, ευελιξία στις κάρτες δρομολογίων και μείωση της αποζημίωσης της υπερωριακής απασχόλησης.